FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 september 2014

Nederlandse touwtrekkers pakken zilver en brons op WK

De Nederlandse ploeg heeft op het WK touwtrekken in het Amerikaanse Madison twee medailles in de wacht gesleept. Op het vroeger olympische touwtrekken pakte Nederland zilver en brons.

De sport maakte van 1900 tot en met 1920 deel uit van de Olympische Spelen. Er deed één keer een Nederlandse ploeg mee: In 1920 werd België verslagen in de wedstrijd om het zilver. In Madison was er brons voor de Nederlandse mannen in de klasse tot 700 kilogram. In de gemengde wedstrijd tot 600 kilogram werd er zilver gepakt.

Vroeger stond de sport op de Olympische Spelen, tegenwoordig maakt het nog altijd onderdeel uit van de World Games - de 'Spelen' voor niet-olympische sporten. Vorig jaar pakte Nederland daar nog het goud in de klasse tot 700 kilogram, terwijl er bij de vrouwen een zilveren medaille werd gewonnen. 

Italië probleemloos langs Oranje

Het Nederlands elftal heeft de eerste oefenwedstrijd onder bondscoach Guus Hiddink met 2-0 verloren van Italië. Na drie minuten scoorde Ciro Immobile al de 1-0. In de negende minuut haalde Bruno Martins Indi de doorgebroken Simone Zaza neer en kreeg rood. Daniele de Rossi verzilverde daarna de strafschop en zorgde na tien minuten voor de eindstand.

Na de openingsfase was de wedstrijd al gespeeld. Voor het publiek in Bari was er daarna weinig meer te beleven. Met tien man kwam Oranje niet veel verder dan verdedigen. Op een kansje voor Robin van Persie en een schotje van Wesley Sneijder aan het begin van de tweede helft, zag Hiddink weinig aanvallends van zijn ploeg. Ook Italië, waar Antonio Conte voor het eerst op de bank zat, had weinig haast meer en dus bloedde de wedstrijd dood.

Sneijder speelde zijn 106e interland en evenaarde daarmee Giovanni van Bronckhorst als nummer vier op de lijst van Oranje-spelers met meeste interlands achter zijn naam. Alleen Edwin van der Sar (130), Frank de Boer (112) en Rafael van der Vaart (109) speelden vaker voor de nationale ploeg.

Comédienne Joan Rivers overleden

De Amerikaanse comédienne Joan Rivers is overleden. Haar dochter heeft dat donderdag laten weten. Rivers, die in het ziekenhuis lag nadat ze afgelopen week een hartstilstand had gehad, is 81 jaar geworden.

Rivers was een vooral in de Verenigde Staten bekende tv-persoonlijkheid. Haar zware stem en haar ruige New Yorkse accent waren typerend voor haar. Ze maakte verder geen geheim van de vele cosmetische ingrepen die ze onderging.

Comédienne Joan Rivers overleden
Comédienne Joan Rivers overleden (Foto: ANP)

Eerste verlies voor Jong Oranje in EK-kwalificatie

Jong Oranje heeft donderdag voor het eerst in de kwalificatie voor het EK van 2015 een nederlaag geleden. De ploeg van de nieuwe bondscoach Adrie Koster ging in Deventer met 1-0 onderuit tegen Georgië. Djamboel Djigauri scoorde in de 71e minuut de enige treffer van de wedstrijd nadat eerder Luc Castaignos een treffer afgekeurd had zien worden vanwege buitenspel.

In de eerdere zes wedstrijden had Jong Oranje zestien punten verzameld. Slowakije, dat later donderdag tegen Schotland speelt, kan nu in punten gelijk komen. Georgië is de nummer drie met tien punten uit acht duels.

Er is nog niets verloren voor Jong Oranje ondanks de nederlaag. In zijn laatste wedstrijd op maandag ontvangt de ploeg van Koster Slowakije in Tilburg. Dan kunnen de twee teams in een onderling duel uitmaken wie de poule wint.

Releasedatum pc-versie Ryse bekend

Op Steam is de releasedatum bekendgemaakt van Ryse: Son of Rome. Op tien oktober mogen pc-gamers in de huid kruipen van Marius Titus.

De release voor pc bevat tevens alle dlc-pakketten die sinds de launch voor Xbox One zijn gereleased. Ook ondersteunt de game 4K-resolutie. Hieronder de systeemeisen voor de game, waarbij de aanbevolen eisen uitgaan van maximale settings met 4K-resolutie.

Minimale systeemeisen:

  • OS: Windows Vista SP1, Windows 7 or Windows 8 (64bit) 
  • Processor: Intel Dual-Core 2.8 GHz/ AMD Dual-Core 3.2 GHz or better 
  • Memory: 4GB RAM 
  • Graphics: DirectX 11 graphics card with 1GB video RAM 
  • DirectX: Version 11 
  • Hard Drive: 26GB available space 
  • Sound Card: DirectX compatible Sound Card with latest drivers

Aanbevolen systeemeisen:

  • OS: Windows Vista SP1, Windows 7 or Windows 8 (64bit) 
  • Processor: Intel Quad-Core or AMD Octo-Core 
  • Memory: 8GB RAM 
  • Graphics: DirectX 11 graphics card with 4GB video RAM 
  • DirectX: Version 11 
  • Hard Drive: 26GB available space 
  • Sound Card: DirectX compatible Sound Card with latest drivers


Ryse: Son of Rome 
kwam in eerste instantie als Xbox One-exclusive launchtitel op de markt en kreeg gemixte recensies. Enerzijds werd de game geprezen vanwege de indrukwekkende graphics, maar anderzijds bekritiseerd om de repetitieve en simpele gameplay.

[Upd] Flat ontploft in Diemen

In Diemen woedt momenteel een flinke brand. Een complete flat zou zijn geëxplodeerd.

Ooggetuigen melden dat er verschillende ontploffingen zijn gehoord. Politie en brandweer zijn massaal op de been.

Meer info volgt. Ook kun je het live-topic volgen.

Update 16.45 uur:
Hoewel er over gewonden nog niets bekend is, is ziekenhuis AMC al in opperste staat van paraatheid, zo weet De Telegraaf. Er zouden ook drie traumahelikopters op de been zijn. Ook heeft de krant een ooggetuige gesproken.

"We zijn er onmiddellijk naartoe gelopen", meldt deze. "In de flat is brand ontstaan. De brandweer was al snel ter plaatse. Het fietspad, Eendenpad genaamd, is bezaaid met brokstukken van de gevel die is weggeslagen. Het fietspad ligt onder de rotzooi."

Update 17.32 uur:
De Telegraaf rept inmiddels over 'tientallen gewonden'. We houden een slag om de arm, want Telegraaf. Verder zouden er vier gewonden zijn afgevoerd en wordt er gezocht naar vermisten.

Update 20.08 uur:
De explosie heeft zeker twee doden opgeleverd, zo weet het AD. Ook vallen er vijftien gewonden te betreuren. De ontploffing zou zijn ontstaan door een gasexplosie, veroorzaakt door renovatiewerkzaamheden aan de flat.

Guidetti alsnog verhuurd aan Celtic

John Guidetti maakt het seizoen toch op huurbasis af bij Celtic. De FIFA heeft donderdag groen licht gegeven voor de transfer. Guidetti leek op de laatste dag van de transferperiode al naar Celtic Park te verhuizen, maar de deal werd niet op tijd afgerond. Daardoor leek het erop dat de Zweedse aanvaller moest terugkeren bij Manchester City.

Celtic besloot bij de FIFA toch een poging te wagen om de speler vast te leggen. Donderdag heeft de wereldvoetbalbond de transfer dus alsnog goedgekeurd. Celtic heeft de komst van Guidetti inmiddels aangekondigd via de officiële website. De 22-jarige aanvaller droeg het afgelopen half jaar het shirt van Stoke City.

Eerder werd de flamboyante spits al met succes door The Citizens verhuurd aan Feyenoord. De Rotterdammers wilden Guidetti deze zomer opnieuw tijdelijk overnemen, maar dat bleek niet mogelijk. Eerder stalde City de Zweed al bij Burnley en IF Brommapojkarna, de club waar hij opgroeide.

Met Guidetti in de gelederen gaat Celtic op zoek naar de vierde landstitel op rij en de 46ste in totaal. Met zeven punten uit vier duels zijn The Bhoys stroef aan het nieuwe seizoen begonnen. Bij Celtic staan onder meer Derk Boerrigter en Virgil van Dijk onder contract.

Khedira inzet geschil Duitse bond en Real

Oliver Bierhoff is niet te spreken over de werkwijze van Real Madrid. De teammanager van Duitsland doet een boekje open over de blessure van Sami Khedira.  Real Madrid bracht dinsdag een verklaring naar buiten dat Khedira een blessure had opgelopen. Dit was een reactie op het nieuws dat de middenvelder het oefenduel tussen Argentinië en Duitsland moest laten schieten.

Het verschil in beide berichten zat hem in het feit dat Real verklaarde dat Khedira de blessure in het Duitse trainingskamp had opgelopen. Dit schoot in het verkeerde keelgat van teammanager Oliver Bierhoff.

"De speler had al een probleem met zijn bovenbeen toen hij naar Duitsland reisde", zegt de 46-jarige oud-international tegen Bild. "Het erge is: hij was in Madrid al door doktoren onderzocht. Zij vonden het geen serieuze blessure!"

