'Timmermans wordt eurocommissaris voor regelgeving'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) krijgt als eurocommissaris de portefeuille van betere regelgeving. Daarnaast wordt hij een van de zes vicevoorzitters van de Europese Commissie. Dat staat in een schetsontwerp van de nieuwe Europese Commissie dat in handen is gekomen van de website Euractiv.

Euractiv benadrukt dat het schema niet het definitieve ontwerp van de nieuwe Europese Commissie is en mogelijk nog wordt aangepast. In het ontwerp is geen plek meer voor de portefeuille digitale agenda, momenteel in handen van Neelie Kroes (VVD). Ook de posten interne markt en uitbreiding zijn verdwenen.

De portefeuille die Timmermans lijkt te krijgen is nieuw in het leven geroepen en sluit aan bij het Nederlandse pleidooi van de afgelopen jaren voor minder Europese regels. De christendemocratische Marianne Thyssen wordt volgens het organogram de Belgische eurocommissaris. ZIj komt er met de post vaardigheden, jeugd en meertaligheid bekaaid vanaf.

De Franse minister van economische zaken Pierre Moscovici lijkt eurocommissaris voor mededinging te worden, de Duitser Günther Oettinger wordt benoemd op handel. Momenteel is hij eurocommissaris van energie. De Brit Jonathan Hill, lid van de Conservatieven en voorzitter van het Hogerhuis, zou verantwoordelijk worden voor energie en klimaatverandering, de Zweedse Cecilia Malmström, momenteel eurocommissaris voor binnenlandse zaken, zou zich mogen richten op justitie.

In het schema zijn negen vrouwen opgenomen. Daarmee lost de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, zijn belofte in en voorkomt hij een politieke berisping van het Europees Parlement.