'Slechtste land ter wereld' Bhutan stunt tijdens debuut WK kwalificatie

Bhutan heeft haar aller eerste kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal weten te winnen. De tussen China en India ingeklemde Himalaya-staat staat 209e en laatste op de FIFA-ranking en is daarmee officieel het slechtste voetballand ter wereld. Bhutan won vanmiddag met 0-1 op Sri Lanka. 

De 21-jarige Tshering Dorji scoorde na 84 minuten de winnende treffer. Een daverende stunt leverde zelfs een tweet van FIFA-voorzitter Sepp Blatter op. Ter illustratie: Voor het duel tegen Sri Lanka gaven de bookmakers noteringen van zelfs boven de 20 voor een zege van Bhutan.

De winnende treffer van Tshering Dorji. (Bron: YouTube) 

Tot vandaag wist Bhutan drie keer een interland winnen. De laatste overwinning dateert alweer uit 2008 toen Afghanistan met 3-1 werd verslagen. Daarvoor werd Montserrat en Guam ook al eens verslagen. Na de winst op Afghanistan en vandaag gingen negentien interlands verloren. Opvallend: Sri Lanka, dat vandaag verslagen werd en 36 plaatsen hoger staat op de FIFA-ranking, won in 2013 nog met 5-2 van Bhutan.

Het land sloot zich in 2000 aan bij de Aziatische voetbalbond. De eerste kwalificatiewedstrijd voor de Azië Cup ging met 20-0 tegen Koeweit verloren. Het meerendeel van het nationale team van Bhutan bestaat uit studenten of amateurvoetballers. Aanvaller Chencho Gyeltshen is de enige prof in het gezelschap. Hij is actief in de Thaise competitie. Aanstaande dinsdag is in Bhutan de return. De winnaar van het tweekamp plaatst zich voor de eerste groepsfase van de Aziatische kwalificatie. 

Een paar uur eerder begon de WK kwalificatie in Oost-Timor met het duel tussen het gastland en Mongolië. Oost-Timor wist met 4-1 te winnen. Chiquito do Carmo zal de geschiedenis in gaan als de eerste doelpuntenmaker tijdens de kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland. 

Uitslagen kwalificatie WK kwalificatie Azië ronde I

Thuis Uit Uitslag
Oost-Timor Mongolië 4-1
Cambodia Macau 3-0
Sri Lanka Bhutan 0-1
Taiwan Brunei 0-1
India Nepal 2-0
Yemen Pakistan 3-1