OM: Moeder Aïcha nooit in Syrië geweest

De moeder van het 19-jarige Maastrichtse meisje Aïcha is nooit in Syrië geweest. Dat heeft hoofdofficier van justitie Roger Bos donderdagavond tegen de Limburgse omroep L1 gezegd.

Volgens advocate Françoise Landerloo zou de vrouw in Raqqa zijn geweest, de zelfuitgeroepen hoofdstad van het kalifaat van de Islamitische Staat (IS). Met gevaar voor eigen leven zou ze haar dochter daar hebben opgehaald.

Maar het OM spreekt dat tegen. Mogelijk heeft zij haar dochter aan de Turks-Syrische grens opgewacht. Aïcha werd na terugkeer in Nederland gearresteerd en zit in een Maastrichtse politiecel. Ze heeft daar een verklaring afgelegd. Wat zij heeft verklaard, kan het OM niet zeggen.

Landerloo toonde zich donderdagavond verbolgen over de uitspraken van Bos. "Ik hoor het hem zeggen", zei de advocate.

Ze wil er niet op ingaan omdat rond de zaak van het Jihadmeisje beperkingen zitten. Dat wil zeggen dat er niet over het proces gesproken mag worden. "Ik zal Bos vrijdag vragen waarom die beperking niet voor hem geldt", zei Landerloo.

Bos zei verder nog dat vanuit Limburg minder dan tien mensen naar IS zijn afgereisd om daar aan de gewapende strijd deel te nemen. Het gaat om mensen uit Maastricht, Roermond en Venray.