Testevenementen Rio 2016 deze week van start

De organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft de testkalender bekendgemaakt voor de evenementen die in 2016 gehouden zullen worden. Het eerste zogenaamde testevent vindt deze week plaats op de nog altijd wat vervuilde wateren van de Baía de Guanabara. Daar zullen zo'n 300 zeilers, waaronder Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe, het water betreden.

De testevents zijn altijd een belangrijk onderdeel van de Spelen, omdat hier nog fouten uit de organisatie en het programma gehaald kunnen worden. De verwachting is dat er in totaal zo'n 8400 atleten, waaronder 1200 paralympiërs, mee zullen doen aan de testevents.

De serie evenementen, Aquece Rio gedoopt, wordt in drie clusters verdeeld, waarin de meeste evenementen plaats zullen vinden. Het eerste cluster loopt van juli tot en met oktober 2015. In deze periode worden veel outdoorevenementen gehouden, zodat er getest kan worden in ongeveer dezelfde omstandigehden als tijdens de Spelen, die in augustus 2016 plaatsvinden.

Het gaat hierbij onder meer om de marathon, roeien, paardensport, wegwielrennen, zeilen en het openwaterzwemmen. Ook de locaties voor het kanovaren, triatlon, boogschieten, BMX, volleybal en mountainbiken zullen in deze periode getest worden. 

Het tweede cluster loopt van november 2015 tot en met februari 2016 en is vooral gericht op indoorsporten. Denk daarbij met name aan het tafeltennis, boksen en rolstoelrugby. Tussen maart en mei 2016 worden de grootste sporten getest, met name het atletiek en zwemmen. 

Op 16 mei 2016, de laatste dag van de testserie, worden de testwedstrijden voor het atletiek afgesloten in het Estádio Olímpico João Havelange, het stadion van voetbalclub Botafogo waar tijdens de Spelen ook om atletiekmedailles gevochten zal worden. In het olympische zwemstadion zal op die dag het zwemprogramma afgesloten worden. 

"De kalender vaststellen is een belangrijke stap voor iedereen. Deze testevenementen stellen ons in staat om alle aspecten van de wedstrijden te testen en om ervoor te zorgen dat, als de Spelen er eenmaal zijn, elke atleet zijn of haar beste prestaties neer kan zetten", aldus Agberto Guimarães, een van de belangrijkste officials rond de Spelen. 

De volledige kalender zoals deze nu gepland staat is hier te bekijken.