Uiteindelijk bleek dat de Real Madrid-speler een scheurtje in een spier in zijn bovenbeen had. De herhaling van de WK-finale tegen Argentinië (4-2 verlies) ging daardoor aan Khedira voorbij. "Hij heeft toen besloten er door een betrouwbare arts naar te laten kijken. Hij heeft de scheur geconstateerd."

400 sterfgevallen ebola in 1 week

Van het Westelijk-Afrikaans ebolafront is er weer nieuws: volgens de VN gaat de verspreiding van het virus steeds sneller, bericht persbureau Reuters. De afgelopen week waren er 400 nieuwe sterfgevallen te betreuren.

Het dodenaantal van ruim 1900 is inmiddels hoger dan alle sterfgevallen van alle eerdere ebola-uitbraken sinds het virus in 1976 werd ontdekt bij elkaar opgeteld. De VN stelt dat er zeker 500 miljoen euro nodig is om de ziekte de kop in te drukken.  

Tussen 800 en 1000 doses van het nieuwe experimentele vaccin dat in Canada wordt gemaakt zijn toegezegd aan de getroffen regio in West-Afrika. De vaccins zijn echter nog niet uit Canada vertrokken vanwege het logistieke vraagstuk hoe ze in West-Afrika te krijgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt te hopen dat die problemen zo spoedig mogelijk zijn verholpen om snel te kunnen beginnen met het uitrollen van de inentingen.

Kiev: Russische tanks rukken op naar Marioepol

Een konvooi met Russische tanks en pantservoertuigen rukt vanuit het recent veroverde Novoazovsk op naar de Oekraïense havenstad Marioepol. Dat heeft de Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties Joeri Sergejev donderdag gezegd. De voertuigen zijn tegengehouden door Oekraïense burgers en militairen.

De troepenbeweging begon donderdagochtend en volgens Sergejev 'wordt op dit moment nog gevochten'. Het konvooi bestaat uit vier tanks, drie pantservoertuigen en ongeveer vijftig strijders. Sergejev zei dat het 'hoogstwaarschijnlijk' om een verkenningsmissie gaat, bedoeld om de defensiecapaciteiten van Marioepol in te schatten.

Novoazovsk ligt aan de weg die Rusland verbindt met Marioepol en het geannexeerde schiereiland de Krim. Sergejev denkt dat Moskou een verbinding over land naar de Krim probeert te veroveren.

Sneijder: "Slecht behandeld door Inter"

Wesley Sneijder kende een geweldig eerste seizoen bij Internazionale, maar daarna ging het bergafwaarts. Met hemzelf én met de club. In aanloop naar het oefenduel tussen Nederland en Italië werd Sneijder (30) door La Gazzetta dello Sport gevraagd naar zijn periode bij de Nerazzurri.

"Ik denk nog best vaak aan het seizoen waarin we de triplete wonnen met Inter", verklaart de Utrechter. "Het team waar we dat mee deden, werd binnen enkele seizoenen ontmanteld", vervolgt Sneijder, die zelf een roemloze aftocht richting Galatasaray maakte in de winter van het seizoen 2012/13. "Inter heeft mij slecht behandeld. Dat was het werk van bepaalde bestuurders."

Voorafgaand aan zijn transfer werd de kleine spelverdeler niet meer opgesteld. De club wilde namelijk van hem en zijn hoge salaris af, maar Sneijder liet zich niet zomaar wegjagen. Uiteindelijk bood Gala een oplossing.

"Ik houd van de club en ik hoop ook dat ze het goed doen. Met name voor de supporters vind ik het erg sneu dat de club is afgegleden. Ik hoop dan ook dat ze dit jaar de Scudetto weer kunnen winnen", aldus Sneijder, die inmiddels bij Galatasaray zijn draai heeft gevonden.

Maar de concurrentie in Italië is flink toegenomen de afgelopen jaren, weet ook Sneijder. "Juventus heeft veel gewonnen en AS Roma is aan een indrukwekkende opmars bezig. De teams uit Milaan raakten gewend aan het succes, maar het is een stuk lastiger geworden voor ze."

[Vuelta] Degenkolb pakt derde ritzege

John Degenkolb heeft zijn derde ritzege in deze editie van de Ronde van Spanje geboekt. De Duitse renner won in Logroño de sprint van een peloton, dat door een massale valpartij in de laatste kilometer flink was uitgedund. Alberto Contador blijft ook na de twaalfde etappe de leider in het algemeen klassement.

Degenkolb komt steeds dichter in de buurt van zijn prestatie van vorig jaar, toen hij in de Ronde van Spanje maar liefst vijf etappes op zijn naam schreef. De 25-jarige renner liet donderdag na de plaatselijke rondjes in Logroño Tom Boonen, Jacopo Guarnieri en Peter Sagan achter zich in het stof bijten.

De vlakke etappe over een afstand van 166 kilometer kende weinig hoogtepunten. De Oostenrijker Matthias Krizak pakte een maximale voorsprong van acht minuten, maar maakte nooit serieus aanspraak op de ritzege. Contador beleefde een rustige dag en behoudt zijn voorsprong van twintig seconden op nummer twee Alejandro Valverde.

Huta Galung klopt Haase in Alphen

Robin Haase is in de tweede ronde van het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn uitgeschakeld. De nummer één van de plaatsingslijst ging verrassend in drie sets onderuit tegen Jesse Huta Galung: 4-6, 6-1 en 4-6. Haase deed vorige week nog mee aan de US Open, waar Andy Murray in de eerste ronde net te sterk was.

Huta Galung speelt in de volgende ronde opnieuw tegen een Nederlander, omdat Antal van der Duim met 6-1 en 6-4 de Franse qualifier Axel Michon versloeg. Boy Westerhof redde het niet. Hij verloor met 6-7 (6) en 4-6 van de Spanjaard Daniel Munoz-De la Nava. Igor Sijsling speelt later op de dag nog tegen Jelle Sels, Matwé Middelkoop treft Victor Hanescu.

Bij de vrouwen plaatste Richel Hogenkamp zich als enige Nederlandse voor de kwartfinale. Ze won met 7-5, 6-7 (7) en 6-2 van qualifier Nicola Geuer. Quirine Lemoine en Cindy Burger werden uitgeschakeld. Lemoine verloor met 1-6 en 2-6 kansloos van Denisa Allertova, Burger had eveneens weinig in te brengen tegen Dinah Pfizenmaier: 3-6 en 3-6.

Springruiters pakken wereldtitel in Normandië

De Nederlandse springruiters zijn voor de tweede keer in de geschiedenis goud gewonnen op landenwedstrijd tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië. Oranje was in Caen met 12,83 strafpunten net wat sterker dan Frankrijk (14,08) en de Verenigde Staten (16,72). Favoriet Duitsland (16,82) moest genoegen nemen met plek vier. 

Nederland werd eerder in 2006 al eens wereldkampioen. Ruiters Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam waren er toen ook al bij. Voor Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten is hun eerste mondiale titel. Vier jaar geleden stond Nederland niet op het podium.

Nederland begon de dag met een kleine voorsprong op Duitsland en de VS. Een springfout was al genoeg om de leiding kwijt te raken. Dubbeldam kwam als eerste in de ring en tikte met Zenith één balk om. Hij kwam tevens buiten de tijd binnen wat hem in totaal vijf strafpunten opleverde. 

Als tweede Nederlander kwam Van der Vleuten in de ring en kon hij ook geen perfecte rit afleveren. Met Verdi had hij een ronde van vier strafpunten. Vrieling met Bubalu bleef wel foutloos. Toen Schröder in de ring kwam was al duidelijk dat Nederland de wereldtitel niet meer kon ontgaan. Hij bleef met paard London ook niet foutloos. London tikte één balk aan met zijn voorbenen en dat kostte het koppel vier strafpunten. 

Door het behalen van de wereldtitel heeft Nederland zich ook verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Zaterdag gaat het springen verder om de individuele medailles. Schröder, Dubbeldam en Van der Vleuten zitten bij de laatste dertig zijn nog in de race om ook individueel te schitteren. 

Maikel van der Vleuten op Verdi in actie. (PRO SHOTS/Dppi)

Wetenschappers: de aarde heeft een 'nieuw adres'

Het supercluster van sterrenstelsels waar onze eigen Melkweg deel van uitmaakt is honderd keer groter dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Nature.

Sterrenstelsels hebben de neiging samen te klonteren in groepen die clusters genoemd worden, schrijft Nature. Als zich in een relatief klein gebied veel clusters bevinden wordt gesproken van een supercluster. Sterrenstelsels zijn grote verzamelingen sterren, die weer ieder hun eigen planeten kunnen hebben.

Wetenschappers onder leiding van Brent Tully van de Universiteit van Hawaï in Honolulu hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de sterrenstelsels in het universum in kaart te brengen. Daarvoor is gebruikgemaakt van de snelheden waarmee de stelsels door de ruimte bewegen. Met die gegevens konden de onderzoekers vaststellen op welke manier de stelsels elkaar beïnvloeden. Aan de hand van die wisselwerking is een driedimensionale kaart gemaakt die betrouwbaarder is dan de oude methodes, waarbij alleen sterrenstelsels konden worden opgetekend die direct waargenomen kunnen worden.

Er is onder sterrenkundigen verschil van inzicht over de definitie van een supercluster. Wetenschappers plaatsten de Melkweg tot nu toe in het supercluster Virgo, maar volgens de nieuwe definitie van Tully en de zijnen is Virgo slechts een arm van een nog grotere cluster die ze Laniakea noemen.

