Kunstrijdster Wories wil grens verleggen

Met Niki Wories is Nederland na vijf jaar weer eens vertegenwoordigd op het WK kunstrijden. De 18-jarige Nederlands kampioene hoopt deze week in Shanghai met haar korte kür bij de beste 24 rijdsters te eindigen. Dat zou betekenen dat ze ook de lange kür mag schaatsen.

Een overmoedige doelstelling hoeft dat niet te zijn. "Op het EK werd ik 31e, maar op het WK junioren redde ik het wel", zei ze kort voor vertrek telefonisch tussen de lessen op het Johan Cruyff College door. "Met die score zou ik ook op het EK bij de beste 24 zijn gekomen. Natuurlijk zal het moeilijk worden, maar het is zeker mogelijk."

Wories is de eerste Nederlandse WK-afvaardiging sinds Manouk Gijsman, die in 2010 eindigde als 24e. "Dat is toch best speciaal. Het laat zien dat het wel degelijk mogelijk is om met de Nederlandse faciliteiten het hoogste podium te halen. Het kan altijd beter, maar het Nederlandse kunstrijden is op de goede weg."

Met steun van een stichting en een eigen actie met crowdfunding hoopt Wories daarnaast komende zomer een trainingskamp in Canada te kunnen houden. "Dan train je met Canadese rijdsters, maar het gaat vooral om de coaches. Die hebben weer een andere aanpak, meer ervaring en weten ook wat het is om wedstrijden als de Olympische Spelen te rijden."

Tot die tijd pendelt Wories voor de trainingen tussen haar woonplaats Almere en Dordrecht, waar de trainingen haar meer aanspreken dan in Amsterdam, waar ze begon. De hele familie was daar regelmatig op de ijsbaan te vinden, dus was het logisch dat ook Niki al vroeg in aanraking kwam met het schaatsen.

"Vroeger keek ik ook nog wel naar andere Nederlandse rijdsters als Karen Venhuizen (drie WK-deelnames, red.), maar nu ben ik zelf Nederlands kampioen en is het lastig om binnenlandse voorbeelden te hebben", lacht ze. "Ik vind momenteel vooral de Amerikaanse Gracie Gold heel goed. Zij is geen topfavoriet op het WK, maar zeker een kanshebber."

Als één van de jongste deelnemers op het WK wil Wories zich nu meten met haar buitenlandse voorbeelden, tot ze straks misschien ook die rijdsters kan overtroeven. In gezelschap van haar coach en teamleidster arriveerde ze zondag in China en stond ze een dag later op het ijs voor de training. Donderdag moet ze dan voldoende geacclimatiseerd zijn voor de eerste kür.