Timmermans voorgedragen als eurocommissaris

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is door het kabinet voorgedragen als eurocommissaris. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag officieel bekendgemaakt in de Tweede Kamer.

Rutte zei niet welke portefeuille Timmermans krijgt in de Europese Commissie. Wel zei hij dat de benoeming van Timmermans 'past in de strategie van het kabinet om een belangrijke portefeuille te krijgen'.

"De bijzondere capaciteiten van Timmermans worden in Nederland en Brussel breed erkend. Het kabinet heeft er het volste vertrouwen in dat hij de komende jaren een belangrijke rol zal spelen in Europa en voor Nederland", zei Rutte.

Rutte zei niet wanneer Timmermans vertrekt, en ook niet wie hem opvolgt. Voor zijn opvolging wordt de naam van PvdA'er Bert Koenders genoemd. Koenders was eerder minister voor Ontwikkelingssamenwerking en is nu hoofd van de VN-missie in Mali.

Rutte heeft lang gezwegen over wie het kabinet zou voordragen voor een post in Brussel. Duidelijk was wel dat het een zittende minister van de PvdA zou worden. Als mogelijke kandidaten werden naast Timmermans de ministers Jeroen Dijsselbloem en Lilianne Ploumen genoemd. Maandag werd duidelijk dat Timmermans het zou worden.