Laniakea is Hawaïaans voor 'onmetelijke hemel'. Het supercluster heeft een diameter van 520 miljoen lichtjaren en een massa van honderd miljoen miljard zonnen.

Het nieuwe adres van de aarde is dus 'Zonnestelsel, Melkweg, Laniakea', aldus Nature.

Opstelten ziet niets in 'gedachtenpolitie'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ziet niets in het strafbaar stellen van de verheerlijking van geweld. Dat heeft hij donderdagmiddag gezegd in een debat over de radicalisering van Nederlandse moslims.

Het idee komt neer op de invoering van een 'gedachtenpolitie', zo zeiden onder meer D66, SP en GroenLinks eerder op de dag op het voorstel van CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma. Opstelten wilde het woord gedachtenpolitie niet in de mond nemen, maar liet wel weten dat hij het niets vindt.

"Daar zouden al snel uitingen onder vallen waarvan het zeer onaannemelijk is dat ze geweld verheerlijken", zei de minister. Als voorbeeld noemde hij 'smakeloos puberaal gedrag' op internet. Opstelten zei verder dat er genoeg andere strafbaarstellingen zijn om opruiing en haatzaaien aan te pakken.

Buma wil met de maatregel onder meer jongeren aanpakken die tijdens een betoging in de Haagse Schilderswijk de straat opgingen om hun steun te betuigen aan de Islamitische Staat. Dat is niet strafbaar.

Ali B richt platenlabel op

Ali B heeft samen met Wudstik het label Machina Music opgericht. De rapper en de zanger willen hiermee in eerste instantie vooral muziek van Wudstik uitbrengen. Dat laat het managementkantoor van Ali B, Spec Entertainment BV, donderdag weten.

De 32-jarige Ali B en de even oude Wudstik kennen elkaar sinds 2002, toen ze beiden deelnamen aan De Grote Prijs van Nederland. Wudstik won er, als lid van de formatie DAC, de publieksprijs. De twee bleven elkaar volgen en zagen elkaar vorig jaar bij The Voice of Holland, toen Wudstik auditie deed en Ali B een van de juryleden was. Daarna besloten ze zakelijk met elkaar in zee te gaan.

Ali B heeft alvast goede hoop. "Wudstiks talent in combinatie met mijn ondernemersdrang is een recept voor heel mooie dingen", zegt de rapper in een verklaring. Ook Wudstik is enthousiast. "Ali doet geen beloftes, hij heeft zijn hart op zijn tong en maakt van alles een uitdaging of een missie. Dat in combinatie met zijn creativiteit en open mind maakt het een fijne gast om mee te werken."

Het eerste nummer dat onder het nieuwe label wordt uitgebracht is al bekend. Het nummer Mooi wordt uitgebracht als Wudstiks tweede kind wordt geboren. Zijn vriendin is deze maand uitgerekend. Hij is van plan de fans op de hoogte te houden via sociale media. Het vrolijke nummer is een ode aan zijn vriendin en daarnaast een metafoor voor de eerste release van het nieuwe label.

Plasterk stelt Kamer gerust over werkwijze AIVD

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft zijn werkwijze bij onderzoeken op sociale media aangepast. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) donderdag gezegd in de Tweede Kamer. In het vervolg staat de privacy hoger in het vaandel bij de inlichtingendienst, belooft hij.

De bewindsman zei het hoofd van de AIVD opdracht te hebben gegeven de werkwijze aan te passen. Aanleiding zijn de harde conclusies van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) die is nagegaan hoe de AIVD opereert bij onderzoeken op internet.

"Er zijn een paar hacks gevonden waarvan men zegt: die website levert weliswaar interessante informatie op en dat heeft de AIVD ook geholpen, maar op die website komen een heleboel andere mensen. Daarvan zegt de toezichthouder: dat moet je niet meer doen op die manier."

De fouten die de AIVD de afgelopen jaren maakte bij onderzoeken op sociale media jagen Plasterk echter geen schrik aan. "Integendeel, de toezichthouder concludeert dat de AIVD op een goede manier actief is op sociale media."

Volgens de bewindsman is het belangrijk dat de AIVD onderzoek blijft doen op sociale media als Twitter, Facebook en webfora. "Dat is de beste manier om de bedoelingen van kwaaie lui te achterhalen", aldus Plasterk. "De AIVD doet ook zijn uiterste best zich aan de grenzen van de wet te houden."

De CTIVD concludeerde eerder op de dag dat de inlichtingendienst privacyregels heeft geschonden. Ook heeft de dienst onrechtmatig webfora van het internet getrokken en hebben agenten onterecht gehackt.

'Hoge figuren Islamitische Staat omgekomen'

Bij luchtaanvallen in Irak is een van de hoogste strijders van de Islamitische Staat om het leven gekomen. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie donderdag op basis van het Iraakse ministerie van defensie.

Het zou gaan om Abu Hajar al-Suri, de rechterhand van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Geruchten over de dood Al-Baghdadi zelf lijken vooralsnog niet te kloppen. De nieuwssite Al Arabiya beweerde dat bronnen binnen defensie zijn dood gemeld hadden, maar dat bericht is ingetrokken.

Grove nalatigheid bij BP rond olieramp Deepwater

BP heeft zich schuldig gemaakt aan grove nalatigheid in aanloop naar de milieuramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010. Dat heeft een federale rechter in de Verenigde Staten donderdag bepaald. Het oordeel kan de Britse oliemaatschappij miljarden aan extra claims kosten.

De rechter acht BP voor 67 procent schuldig aan de ramp. Olieboorbedrijf Transocean wordt voor dertig procent verantwoordelijk gehouden en dienstverlener Halliburton voor drie procent.

Verwacht wordt dat het aantal civiele claims tegen BP verviervoudigt als gevolg van de uitspraak. Dat kan BP maximaal achttien miljard dollar kosten, meldt The Wall Street Journal. In 2012 betaalde BP al 4,5 miljard dollar aan strafrechtelijke boetes.

Elf mensen kwamen in april 2010 om toen het platform ontplofte. De ramp is de geschiedenis ingegaan als de grootste milieuramp in de Verenigde Staten omdat miljoenen liters olie in zee terechtkwamen door een lek. Dat kon pas na ongeveer drie maanden gedicht worden. Een deel van de Amerikaanse kust raakte ernstig vervuild.

Promes: "Ik moest verkocht worden"

Quincy Promes verruilde deze zomer FC Twente voor Spartak Moskou. De aanvaller hoefde niet nodig weg uit Enschede, maar stelt dat de club niet onwelwillend was.

Promes (22) tekende begin augustus een contract voor vier seizoenen bij Spartak Moskou. De Russische club betaalde FC Twente naar verluidt zo'n twaalf miljoen euro voor de enkelvoudig international. De aanvaller kwam inmiddels vier keer in actie voor Spartak Moskou en gaf één assists voor zijn nieuwe werkgever.

Promes heeft geen spijt van zijn transfer, maar het lijkt erop dat de overgang naar de Premjer Liga niet helemaal uit vrije wil was. "Als ik 10.000 keer zeg dat ik wil blijven en uiteindelijk blijf ik niet, dan klopt er toch iets niet. Ik moest in elk geval verkocht worden", verklaart de Amsterdammer tegenover het Algemeen Dagblad.

"Dan kan iedereen wel zeggen: wat moet je in Moskou? Maar het begint toch ergens. Ik sta honderd procent achter mijn keuze om in Rusland te voetballen", aldus Promes, die zich deze week meldde bij Jong Oranje. De buitenspeler maakte in maart tegen Frankrijk (2-0 nederlaag) zijn debuut voor het 'grote' Nederlands elftal.

In aanloop naar WK in Brazilië behoorde Promes tot de voorselectie, maar toenmalig bondscoach Louis van Gaal besloot de aanvaller niet mee te nemen naar Brazilië. In de Eredivisie was hij met elf doelpunten en acht assists van grote waarde voor FC Twente. Promes speelde in totaal 35 officiële duels voor de Tukkers.

Brands: "Jammer dat Bakkali niet de goede weg kiest"

Zakaria Bakkali zit op een dood spoor bij PSV. Technisch manager Marcel Brands reageert in De Telegraaf uitgebreid op de soap rondom het Belgische talent.

"Het probleem is dat Zakaria zich laat beïnvloeden door alles en iedereen om hem heen", vertelt Brands, die eerder deze week na acht maanden onderhandelen het contractvoorstel voor Bakkali introk.

"Natuurlijk is dat jammer voor de club, maar ik vind het eigenlijk nog erger voor de speler zelf", gaat Brands verder in de ochtendkrant. "Het is zonde dat een jonge speler met talent niet de goede weg kiest. Misschien vinden mensen mij naïef, maar ik heb niet het gevoel dat het een verkeerd ventje is en ook zijn vader is geen foute man. Het probleem is dat Zakaria zich laat beïnvloeden door alles en iedereen om hem heen."

Het is niet voor het eerst dat in Eindhoven de contractonderhandelingen moeizaam verlopen. Eerder waren er problemen met Ola Toivonen en Zakaria Labyad.

"Toivonen vond ik wel een andere zaak, omdat hij altijd heeft aangegeven niet de intentie te hebben om transfervrij weg te gaan bij PSV. Uiteindelijk hebben we hem ook kunnen verkopen. En bij Labyad hadden we te maken met zijn vader, die iets anders wilde, omdat het hem veel geld op zou leveren. Labyad heeft aangegeven spijt te hebben van de keuzes die hij toen heeft gemaakt. Als hij anders had beslist, was hij nu minder rijk geweest maar in sportief opzicht wel veel verder."

