PVV-statenleden passeerden lijsttrekker Faber

In zeker negen provincies hebben PVV-statenleden bij de Eerste Kamerverkiezingen niet gestemd op lijsttrekker Marjolein Faber. Dat meldt de NOS. Faber kwam een paar maanden geleden negatief in het nieuws toen bleek dat ze haar zoon had ingehuurd om een website te bouwen voor de Gelderse PVV.

Het is ongebruikelijk dat zoveel Statenleden niet op de nummer 1 van de partij stemmen. In haar eigen provincie, Gelderland, stemde zelfs helemaal niemand op Faber. De PVV-lijsttrekker in de Eerste Kamer kreeg ook geen enkele stem in de provincies Noord-Brabant, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. In Limburg stemden slechts 2 van de 9 Statenleden op Faber.

Waarom de PVV'ers Faber passeerden is nog onduidelijk. De PVV behaalde wel gewoon de verwachte negen zetels in de senaat, want alle Statenleden stemden wel op kandidaten van de PVV. Vaak stemden de PVV-Statenleden op een regionale PVV'er op een onverkiesbare plek. Daardoor komen de PVV'ers Alexander van Hattem en Alexander Kops, nummer 9 en nummer 14 op de lijst, nu met voorkeursstemmen in de senaat. Dit gaat ten koste van Peter van Dijk, die op nummer 8 stond.