CDA verliest allochtone aanhang

VerkiezingenDe CDA-aanhang onder allochtonen, en met name Surinamers, is de laatste twee weken met 25% gedaald. Dat blijkt uit het tweewekelijkse Stemindex Allochtonen onder allochtone kiezers, van onderzoeksbureau Foquz. Volgens het bureau heeft vooral de ophef over de VOC-uitspraak van premier Balkenende bijgedragen aan het weglopen van kiezers van Surinaamse komaf. Zij koppelden dat aan het slavernijverleden. Gisteren betuigde Balkenende overigens spijt voor de gevoelens die hij met zijn uitlating heeft opgeroepen.

Van alle allochtone kiezers zou nu nog maar 7% voor het CDA kiezen. De PvdA blijft koploper met ruim 43% van de allochtone stemmen. GroenLinks mag rekenen op 12% steun van de allochtone kiezers. VVD en SP beiden op zo'n 6%. De categorie 'ik weet het nog niet' bedraagt 15%.

Verder blijkt dat Turkse kiezers weer terugkeren naar de PvdA, ondanks de oproep van een Turkse lobby om op D66 te stemmen. Bijna 50% van de Nederlandse Turken wil op de partij van Wouter Bos stemmen. Dat is net zoveel als in september, toen de PvdA kandidaten van de lijst haalde vanwege de Armeense genocide-kwestie. Twee weken terug bedroeg het aantal Turkse PvdA-kiezers 'slechts' 34,5%.