NOC*NSF normaliseert kwalificatie-eisen Rio 2016

NOC*NSF heeft voor de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro de kwalificatie-eisen aangepast. Het moet zo voor sporters duidelijker worden wat ze moeten doen om zich te plaatsen. Ook worden de vaak belachelijk strenge nationale normen gewijzigd, waardoor waarschijnlijk meer sporters naar Rio kunnen.

Sporters kunnen zich voortaan direct kwalificeren voor de Spelen. Ze hoeven niet meer genomineerd te worden en hoeven ook geen vormbehoud te tonen. "Een sporter wil zich zo goed mogelijk voorbereiden op de Spelen", zegt technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks. "Daarbij leidde de eis om vormbehoud te tonen af van het werkelijke doel: optimaal presteren op de Spelen. Het zat een goede voorbereiding op de Spelen dus in de weg."

NOC*NSF gaat daarnaast in lijn lopen met de kwalificatie-eisen van internationale sportfederaties. Tot nu toe moesten sporters ook rekening houden met nationaal gestelde normen en limieten en interne selectieprocedures van nationale sportbonden.

De kwalificatie-eisen kunnen verschillen per type sport. Bij teamsporten gelden alleen internationale eisen, terwijl het NOC*NSF bij duursporten extra eisen kan stellen omdat er een groot deelnemersveld is. Ook bij zogenoemde ranglijstsporten als judo en badminton wordt er verder gekeken dan internationale eisen. NOC*NSF houdt daarbij ook rekening met de kansen die de sporter maakt op de Spelen.

De duidelijkere regels moeten er onder meer voor zorgen dat sporters geen ruzie meer krijgen over een startplek en naar de rechter stappen. In het verleden kwam het voor dat meerdere sporters voldeden aan alle eisen, maar er te weinig startplekken waren. "We hopen nu voor iedereen meer duidelijkheid te scheppen en de rechter niet meer nodig te hebben", zegt Hendriks.

Het grootste doel van het NOC*NSF is echter om zo veel mogelijk olympische medailles te veroveren in Rio de Janeiro. "Onze ambitie om bij de tien beste landen van de wereld te behoren, staat onverminderd overeind", zegt Hendriks.