Oud-wereldkampioen 800 meter Mulaudzi (34) overleden

De Zuid-Afrikaanse oud-hardloper Mbulaeni Mulaudzi is vrijdag om het leven gekomen bij een auto-ongeluk in eigen land. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van sport, Mbalula Fikile, via Twitter laten weten, waarna familieleden het nieuws van het overlijden bevestigd hebben. De wereldkampioen van 2009 op de 800 meter is 34 jaar geworden.

Mulaudzi was een echte specialist op de 800 meter en maakte daarop in 2001 zijn debuut op het wereldtoneel. Dat ging goed, want op het WK in Edmonton haalde hij direct de finale, waar hij zesde werd. Twee jaar later haalde hij in Parijs opnieuw de finale, dit keer ging hij met brons naar huis. Daarvoor had hij zijn eerste grote prijs al gepakt, want in 2002 zegevierde hij in Manchester op de Commonwealth Games.

In 2004 mocht Mulaudzi de Zuid-Afrikaanse vlag dragen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. Dat motiveerde hem genoeg om in de finale het zilver te pakken, op slechts 0,16 seconden van winnaar Yuriy Borzakovskiy en 0,04 seconden voor topfavoriet Wilson Kipketer. Eerder in dat jaar had hij al de wereldtitel indoor gepakt, later in zijn loopbaan zou hij daar nog twee keer zilver aan toevoegen.

Mulaudzi (groen-geel) gooit zich over de finish en pakt zo de wereldtitel op de 800 meter in 2009 (Foto: Getty)

Op het WK in Helsinki ging het een jaar na Athene minder goed en haalde Mulaudzi de finale niet, maar in 2007 lukte dat wel: In Osaka werd hij zevende. Zijn allergrootste triomf zou echter twee jaar later volgen.

De Spelen van Beijing in 2008 waren zeer teleurstellend verlopen en dus moest het op het WK 2009 in Berlijn gebeuren. In het Olympisch Stadion plaatste Mulaudzi zich voor de finale, waar hij na een zinderende finish de wereldtitel pakte. Hij eindigde slechts 0,06 seconden voor zowel Afred Kirwa Yego als Yusuf Saad Kamel, terwijl zelfs de Nederlandse nummer zeven Bram Som op minder dan 0,6 seconden van Mulaudzi eindigde.

In 2010 won de Zuid-Afrikaan op het hoogste niveau nog wel wedstrijden, maar een jaar later was de koek op en kon hij niet meer naar het WK in Daegu. Vorig jaar liep hij slechts één wedstrijd, waarna zijn carrière afgelopen was.

De finale van de 800 meter op het WK 2009, waar Mulaudzi zijn laatste maar grootste triomf pakte (Bron: NOS)