De situaties van Labyad en Bakkali zijn vergelijkbaar. Of dit te maken heeft met hun culturele achtergrond durft Brands niet te zeggen. "In het verleden heb ik met andere Marokkaanse spelers als Khalid Sinouh en Ibrahim Afellay goed kunnen onderhandelen en duidelijke afspraken kunnen maken, die ook werden nagekomen. Wat je bij Marokkaanse spelers wel vaak ziet, is dat de omgeving en met name de familie veel invloed heeft. Dat maakt het vaak moeilijk. Ik vind het wel jammer dat dit nu twee keer achter elkaar zo is gegaan, want het draagt niet bij aan een positief beeld van de Marokkaanse voetballers, terwijl er zoveel goede voorbeelden zijn."

Rome II: Imperator Augustus Campaign 16 september speelbaar

Onlangs werd aangekondigd dat Total War: Rome II een grote update zou krijgen, waaronder balancering van eenheden, grand campaign updates en zelfs een nieuwe, gratis campaign. Vandaag heeft Creative Assembly medegedeeld dat de update 16 september speelbaar zal zijn.

De nieuwe campaign speelt zich af tijdens het triumviraat van Gaius Octavius, Marcus Antonius en Marcus Aemilius Lepidus. De Romeinse burgeroorlog is begonnen en jij mag kiezen wie zal zegevieren.

Vermeer houdt de nul bij debuut Feyenoord

Kenneth Vermeer heeft in zijn eerste wedstrijd in het shirt van Feyenoord de nul gehouden. De van Ajax overgenomen doelman won donderdag met zijn nieuwe ploeg een besloten trainingswedstrijd tegen FC Volendam met 2-0. Elvis Manu (penalty) en Jens Toornstra maakten de doelpunten op Varkenoord.

Vermeer werkte woensdag, twee dagen nadat de transfer officieel werd beklonken, zijn eerste training af bij Feyenoord. Zijn concurrent Erwin Mulder kampt met een lichte knieblessure en was er daarom tegen Volendam niet bij.

[Sportblog] Balotelli verbreekt verloving & snoep is goed

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Balotelli verbreekt verloving
Mario Balotelli lijkt de stamgast van deze rubriek te worden. Maar dat is niet verrassend als je zo'n excentriek leven leidt als de Italiaan. Deze keer duikt hij hier op omdat de verloving met het Belgische model Fanny Neguesha verbroken zou zijn aldus The Sun. Voor het WK voetbal was de spits op zijn knieën gegaan maar de wens om te trouwen is inmiddels alweer verwaterd. En dat terwijl hij destijds nog sprak over dat hij de belangrijkste 'ja' van zijn leven gehoord had. Super Mario zou Neguesha inmiddels hebben ingeruild voor een ander model. We houden u op de hoogte!

Haka bij het basketbal
Bij rugby waren we het al gewend maar de haka doet nu ook zijn intrede bij het basketbal. Voor de WK-wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten deden de Kiwi's hun traditionele strijddans. De Amerikaanse profs hadden zoiets vast nog nooit gezien. Ademloos en respectvol aanschouwden de duurbetaalde profs de haka.


De haka van Nieuw-Zeeland (Bron: YouTube)

Na tien jaar eindelijk 'olympische deelnemersmedaille'
De Braziliaanse Jaqueline Mourão is een van de meest veelzijdige sportvrouwen van de laatste jaren. In 2004 en 2008 deed ze op de Olympische Zomerspelen mee bij het mountainbiken, in 2006 en 2010 was ze op de Winterspelen een langlaufster. Tijdens de Spelen van dit jaar in Sochi deed ze naast het langlaufen ook mee aan het biatlon, waardoor ze met deelname aan drie verschillende sporten toch wel een beetje geschiedenis schreef.

Eén ding zat Jaque echter nog dwars: Ze had geen medaille als bewijs van haar deelname aan de Spelen van Athene in 2004. Na de Spelen van 2006 kwam ze erachter dat je dat krijgt als deelnemer, maar twee jaar eerder had Mourão dat niet gekregen. Sinds die tijd heeft ze van alles geprobeerd om een 'deelnemersmedaille' te veroveren, ze vroeg zelfs of haar vader - juwelier van beroep - er één na mocht maken. Vanwege copyright mocht dat helaas niet.

Op een dag gaf een vriendin haar het idee om eens op eBay te zoeken of er nog een dergelijke medaille van Athene over was gebleven. Na heel lang zoeken vond Mourão er dan één in Griekenland, die ze kocht voor 150 dollar. "Het is niet helemaal eerlijk, maar het was mijn allerlaatste optie", liet de dolgelukkige Braziliaanse op Facebook weten. "Mijn collectie van vijf 'deelnemersmedailles' is nu compleet en dus kan ik die nu vol trots aan mijn kinderen en eventuele kleinkinderen laten zien!"

Hier kun je alle vijf de deelnemersmedailles aanschouwen.

Het dak gaat eraf tijdens de Vietnam Open badminton
In Vietnam hoefden ze niet te wachten tot 's nachts na tweeën voordat het dak naar beneden kwam. Dat gebeurde daar gewoon midden op de dag tijdens Yonex Sunrise Vietnam Open badminton. Het dak van de sportzaal begaf het nadat de speelvelden gelukkig al ontruimd waren. Op de tribunes raakte niemand gewond door de vallende brokstukken. Nadat bouwvakkers de hele nacht doorgewerkt hebben kon vanochtend het toernooi weer hervat worden.


Van onderen! (Bron: YouTube)

Jomanda met pensioen
Telstarsupporter Peter Zoontjes, veel bekender onder de naam Jomanda, heeft vrijdag voor de laatste keer tijdens een wedstrijd van Telstar gerend met de vlag. Het 75-jarige clubicoon stopt met pijn in het hart omdat de klus hem lichamelijk te zwaar wordt.

Elf jaar geleden begon Jomanda met de traditie. In de 63ste minuut, Telstar werd in 1963 opgericht, pakte hij de vlag en rende een rondje met een paar kinderen. Vrijdagavond deed Jomand het voor de 223e en laatste keer. "Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, maar ik kan niet tot mijn 180ste doorgaan. Het is me gewoon te veel. Ik moet heen en weer lopen, op de kinderen letten en voorkomen dat ik val."

Of iemand de traditie over wil nemen is niet zeker. "Misschien is er een supporter die het van me wil overnemen. Dat zou nog het mooiste zijn", aldus Jomanda. Commercieel directeur Steef Hammerstein heeft nog geen vervanger op het oog: "We gaan niet actief op zoek naar een vervanger, we willen eerst correct afscheid nemen van Jomanda. Maar misschien staat er wel iemand uit zichzelf op."

Jomanda in actie met de vlag. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Jomanda in actie met de vlag. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Büttner bouwt stadsvilla van zijn roebels
Elke maand maakt Dinamo Moskou braaf een klein bergje roebels over aan voetballer Alexander Büttner. De Nederlander heeft inmiddels een goede bestemming gevonden voor zijn zuur verdiende centen. Hij gaat aan de Haareweg in Doetinchem een stadsvilla laten bouwen. Architect Koos ten Hag heeft een riant onderkomen ontworpen voor de familie Büttner. De bouw van de stadsvilla zal een jaar gaan duren volgens De Gelderlander. Ten Hag hoopt dat de bouw begin volgend jaar kan beginnen.

Wozniacki verliest punt door haar eigen haar
In principe had Caroline Wozniacki weinig problemen met haar tegenstander Aliaksandra Sasnovich op de US Open. Ze won afgetekend met 6-3 en 6-4. Het ging alleen niet zo makkelijk als het leek. Waar haar Bulgaarse tegenstander Wozniacki niet in de problemen kon brengen deed ze dat zelf echter wel. De Deense kwam merkwaardig genoeg met haar staart vast te zitten in haar tennisracket. Ze probeerde het punt wel nog te veroveren nadat ze vast zat, maar dat was een hopeloze poging. "Het gebeurde vaak toen ik mijn haar nog niet in een vlecht had", zei ze achteraf. "Ik probeerde de bal nog terug te slaan, maar daarbij onthoofdde ik mezelf bijna."


Wozniacki in de knoop (Bron: YouTube)

FC Emmen met de taxi naar Venlo
De voorbereiding van de FC Emmen-spelers op de wedstrijd tegen VVV-Venlo verliep niet helemaal zoals gewenst. Omdat het een lange busreis is, werd er in Horst gestopt voor de lunch. Vanaf daar zou de reis naar Venlo worden voortgezet met de spelersbus, alleen dat ging niet door. Door een defecte middendeur kon de bus zijn weg niet vervolgen. In allerijl werden diverse taxibusjes opgetrommeld en zo kon de selectie van de Rood-Witten alsnog naar De Koel afreizen. De selectie kwam pas om 19.15 uur aan bij het stadion aldus RTV Drenthe. De spelers waren duidelijk niet van hun stuk gebracht door al het oponthoud, de wedstrijd werd met 4-1 gewonnen.

