IOC: afhaken Oslo gemiste kans

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) noemt het een 'gemiste kans' dat Oslo niet meer in de race is voor het organiseren van de Winterspelen van 2022. "Dit is een gemiste kans voor de stad Oslo en voor alle Noren die wereldwijd bekend staan als enorme wintersportfans. Bovenal is het een gemiste kans voor de uitstekende Noorse sporters die geen nieuwe olympische hoogten kunnen bereiken in eigen land", reageerde Christophe Dubi, bij het IOC verantwoordelijk voor de Spelen.

Eerder woensdag werd bekend dat de Noorse regering niet garant wilde staan voor de kosten van de Spelen. De grootste regeringspartij stemde tegen nadat eerder de andere partij in het minderheidskabinet zich al tegen had gekeerd.

Dubi wijst er op dat het IOC 880 miljoen dollar, bijna zevenhonderd miljoen euro, zou hebben geïnvesteerd. Daarnaast krijgt de organisatie de beschikking over de inkomsten uit de nationale sponsordeals. "Die zouden vrijwel zeker meer hebben opgeleverd dan de 181 miljoen dollar (143 miljoen euro) die in de plannen voor de kandidatuur stonden", meent Dubi. De Zwitser wijst er verder fijntjes op dat de laatste edities van de Winterspelen allemaal zwarte cijfers opleverden voor de organisatie.

Uiteindelijk slaat Dubi nog een verzoenende toon aan. "Voor een land dat zo veel middelen, zo veel goede atleten en zo veel fanatieke wintersportfans heeft is het zonde dat Oslo deze kans mist om te investeren in zijn toekomst." Noorwegen organiseert wel de Olympische Jeugdwinterspelen van 2016 in Lillehammer. "We zullen nauw samenwerken met de Noorse olympische beweging om daar een succes van te maken voor de jonge atleten."