Tweede gouden medaillewinnares betrapt op doping

Tijdens de Asian Games in Incheon is voor de tweede keer een winnares van een gouden medaille betrapt op het gebruik van verboden middelen. De Chinese atlete Zhang Wenxiu, winnares van het kogelslingeren, is betrapt op het gebruik van het middel Zeranol. In de Verenigde Staten wordt het gebruikt als groeihormoon, in Europa is het verboden.

De positieve test van Zhang werd vrijdag bekendgemaakt door de organisatie van Aziatische Olympische Comité's (OCA). De test kwam voort uit een op 26 september afgenomen monster, twee dagen voor Zhang het goud veroverde. Dat deed ze met een worp van 77,33 meter, een persoonlijk record en een nieuw record voor de Asian Games.

De 28-jarige Zhang is al jaren een grootheid in het Aziatische kogelslingeren. Zo won ze op de Asian Games ook in 2006 en 2010 al goud en werd ze in 2005 en 2009 Aziatisch kampioen. Op de wereldkampioenschappen van 2007, 2011 en 2013 pakte ze brons, iets wat ze ook op de Olympische Spelen in Beijing voor elkaar kreeg.

Zhang, hier nog in het bezit van de gouden medaille (Foto: Getty)

Het goud zal nu gaan naar een andere Chinese, Wang Zheng, die tot 74,16 meter kwam. Bala Manju uit India pakt nu zilver, voor de Japanse Masumi Aya. Het is de eerste keer in twintig jaar dat een sporter uit China een positieve test aflevert op de Asian Games. In 1994 testten in Hiroshima elf zwemmers en wielrenners positief. Zij waren destijds goed voor liefst vijftien gouden medailles.

In Incheon moest de Maleisische Tai Cheau Xuen eerder al haar gouden medaille inleveren die ze gewonnen had in het wushu.