Van snoepen word je groot en sterk
Geloof niet langer wat je vroeger te horen kreeg over snoep. Het suikergoed is goed voor je! Marshawn Lynch, running back bij kampioen Seattle Seahawks is het levende bewijs. Lynch is dol op Skittles en daar maakt hij geen geheim van. Zijn voorliefde is ook bekend bij de fans die vaak als hij scoort Skittles op het veld gooien. De snoepfabrikant kon natuurlijk niet anders dan ludiek inspringen op de verslaving van de topatleet.


Je wordt groot en sterk van snoep (Bron: YouTube)

UEFA laat Kevin Blom Georgië - Ierland fluiten

Kevin Blom is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter voor de interland tussen Georgië en Ierland. Het kwalificatieduel voor het EK van 2016 wordt zondagavond in de Georgische hoofdstad Tbilisi gespeeld. Patrick Langkamp en Rob van de Ven zijn de assistenten, Charles Schaap de vierde official.

Voor Blom wordt het zijn vierde kwalificatiewedstrijd voor een EK en zijn 68e Europese duel. De poule van Georgië en Ierland bestaat verder uit Duitsland, Polen, Schotland en Gibraltar.

Prinses Laurentien duikt Amsterdamse gracht in

Prinses Laurentien is donderdagmiddag in een Amsterdamse gracht gesprongen. De echtgenote van prins Constantijn wilde hiermee de aandacht vestigen op de eerste Nationale Waterspaardersdag. Dat laat de organisatie weten.

De organisatie heeft als oogmerk energie en water te besparen. Het doel is de gemiddelde douchetijd van Nederlanders terug te brengen tot vijf minuten. Dat kan een huishouden jaarlijks honderden euro's schelen.

Ook andere BN'ers waren bij het evenement betrokken, onder wie presentator Ruben Nicolai, die vijf minuten onder de douche ging staan om te laten zien hoelang dat eigenlijk is. Voormalig olympisch zwemmer Pieter van den Hoogenband coachte de vele deelnemende kinderen tijdens het vijf minuten watertrappelen.

Deel Maasstad Ziekenhuis dicht om besmette patiënt

De spoedeisende hulp van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is donderdagmiddag uit voorzorg ontruimd vanwege een patiënt die een bijtende stof over zich heen had gekregen. Ook is een arts onwel geworden. Dat meldt de politie.

Het ziekenhuis spreekt van een 'complexe patiënt die besmet is met een schadelijke stof'. Om welke stof het gaat is onduidelijk. De brandweer verricht metingen in het pand.

De patiënt was zelf naar de eerste hulp gekomen. Het ziekenhuis benadrukt dat er geen gevaar is voor de andere patiënten.

SCP ziet ouderenseks als nieuw taboe

Het nieuwe seksuele taboe in Nederland is de wens van ouderen om seksualiteit te ervaren. Dat heeft directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Kim Putters donderdag gezegd tijdens de Johannes Rutgers Lezing in Amsterdam.

"In de tijd gezien lijkt het nieuwe taboe rond seksualiteit dat ouderen seks hebben", aldus Putters, die benadrukte dat Nederland in 2060 zo'n vijf miljoen mensen boven de 65 jaar telt. "Door het grotere aantal echtscheidingen is de wisseling van partner een steeds minder groot sociaal probleem. Dat beïnvloedt ook het seksueel gedrag van ouderen."

Volgens Putters moet een ouderenomroep als Max of de 50Plus-partij hier veel meer aandacht voor hebben. "Een krachtig pleidooi voor seksuele vrijheden in verpleeg- en verzorgingshuizen is geen overbodige luxe."

Putters ging in zijn toespraak in op ontwikkelingen die de kijk op seksualiteit in Nederland hebben bepaald en veranderen. Zo zei de SCP-directeur dat technologie en sociale media steeds meer bepalen hoe Nederlanders met seksualiteit omgaan. Het besef dat alles online kan komen te staan heeft er inmiddels al toe geleid dat mensen voorzichtiger zijn geworden.

Op het punt van homoseksualiteit verandert de kijk van de Nederlander ook, zo zei Putters. Zowel mannen als vrouwen vinden het nu erger dan vier jaar geleden wanneer twee mannen in het openbaar met elkaar zoenen. "De acceptatie staat onder druk."

Het SCP wil dat de overheid het debat over seksuele diversiteit intensiever aanzwengelt. De overheid moet niet 'te benauwd' zijn om in de privésfeer te treden, zo betoogde Putters. Er treedt volgens de directeur namelijk een nieuwe fase in waarin het meer gaat om het behoud van verworvenheden. Seksualiteit is volgens Putters daarbij een goed uitgangspunt van emancipatiebeleid.

De Johannes Rutgers Lezing is een jaarlijkse lezing over seksualiteit die wordt georganiseerd door Rutgers WPF, een stichting die zich bezighoudt met seksualiteit.

Vatanen wil schrappen GP Rusland

Rallylegende en FIA-functionaris Ari Vatanen wil dat de Formule 1 volgende maand Rusland niet aandoet. De Fin vindt in The Telegraph dat Rusland gestraft moet worden voor het vermengen van politiek met sport. De boycot is onder meer vanwege het conflict in Oekraïne.

Op 12 oktober staat de eerste Grand Prix van Rusland in Sochi op het programma. Vatanen: "Er wordt vaak gezegd binnen de Formule 1 dat sport niet vermengd mag worden met politiek. Maar het Russische regime is daar overduidelijk allang mee bezig, daarom moeten wij ook reageren. Bernie Ecclestone en CVC moeten de race annuleren."

Oud-Europarlementariër Vatanen stelt dat zijn baas Jean Todt het met hem eens is, maar dit niet openlijk uit mag spreken. Zelf doet de Fin dit wel. "Ondersteunen wij een regime dat zich met bloedvergieten controleert? Of durven wij te zeggen dat dit niet correct is? Als we naar Rusland zouden gaan, zou de boodschap zijn dat we dit accepteren."

Extra agenten voor misdaad Zuid-Nederland

De politie maakt 125 medewerkers extra vrij voor de bestrijding van zware criminaliteit in het zuiden van Nederland. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag bekendgemaakt. Ze gaan zich met name richten op wietteelt, productie van synthetische drugs en motorbendes.

"De aard, ernst en omvang van de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland is fors en lijkt toe te nemen", schrijft Opstelten aan de Tweede Kamer. De 125 medewerkers gaan per 1 oktober 'ondermijningsteams' vormen die 'direct en zichtbaar' moeten reageren op signalen van georganiseerde misdaad. Het afpakken van crimineel vermogen is een belangrijk doel.

Opstelten heeft er vertrouwen in dat de georganiseerde misdaad een stevige klap kan worden toegebracht. De totale politiesterkte wordt niet groter: 75 medewerkers zijn nu al in dienst van de politie in de drie zuidelijke provincies. De overige vijftig komen van de landelijke eenheid.

'Duizenden Russische militairen in Oekraïne'

Duizenden Russische militairen en honderden tanks en andere pantservoertuigen zijn actief in het oosten van Oekraïne. Dat heeft een bron bij de NAVO donderdag gezegd tegen persbureau Reuters.

De NAVO stelde eerder al dat er 'ruim duizend' Russische militairen in Oekraïne zaten. Als de bewering van de bron klopt, zou dat betekenen dat Rusland het conflict verder op de spits drijft.

"We zien nog steeds duizenden Russische militairen in Oekraïne, uitgerust met honderden tanks en pantservoertuigen", aldus de bron. "Er is dus geen noemenswaardige verandering in de inzet van Russische troepen in Oekraïne'.

'Fraudeaanklager verdacht van fraude'

Een advocaat-generaal die belast is met fraude-onderzoeken is ontslagen omdat hij wordt verdacht van fraude en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie wil ook dat de aanklager van het gerechtshof in Amsterdam verantwoording aflegt voor de rechtbank. Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Matthieu van S., werd in 2010 juist aangenomen om het OM meer slagkracht en deskundigheid te geven bij het aanpakken van witteboordencriminaliteit. Uit een tweeënhalf jaar durend onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD zou nu echter blijken dat Van S. zelf heeft geknoeid met belastingen.

Van S. verloor begin dit jaar nog een zaak die hij had aangespannen tegen de Belastingdienst. De rechtbank in Gelderland oordeelde dat hij tussen 2007 en 2009 te weinig inkomstenbelasting heeft betaald door 'vernuftige gebruikmaking van buitenlandse vennootschappen'.

De hele zaak had voorkomen kunnen worden als Van S. beter was gescreend, zo zeggen bronnen tegen de NRC. De 54-jarige jurist vertrok bij het laatste advocatenkantoor waar hij werkte namelijk vanwege een ruzie over declaraties.

Zijn aanstelling bij het hof in Amsterdam werd volgens de krant geregeld via zijn contacten binnen de VVD. Van S. was tot 2010 voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD.

Van S. mocht eerst nog een dag in de week als advocaat bijklussen omdat hij naar eigen zeggen anders failliet zou gaan. Eind 2011 moest justitie van dat besluit terugkomen omdat in de wet staat dat een rechterlijk ambtenaar niet ook als advocaat mag werken. De frauduleuze handelingen zou hij hebben gepleegd als advocaat.

Het parket-generaal kon nog niet direct op de berichtgeving reageren.

Caïro ontregeld door opvallend grote stroomstoring

Metro's stonden stil en televisiestations waren uit de lucht. Een uren durende stroomstoring heeft donderdag in Egypte voor problemen gezorgd. De minister van energie spreekt van een zeldzaam voorval, veroorzaakt door een technisch probleem dat zich eens in de vijftien jaar voordoet.

