FIA wil goedkopere Formule 1-motoren

Autosportfederatie FIA gaat zich inzetten om de Formule 1-motoren goedkoper te maken. President Jean Todt vindt de maximaal 22 miljoen dollar per jaar die de klantenrenstallen neer moeten tellen voor de krachtbronnen te veel van het goede.

Todt: "Het is te duur geworden. Ik neem de verantwoordelijkheid op me omdat wij geen kostenplafond voor de klanten hebben vastgelegd. Dat gaan we aanpakken, beter laat dan nooit." De Fransman liet niet weten hoe hij het wil gaan regelen, omdat verschillende teams al meerjarige deals met fabrikanten hebben afgesloten. "Wij gaan er over discussiëren. Ik ben wel een realist, want wat we willen doen moet wel haalbaar zijn. Hiervoor heb ik goede adviseurs nodig."

Momenteel domineren de Mercedes-motoren het veld, maar volgens Todt blijft dit niet zo. "Wanneer je nieuwe reglementen introduceert gaan een of meerdere fabrikanten er boven uit steken. Daarom is stabiliteit in de regelgeving ook zo belangrijk, want dan is alles na twee of drie jaar veel meer in balans. Vorig jaar was Mercedes veel te sterk voor iedereen, maar dit seizoen heeft Ferrari een forse stap voorwaarts gezet. Je hebt een nieuwkomer (Honda, red.) die worstelt, terwijl Renault het geheel niet helemaal voor elkaar heeft. Het is een kwestie van tijd dat drie of hopelijk vier fabrikanten dicht bij elkaar zullen zitten."