Oud-wereldrecordhouder niet blij met 'gekochte' Afrikaanse atleten

Wilson Kipketer, oud-wereldrecordhouder op de 800 meter hardlopen, heeft zijn zorgen geuit over het feit dat steeds meer Afrikaanse atleten gekocht lijken te worden door met name rijke oliestaten. Vooral tijdens de Asian Games laaide de discussie hierover in alle hevigheid op. Daar werden 14 van de 22 individuele loopnummers gewonnen door een geboren Afrikaan die uitkwam voor Bahrein, Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten.

Kipketer is een grootheid op de 800 meter, waarop hij tussen 1995 en 2004 vier wereldtitels pakte en een zilveren en bronzen olympische medaille won. Daarnaast vestigde hij een wereldrecord wat pas dertien jaar later, in 2010, verbroken werd door David Rudisha.

Kipketer is zelf een geboren Keniaan, maar vanaf 1990 heeft hij de Deense nationaliteit. Dat was echter niet uit puur financiële overwegingen, maar omdat hij als uitwisselingsstudent in Denemarken terechtkwam. Ook is hij al sinds 2000 met een Deense getrouwd. In 1996 moest hij de Spelen van Atlanta nog aan zich voorbij laten gaan, omdat hij van het IOC nog niet voor zijn nieuwe land uit mocht komen.

Tijdens een conferentie in Monaco sprak de huidig wereldrecordhouder op de 800 meter indoor met Insidethegames"Sport opent de deuren naar landen en markten, het is een manier om een land op de kaart te zetten." Hij maakt zich echter zorgen over het snelle wisselen van nationaliteit van tegenwoordig. "Ik betwijfel of deze atleten vanuit bijvoorbeeld Kenia of Ethiopië overkomen naar Bahrein en Qatar en ook daadwerkelijk in dat land gaan wonen en gaan bijdragen aan onder meer de ontwikkeling van de atletiek. Dat deed ik allebei wel toen ik naar Denemarken kwam."

"Er moet op een andere manier naar deze situatie gekeken worden. Ik zeg niet zozeer dat het fout is, maar wat me zorgen baart is dat je, als je naar bijvoorbeeld het WK junioren of de Jeugd Olympische Spelen kijkt, jongens en meiden van 16 of 17 ziet die al voor een ander land uitkomen. Ik vraag me af of de ouders van die kinderen wel in 'hun' land wonen. Er zouden regels voor moeten komen, want het gaat niet zozeer om de atleten die dit doen, maar om de hele situatie", spreekt Kipketer.

Steeplechaseloper Saif Saeed Shaheen, geboren als Stephen Cherono, is het meest succesvolle voorbeeld van een atleet die naar een oliestaat is vertrokken (Foto: Getty)

Tijdens de Asian Games vielen enkele opvallende voorbeelden te noteren. Zo won de geboren Nigeriaan Femi Ogunode, net terug van een tweejarige dopingschorsing, op dominante wijze goud op de 100 en 200 meter voor Qatar. De Chinees Su Bingtian, die op de 100 meter zilver pakte achter Ogunode, liet eerder al weten dat hij de deelname van de 'Afrikanen' niet eerlijk vond. "Ze zijn langer en hebben dus langere passen, waardoor ze fysiek simpelweg een voordeel hebben", sprak Su tegenover AFP.

De geboren Marokkan Mohamad Al-Garni won, namens Qatar, goud op de 1500 en 5000 meter, terwijl Kemi Adekoya bij de vrouwen de 400 meter en 400 meter horden won. De geboren Nigeriaanse komt sinds begin dit jaar uit voor Bahrein, een overstap waar zelfs de voorzitter van de Nigeriaanse atletiekbond destijds niet van wist.

Het bekendste voorbeeld van een overstap naar een oliestaat is wellicht dat van de Keniaan Stephen Cherono. Hij won op de 3000 meter steeplechase goud op het WK junioren in 1999 en de Commonwealth Games in 2002, alvorens hij in 2003 de overstap maakte naar Qatar. Door onenigheid rondom de overstap mocht hij in 2004 niet uitkomen op de Spelen in Athene, maar als Saif Saeed Shaheen werd hij in 2003 en 2005 wereldkampioen. Daarnaast liep hij een wereldrecord dat tot op de dag van vandaag stand weet te houden. Volgens door hemzelf ontkende geruchten ontving Shaheen bovendien een miljoen dollar om voor Qatar uit te komen.

Tijdens de Asian Games liet de voorzitter van de Aziatische Olympische Raad weten zich weinig zorgen te maken dat het importeren van Afrikanen de ontwikkeling van de Aziatische atletiek tegen zou houden. "Deze atleten brengen het niveau in de breedte omhoog. Bovendien voldoen ze aan alle eisen om mee te mogen doen aan de Asian Games. De geboren Aziaten zullen harder werken om het niveau ook omhoog te krijgen." De voorzitter voegde er nog wel aan toe dat de oliestaten honderden aanvragen van Afrikaanse atleten afwijzen.