Egypte werd deze zomer geregeld getroffen door blackouts, waardoor ook Caïro nogal eens in het donker zat. De storing van donderdag was echter langduriger en trof meer mensen. Enkele dagen eerder beweerden de autoriteiten nog dat er maatregelen getroffen waren om de problemen op het stroomnet te verlichten.

De oorzaak van de storing is nog onduidelijk. Functionarissen zeiden dat de stroom uitviel tijdens een experiment van het ministerie om de stroom op een andere manier te distribueren. Er zou zich een technisch probleem hebben voorgedaan tijdens de 'manoeuvre'. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat de stroom uitviel tijdens normale onderhoudswerkzaamheden.

Cel- en taakstraf voor hacker

De Rotterdammer die vorig jaar tweeduizend computers hackte en het vwo-examen Frans online zette is donderdag veroordeeld tot een maand cel. Daarnaast kreeg hij ook een jaar cel voorwaardelijk opgelegd, om te zorgen dat hij niet opnieuw in de fout gaat.

Het Openbaar Ministerie wilde dat hij ook tbs zou krijgen, maar dat vond de rechtbank in Rotterdam te ver gaan. De rechtbank legde hem wel een werkstraf van 120 uur op. Hij hoeft niet meer terug de cel in omdat hij al ruim vier maanden in voorarrest heeft gezeten.

De 19-jarige hacker, die in oktober werd aangehouden, maakte slachtoffers in binnen- en buitenland. Hij kwam de computers binnen via malware. Zo kon hij bestanden van slachtoffers downloaden, vernietigen of verspreiden via hun Facebook-profiel. Er stond daardoor ook kinderporno op zijn computer.

De zaak kwam aan het licht toen een tiener die naaktfoto's van zichzelf had gemaakt de kiekjes plotseling op internet terugzag. Tijdens het onderzoek bleek dat hij ook achter de publicatie van het vwo-examen zat. De publicatie leidde tot een groot onderzoek naar de diefstal van examens op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun.

Het OM had twee weken geleden tbs met voorwaarden tegen de Rotterdammer geëist. Ook eiste justitie een celstraf van 137 dagen, de tijd die de hacker in voorarrest zat. Aangezien hij een maand celstraf kreeg opgelegd, kan hij aanspraak maken op een vergoeding.

De rechters vinden tbs niet nodig, maar willen wel dat de hacker, die volgens deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is, wordt behandeld. Hij mag computers alleen nog maar gebruiken voor zijn school of studie.

Schippers, Hassan en Kuijken in 'Team Europa'

Atleten Dafne Schippers, Sifan Hassan en Susan Kuijken zijn geselecteerd voor het Europese team op de Continental Cup in Marrakech, op 13 en 14 september. Tijdens het toernooi nemen teams uit Europa, Afrika, Azië en het Pacifische gebied en Noord- en Zuid-Amerika het tegen elkaar op.

Europees kampioene Schippers loopt op zowel de 100 als de 200 meter, beide keren aan de zijde van de Française Myriam Soumaré. Hassan, Europees kampioene op de 1500 meter, zal op die afstand uitkomen samen met de Poolse Renata Plis. Kuijken loopt de 3000 meter met Meraf Bahta. De Zweedse werd op het EK in Zürich kampioene op de 5000 meter, waar Kuijken derde werd.

Het Europese team werd, net als het team uit Afrika, geselecteerd op basis van de continentale kampioenschappen, waardoor er zeer sterke teams aan de start verschijnen. De Aziatische/Pacifische en Amerikaanse teams zijn geselecteerd aan de hand van de ranglijsten en ook daar zijn veel wereldtoppers aanwezig. 

Slet houdt gangbangtournee in truck

In Engeland is ophef ontstaan rond een geweldig initiatief. Pornoster Rebecca More, u allen wel bekend, gaat namelijk met een vrachtwagen heel Engeland af. De bedoeling is dat zij in verschillende steden stopt om zich aldaar snoeihard te laten nemen door hordes geile Britten.

Pornoboer Television X kwam onlangs met de plannen naar buiten voor de gangbangtournee. De blonde pornoster gaat volgende maand met haar vrachtwaggel door Engeland toeren. In Manchester, Birmingham, Leeds, Southampton en Londen zal de truck even aan de kant worden gezet. Hier kunnen stijve Britten even bij haar binnenwippen.

Een oproepje om deel te nemen aan de gangbang, vindt gretig aftrek. Inmiddels zijn er al meer dan tweeduizend aanmeldingen. Maar liefst tien procent hiervan bestaat uit vrouwen en stellen.

In Londen is inmiddels verdeeldheid ontstaan over het nut van de gangbangtoer. Zo vindt men dat er 'een verkeerd voorbeeld' wordt gegeven, terwijl een ander zich afvraagt of de hele actie wel legaal is. Gelukkig zijn met name mannen een stuk positiever.

Een van de deelnemers aan de meuteneukreis zegt nog knaap te zijn. Hij ziet het als zijn droom om te worden ontmaagd door de 'MILF Of The Year 2014'. Overigens kunt u zich nog altijd aanmelden. Nu alleen de vrouw nog lief aankijken...

Dichter Gerrit Kouwenaar (91) overleden

De dichter Gerrit Kouwenaar is in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt uitgeverij Querido. Kouwenaar is 91 jaar geworden. Hij maakte deel uit van de experimentele dichtersgroep de Vijftigers.

Kouwenaar werd gerekend tot de grootste nog levende Nederlandse dichters. Sinds zijn dichtdebuut Goede Morgen Haan in 1949 transformeerde hij langzaamaan van rebels boegbeeld van de Vijftigers, de literaire stroming die wilde breken met de vooroorlogse lyriek, tot de belangrijkste dichter van de gevestigde orde.

De dichter kreeg in 1970 de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn poëtische oeuvre. Hij bleek zijn hoogtepunt echter nog lang niet voorbij. In 1997 kreeg hij de VSB Poëzieprijs voor De Tijd Staat Open, en in 2009 de Prijs voor Meesterschap, een vijfjaarlijkse prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

In 2002 ontroerde Kouwenaar de literaire wereld met Totaal Witte Kamer, dat hij schreef na de dood van zijn vrouw. Hij kreeg er de prijs van de Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde voor. In 2005 schreef Kouwenaar voor Gedichtendag de bundel Het Bezit van een Ruïne.

Nespresso komt nepcupmakers tegemoet

Nespresso stopt met het doorlopend aanpassen van zijn koffiemachines om fabrikanten van namaakcups dwars te zitten. Dat heeft de koffiefabrikant afgesproken met de Franse kartelautoriteit, werd donderdag bekendgemaakt.

Volgens de waakhond heeft Nespresso zijn apparaten tussen 2007 en 2013 vier keer aangepast. Cupjes van concurrenten functioneerden daar niet meer op. Het bedrijf heeft nu beloofd om concurrenten vier maanden van tevoren te waarschuwen als de koffiecupapparaten worden aangepast. Ook krijgen zij een prototype om te kunnen testen of hun cupjes moeten worden aangepast.

Het bedrijf heeft toegezegd bedrijven buiten Frankrijk op dezelfde manier te behandelen. Het Nederlandse Euro-Caps is een belangrijke nepcupmaker. Het bedrijf levert onder meer aan Kruidvat, Lidl en Australian.

Oppositie blijft aandringen op Prinsjesdagstukken

De oppositiepartijen SP, PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren blijven erop aandringen dat de reeds uitgelekte plannen voor Prinsjesdag per omgaande naar de Kamer worden gestuurd. SP-Kamerlid Ronald van Raak deed daartoe donderdagmiddag opnieuw een verzoek.

Hij wees erop dat plannen blijven uitlekken sinds hij dinsdag voor het eerst verzocht de begrotingsstukken openbaar te maken. Premier Mark Rutte (VVD) antwoordde daarop dat dit niet mogelijk is, omdat de grondwet voorschrijft dat de stukken op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Woensdagavond lekten echter opnieuw plannen uit, onder meer over de belastingen.

"Blijkbaar kunnen die plannen niet naar de Kamer worden gestuurd, maar wel naar de krant", zei Van Raak. "Als ze goed genoeg zijn voor de krant zijn ze ook goed genoeg voor de Kamer." Hij kreeg bijval van PVV'er Martin Bosma die zei dat de coalitiepartijen en de 'constructieve oppositie' van D66, ChristenUnie en SGP wel al kennis hebben van de begroting, maar de rest van de Kamer niet. "Laten we een lijn trekken en alle informatie aan de Kamerleden geven."

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) zegde toe het verzoek door te sturen naar Rutte. Naar alle waarschijnlijkheid vangt de oppositie wederom bot. Dinsdag lieten ook de coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP al weten niets in het verzoek te zien.

Orlando Bloom ontzenuwt relatiegeruchten

Orlando Bloom heeft geen relatie met zangeres en model Erica Packer. De acteur werd onlangs met haar gespot in Spanje. Zijn ex, model Miranda Kerr, ging op haar beurt op vakantie met Ericas ex zakenman James Packer. "Het ziet er waarschijnlijk raar uit", geeft Bloom toe in de Britse krant The Daily Telegraph. "Maar we zijn bevriend, we kennen elkaar al heel erg lang."

"Ik ken Erica al sinds ik 19 was en in Londen woonde", motiveert Bloom. "Ik ging al met Erica om voordat ze getrouwd was met James, ook gedurende haar huwelijk met James en daarna ook nog. We zijn allemaal vrienden met elkaar." In oktober werd bekend dat de acteur en Kerr uit elkaar zijn. Een maand eerder strandde het huwelijk van Erica en James Packer.


