Apothekers: werk niet mee aan dodelijke injecties

De Amerikaanse beroepsorganisatie voor drogisterijen roept haar leden op geen middelen meer te leveren aan de autoriteiten als die van plan zijn om daarmee dodelijke injecties te maken voor terechtstellingen. De oproep kan het voor staten waar de doodstraf wordt uitgevoerd nog moeilijker maken vonnissen te voltrekken. Eerder besloten Europese bedrijven al de ingrediënten voor de dodelijke cocktail niet meer te leveren.

In haar oproep schrijft de American Pharmacists Association dat het leveren van medicijnen waarmee mensen worden gedood indruist tegen de rol die drogisterijen horen te spelen binnen de gezondheidszorg. De organisatie kan haar leden tot niets verplichten, maar de ethische richtlijnen die ze opstelt worden wel vaak gevolgd door haar leden, waar de groep er meer dan 62.000 van heeft. Vakorganisaties voor artsen en anesthesisten stelden eerder al vergelijkbare richtlijnen op.

Nu het voor steeds meer staten bijzonder moeilijk wordt om aan de dodelijke injecties te komen wordt er naar andere, ouderwetsere methodes teruggegrepen. Zo is het in Utah sinds kort weer toegestaan executies uit te voeren met een vuurpeloton of de elektrische stoel. In Oklahoma is een wetsvoorstel ingediend om terechtstellingen met lachgas uit te voeren, als de injecties niet beschikbaar zijn.