Harting weigert nominatie Atleet van het Jaar door dopeur

Discuswerper Robert Harting heeft aan de wereldatletiekfederatie IAAF gevraagd om hem te schrappen van de lijst genomineerden voor de titel Atleet van het Jaar. De reden daarvoor is opvallend: De Duitse drievoudig wereldkampioen wil niet samen met veroordeeld dopeur Justin Gatlin op de lijst staan.

Gatlin heeft al meerdere jaren schorsing achter de rug, maar kende in 2014 plotseling een jaar waarin hij louter razendsnelle tijden liep. Veel fans hebben het gehad met de Amerikaanse sprinter, net als nu dus ook olympisch kampioen Harting.

"Ik ben natuurlijk erg trots op de nominatie, maar ik sta op de lijst met een veroordeeld dopeur en daar heb ik geen behoefte aan", aldus de 29-jarige tegenover Sportschau"Door de nominatie van Gatlin beledigt de IAAF niet alleen mij, maar ook mijn fans", gaat Harting verder. "Ze zouden eerlijkheid mee moeten nemen bij het maken van de lijst genomineerden."

"Als de IAAF geen interesse heeft in het negeren van dopingzondaars voor zulke lijsten, moeten ze het vooral zo laten. Ik wil echter niet samen met zo iemand genomineerd worden en dus heb ik officieel gevraagd om mij van de lijst te halen."

Op 21 november wordt bekend wie de titels Atleet en Atlete van het Jaar krijgen. Bij de mannen lijken polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie, hoogspringer Mutaz Essa Barshim, snelwandelaar Yohann Diniz en wereldrecordhouder op de marathon Dennis Kimetto de favorieten. Bij de vrouwen is Dafne Schippers genomineerd, hoewel zij niet tot de favorieten lijkt te behoren.