Orlando Bloom ontzenuwt relatiegeruchten (Foto: Novum)

Duitsland compenseert joodse slachtoffers WOII

De Duitse regering gaat joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind vastzaten of ondergedoken zaten financieel tegemoetkomen. Het gaat om een eenmalige betaling van 2500 euro voor mensen die meer dan zes maanden in concentratiekampen of ghetto's zaten of waren ondergedoken.

Volgens de Joodse Conferentie voor Materiële Claims tegen Duitsland ging het Duitse ministerie van financiën woensdagavond akkoord met de betalingen. Hoewel de slachtoffers kinderen waren ten tijde van de oorlog kampen ze vandaag de dag, inmiddels als bejaarden, nog altijd met de gevolgen van ondervoeding en psychologische trauma's.

Hoeveel mensen in aanmerking komen voor de schadevergoedingen is nog onduidelijk. Het ministerie was niet bereikbaar voor commentaar. De Bondsdag moet nog wel instemmen met het plan.

Belkin met vier Nederlanders in Groot-Brittannië

Belkin verschijnt zondag met vier Nederlanders aan de start van de Tour of Britain. De ploeg maakte donderdag bekend dat Barry Markus, Rick Flens, Bram Tankink en Jetse Bol de rittenkoers gaan rijden en gezelschap krijgen van de Noor Lars Petter Nordhaug en de Belg Maarten Wynants.

Met een grotendeels vlak parcours rekent Belkin vooral op sprinter Barry Markus, die wel de concurrentie aan zal moeten gaan met wereldtoppers Marc Cavendish (Omega Pharma) en Marcel Kittel (Giant-Shimano). Nordhaug is aangewezen als kopman voor het algemeen klassement.

De Tour of Britain duurt tot en met 14 september. Thuisrijder Bradley Wiggins verdedigt zijn titel van vorig jaar.

Dost traint voorlopig niet mee door blessure

Bas Dost moet de training van zijn club VfL Wolfsburg de komende dagen overslaan. De Nederlandse spits heeft opnieuw last van zijn linkerenkel, waaraan hij een paar maanden geleden werd geopereerd. Trainer Dieter Hecking hoopt dat de speler maandag de training kan hervatten.

Dost kampt met een ontsteking in zijn enkel en zal naar München gaan om door Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, de teamarts van Bayern, onderzocht te worden. De spits, die in 2012 voor zeven miljoen werd overgenomen van Heerenveen, stond door de enkelblessure eerder bijna vijf maanden aan de kant.

Voor Dost is het de vraag hoe vaak hij dit seizoen in actie gaat komen. Met Nicklas Bendtner kreeg hij er deze zomer een extra concurrent bij. Tegen Eintracht Frankfurt zat de Nederlander afgelopen weekeinde zelfs op de tribune. Dost was in beeld om naar Feyenoord te gaan, maar de Rotterdammers vonden hem te duur.

Baby overleden in Brabantse kinderopvang

Een baby van nog geen zes maanden oud is donderdagochtend overleden in een kinderopvang in het Brabantse Ulvenhout. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. De politie vermoedt dat het jongetje door een medische oorzaak is gestorven.

Het slachtoffer werd 's ochtends onwel op de kinderopvang aan de Nieuwe Dreef. Ambulancepersoneel probeerde het jongetje nog te reanimeren, maar zonder succes. Iets voor het middaguur overleed hij.

[Vid] 'Hesjedal reed met gemotoriseerde fiets'

Er is volgens L'Équipe iets verdachts aan de valpartij die Ryder Hesjedal tijdens de zevende etappe van de Vuelta a España kende. In de etappe van Alhendín naar Alcaudete stuiterde de Canadees onderuit, waarna zijn fiets uit zichzelf nogmaals in de rondte ging.

Het achterwiel van de fiets van de Garmin-coureur bleef doordraaien, ondanks dat fiets al op de grond lag. Het zorgde ervoor dat de cameramotor er overheen kon rijden. Volgens L'Équipe zat er dan ook een motortje in de fiets van Hesjedal. De Canadees werd in deze etappe uiteindelijk tweede.

Gebruikte Hesjedal een motortje in zijn fiets? (Bron: YouTube)

AIVD in de fout bij onderzoeken sociale media

De AIVD gaat in de fout bij het onderzoeken van sociale media als Twitter en Facebook. De inlichtingendienst heeft de privacyregels geschonden, constateert toezichthouder CTIVD in een donderdag verschenen rapport.

De CTIVD heeft onrechtmatigheden geconstateerd rond de inzet van agenten en hacken. Ook heeft de AIVD algemene webfora stiekem binnengehaald, wat volgens de toezichthouder disproportioneel is.

Kobayashi racet weer op Monza

Kamui Kobayashi zal tijdens de Grand Prix van Italië weer in actie gaan komen voor Caterham. De Japanner moest twee weken geleden plaatsmaken voor André Lotterer die dankzij een eenmalige sponsor mocht rijden. Ook moest de ervaren Duitser feedback geven op het nieuwe onderdelenpakket.

Kobayashi zal morgen op Monza pas vanaf de tweede vrije training achter het stuur gaan kruipen. In het eerste bedrijf zal de Japanner toe moeten zien dat Roberto Merhi de bolide bestuurt. De 23-jarige Spanjaard komt momenteel uit in de World Series by Renault waar hij in het kampioenschap de tweede plaats bezet.

'Naakfoto's Upton en Lawrence online door nepmails'

Kate Upton en Jennifer Lawrence zijn mogelijk het slachtoffer van phishing geworden. Ze zouden nepmails van Apple voor echt hebben aangezien en inloggegevens hebben toegestuurd. Die mogelijkheid onderzoekt de FBI nu, zeggen politiebronnen tegen de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Een hacker zette zondag naaktfoto's van onder anderen Upton en Lawrence online.

Ook de pikante kiekjes van actrices Mary Elizabeth Winstead en Lea Michele zouden op deze manier zijn verkregen. Eerder werd gemeld dat de hacker bij de foto's kon komen doordat er een lek zat in het iCloud-account van de gedupeerde actrices en zangeressen, maar Apple ontkende dat. Van meer dan honderd vrouwelijke beroemdheden zijn naaktkiekjes gestolen en op internet geplaatst.

'ACM stelt onderzoek telecomsector uit om Ziggo'

De ACM stelt zijn driejaarlijkse marktanalyse van concurrentie in de telecomsector uit totdat duidelijk is of de fusie tussen UPC en Ziggo doorgaat. Als de analyse eerder uitkomt, is deze al snel niet meer actueel, vindt de toezichthouder. Dat heeft marktonderzoeker Telecompaper gemeld.

Doordat de ACM wacht tot de Europese Commissie goedkeuring verleent aan de overname van Ziggo aan UPC-eigenaar Libery Global, loopt ook de beoordeling van de deal tussen KPN en glasvezelbedrijf Reggefiber vertraging op. Die beoordeling doet ACM zelf.

KPN wil het belang in Reggefiber vergroten naar zestig procent. De deadline voor die beslissing was eigenlijk volgende week, maar wordt nu in elk geval twee maanden uitgesteld.

De deadline voor de goedkeuring voor de fusie tussen Ziggo en UPC staat gepland op 3 november. Eerder sijpelden al berichten uit Brussel door waarin vermeld werd dat de overname wordt goedgekeurd, mits Ziggo Film1 verkoopt.

De marktanalyse van de ACM, waarin besluiten over de regulering van de telecommarkt worden genomen, is sinds 2011 niet meer vernieuwd. De ACM hoopt de analyse in april volgend jaar te kunnen presenteren.

'Financiële hulp minima te ingewikkeld'

Voor de laagste inkomens zijn er te veel regelingen om aan extra inkomsten te komen. De regelingen die er zijn, zoals toeslagen en belastingenkortingen, zijn bovendien te complex. Het is hierdoor voor de lagere inkomens veel te moeilijk om hun financiën te plannen. Dat schrijft het adviescollege toetsing regeldruk Actal donderdag aan het kabinet.

Volgens het onderzoek van Actal hebben huishoudens die geen of te weinig inkomen hebben te maken met dertien verschillende regelingen. Daarbij worden zeven verschillende definities gehanteerd voor inkomen en vermogen. "Mensen zien door de bomen het bos niet meer", zegt collegevoorzitter Jan ten Hoopen. "De regelingen zijn te complex om digitaal of op papier uit te leggen."

Actal vindt dat de overheid het aantal regelingen moet beperken. Huishoudens die aanspraak denken te maken op de financiële hulp zouden bij de aanvraag daarnaast steeds dezelfde gegevens moeten kunnen aanleveren. Tot slot raadt het adviescollege aan om alle extraatjes op één moment uit te betalen. "Zo voorkomen we dat mensen die recht hebben op ondersteuning, zich niet melden. En de eenvoud zorgt ook voor minder dure fouten in de uitvoering van de regelingen."

Zolang alle regelingen nog niet zijn verbeterd, vindt Actal dat de overheid mensen persoonlijk moet helpen bij het zoeken en aanvragen van alle beschikbare regelingen. Gemeenten zouden bijvoorbeeld bij mensen thuis uitleg moeten geven. De nu via websites, folders en brochures beschikbare informatie is daarvoor onvoldoende, vindt het orgaan.

