Utrecht schrikt van brief over NSB-museum

Utrechters die aan of in de buurt van de Maliebaan wonen, zijn deze week opgeschrikt door een brief waarin wordt gemeld dat er een NSB-museum in hun buurt komt. Het hoofdkantoor van de Nationaal-Socialistische Beweging was gevestigd aan de Maliebaan. In de huis-aan-huis verspreide brief wordt gevraagd om oude NSB-spullen en dagboeken en brieven van NSB'ers.

Het NSB-museum zou in het voormalige hoofdkantoor openen. Op dat adres is echter een kinderdagverblijf gehuisvest. Er bestaan absoluut geen plannen voor de opening van een NSB-museum en daarom heeft het kinderdagverblijf melding van de brief gedaan bij de politie. Die onderzoekt de zaak, aldus een woordvoerster vrijdag.

De brief ziet er zeer verzorgd uit, compleet met een eigen logo. In de tekst staat onder meer dat er tegenwoordig minder in termen van 'goed' en 'fout' over de Tweede Wereldoorlog wordt gedacht. De NSB was oorspronkelijk een Oranjegezinde en vaderlandslievende partij, die pas in de oorlog anti-semitisch werd, aldus de briefschrijvers. Het museum zou speciaal aandacht gaan besteden aan nabestaanden van NSB'ers na de oorlog.

"Het is nog de vraag of er sprake is van een strafbaar feit", zegt de politie. "Het kan een grap zijn, er kan een verward iemand achter zitten, maar het kan ook een moedwillige actie zijn. Of er is een tikfout gemaakt in het adres. We zoeken de opsteller van deze brief."

Utrecht schrikt van brief over NSB-museum
Utrecht schrikt van brief over NSB-museum (Foto: ANP)