Arabist en PVV'er Hans Jansen overleden

De bekende arabist en Europarlementariër Hans Jansen is dinsdagochtend op 72-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat hebben zijn familie en zijn uitgever René van Praag bekendgemaakt.

Jansen, sinds juni 2014 lid van het Europees Parlement voor de PVV, werd afgelopen zondag getroffen door een herseninfarct. 'Na een dappere eigenwijze strijd met humor en tederheid is hij vandaag rond 11.00 uur overleden, omringd door zijn familie', meldt de familie in een door zijn uitgever verspreid persbericht.

De Europarlementariër schreef zeventien boeken over de islam die verschenen bij Nederlandse, Duitse en Amerikaanse uitgeverijen. Zo werkte hij mee aan een Nederlandse vertaling van de Koran. Verder schreef Jansen regelmatig columns over de islam voor de website GeenStijl.

PVV-partijleider Geert Wilders heeft via Twitter geschokt op het overlijden van Jansen gereageerd. De NOS bericht over een verklaring die Wilders en zijn partijgenoot Marcel de Graaff hebben afgegeven. Ze noemen Jansen een bijzonder mens. 'Hij inspireerde ons met zijn eruditie, zijn humor en zijn beminnelijkheid. Hij was een autoriteit op het gebied van islam, had een snelle geest en een scherpe pen. Met hem is een belangrijke steunpilaar van onze fracties heengegaan.'