VVV laat international Nwofor vertrekken

Uche Nwofor vertrekt per direct bij VVV-Venlo. De club uit de Jupiler League heeft het contract van de Nigeriaans international, die met zijn land deze zomer in actie kwam op het WK in Brazilië, in goed overleg ontbonden. De aanvaller speelde sinds 2011 voor VVV en werd vorig seizoen tijdelijk verhuurd aan sc Heerenveen.

Nwofor heeft aangegeven hogerop te willen en VVV gunt hem die volgende stap. "We hebben begrip voor zijn positie", staat in een verklaring op de clubsite. "Hij is Nigeriaans international en heeft persoonlijke doelen die hij graag wil bereiken." De voorwaarden waaronder het contract is ontbonden, worden door de club niet bekendgemaakt. Nwofor had nog een contract tot medio volgend jaar.

VVV speelde woensdag al in op het vertrek van Nwofor. Spits Melvin Platje werd transfervrij overgenomen van Neftçi Bakoe uit Azerbeidzjan.

SP: kabinet verhult onmacht tegen jihadisme

Het kabinet probeert zijn onmacht te verbloemen in de strijd tegen de toenemende radicalisering van Nederlandse moslims. Dat stelde SP-fractievoorzitter Emile Roemer donderdagochtend tijdens het jihaddebat in de Tweede Kamer.

Hij vindt dat het kabinet te lang niets heeft gedaan om de jihadisten aan te pakken. "Waarom heeft dat zo lang moeten duren, waarom zijn er niet eerder maatregelen genomen? Het kabinet speelt paniekvoetbal", aldus Roemer.

De SP'er zei dat de meeste van de 38 maatregelen die vorige week door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) werden aangekondigd hem 'bekend voorkomen'. "Er bleek al veel mogelijk te zijn, maar waarom is dat niet gebeurd?"

Volgens Roemer hebben extremisten veel te lang hun gang mogen gaan. "Ze moeten hard aangepakt worden en we moeten duidelijk grenzen stellen." De fractievoorzitter is er voorstander van om jihadisten met een dubbel paspoort de Nederlandse nationaliteit te ontnemen. Of iemand met alleen een Nederlands paspoort dat ook moet inleveren, wilde hij niet zeggen. "Dan wordt iemand stateloos."

Ambassadeur VS wil hoger defensiebudget Nederland

Nederland zou zijn defensiebudget moeten verhogen tot twee procent van het bruto nationaal product, zoals afgesproken in het handvest van de NAVO. Dat schrijft de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, op de website van de ambassade. Nederland heeft de richtlijn juist losgelaten vanwege bezuinigingen. Momenteel gaat ongeveer 0,8 procent van het Nederlandse bnp naar defensie.

Broas benadrukt de innige banden tussen Nederland en de VS, maar stelt dat terreinen als veiligheid en defensie soms over het hoofd worden gezien. "De Verenigde Staten en Nederland zijn medeoprichters van de NAVO. Samen hebben we voor vrede en voorspoed gezorgd aan beide kanten van de Atlantische Oceaan", zegt de ambassadeur. Hij benadrukt echter dat 'we moeten investeren om ook in de toekomst over een krachtige defensie te beschikken'.

Broas verwijst naar crises in Oekraïne, Irak en Syrië en de toenemende dreiging van cybercriminelen, extremisten en Rusland. De ambassadeur zegt blij te zijn met Nederlandse deelname aan missies in Afghanistan, Turkije en voor de Afrikaanse kust. Maar om in de toekomst ook in staat te kunnen zijn gevaren het hoofd te bieden moeten lidstaten hun defensiebudget verruimen tot de 'twee procentsrichtlijn van de NAVO'.

Kabinet 'totaal overrompeld' door jihadisme

Het kabinet leek 'totaal overrompeld' door de toenemende radicalisering van Nederlandse moslims. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma donderdagochtend tijdens het debat over de aanpak van jihadisme.

De dreiging van radicale moslims is groot en dichtbij, zei Buma. "Het is de grootste binnenlandse dreiging." En het kabinet leek totaal overrompeld door dit radicalisme, in tegenstelling tot de beheerste reactie op de ramp met vlucht MH17. Buma hekelde de 'haast ingelaste persconferentie' afgelopen vrijdag waarbij nieuwe maatregelen werden afgekondigd.

"Hoe kan het kabinet zo onvoorbereid zijn geweest? Een deel van de ontwikkelingen is toch al lang gaande?" Buma vroeg of het kabinet doorgaat met de 'blinde bezuinigingen' uit het regeerakkoord, zoals op de AIVD. De CDA'er is blij dat de bezuinigingen op de geheime dienst deels zijn teruggedraaid, maar het is niet genoeg. Er moet juist vijftig miljoen bij, aldus Buma.

Werknemers McDonald's staken voor hoger salaris

Honderden Amerikaanse medewerkers van de fastfoodketens McDonald's, Taco Bell en Wendy's gaan donderdag staken. Ze willen een salaris van minimaal vijftien dollar (11,40 euro) per uur. Momenteel krijgen de meeste werknemers het minimumloon van 7,25 dollar.

De staking is een volgende stap in de 'Fight for $15'-campagne, die al twee jaar duurt. De restaurants krijgen donderdag mogelijk te maken met sit-ins, laten deelnemers weten. De protesten moeten plaatsvinden in honderdvijftig steden in heel de Verenigde Staten.

'Fight for $15' kreeg nationale aandacht in het kader van het politieke debat over ongelijkheid. President Obama gaf op de Amerikaanse feestdag Labor Day zijn steun aan de campagne. Hij vroeg het congres het minimumloon te verhogen.

Volgens de werkgevers hebben de vakbonden een dubbele agenda. De bonden willen volgens hen publiciteit om de krimp van hun achterban tegen te gaan.

NAVO-chef wil defensie bondgenoten versterken

De lidstaten van de NAVO zullen donderdag en vrijdag bespreken hoe bedreigingen en gevaren beter het hoofd kunnen worden geboden. Daarbij moet onder meer gedacht worden aan het verhogen van de defensieuitgaven. Dat heeft de secretaris-generaal van het bondgenootschap, Anders Fogh Rasmussen, gezegd bij zijn aankomst bij de NAVO-top in Wales.

"Onze top hier in Wales is een van de belangrijkste uit de geschiedenis van het bondgenootschap", aldus Fogh Rasmussen. "Het is een cruciale top in een cruciale tijd. In het oosten valt Rusland Oekraïne aan, in het zuidoosten zien we de opkomst van de zogenoemde Islamitische Staat, de terreurorganisatie die zich schuldig maakt aan gruweldaden. In het zuiden zien we geweld, onveiligheid en instabiliteit."

Fogh Rasmussen benadrukt dat er belangrijke stappen zullen worden gezet om de gevaren het hoofd te bieden en de defensie van bondgenoten te versterken. "We zullen met actieplannen komen om onze mogelijkheden te verbeteren om waar nodig snel op te treden en onze bondgenoten te beschermen."

Volgens de secretaris-generaal moet de samenwerking met Oekraïne en andere partners worden uitgebreid. Op de top wordt bovendien besproken hoe de toekomst van de NAVO in Afghanistan vorm moet krijgen. "Ik hoop dat de noodzakelijke overeenkomst getekend kan worden zodat we op 1 januari 2015 met onze trainingsmissie kunnen beginnen."

Fogh Rasmussen zei blij te zijn met de individuele betrokkenheid van lidstaten in de strijd tegen IS. De NAVO zelf heeft geen verzoek ontvangen om in te grijpen, zei hij. "Ik ben er zeker van dat als Irak de NAVO om hulp vraagt, dat serieus overwogen zou worden door de NAVO-bondgenoten."

Utrechtse serieverkrachter zwijgt

De vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter die in juli werd opgepakt, houdt tegenover de politie de kaken op elkaar. Hij is sinds zijn arrestatie veelvuldig verhoord, maar beroept zich steeds op zijn zwijgrecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag gemeld.

Het onderzoek tegen de 51-jarige man loopt nog steeds. "Er zijn veel personen verhoord, de telefoon en computer van de verdachte zijn onderzocht en er wordt onder meer gewerkt aan een tijdlijn", meldt het OM.

De man uit Nieuwegein werd begin dit jaar veroordeeld voor een fietsendiefstal. Hij moest dna afstaan, wat leidde tot een 'hit' met drie van de twintig verkrachtingen en pogingen daartoe die aan de serieverkrachter worden toegeschreven. Politie en justitie doen nog onderzoek naar de overige zaken. De serieverkrachter sloeg toe in 1995, 1996 en 2001 in Utrecht en omgeving.

Stad of gehucht in Cities: Skylines

Colossal Games, de ontwikkelaar bekend van de simulatiegames Cities in Motion, is een nieuw ambitieus project gestart: Cities: Skylines. In de game moet het mogelijk zijn om een gebied van maar liefst 36 vierkante kilometer vol te bouwen, geheel op je eigen manier.

De vorige twee projecten van Colossal waren vooral business simulation-games met een focus op openbaar vervoer. Colossal en Paradox zien echter een kans in de categorie stedenbouwsimulatiegames, voornamelijk vanwege het feit dat de jongste telg uit de Sim City-serie behoorlijk flopte. In de reveal trailer (onderaan dit artikel) krijgt Sim City 2013 nog een trap na met de woorden "Play Offline", refererend aan het always-online-mechanisme van die game.

In Cities: Skylines moet het mogelijk zijn om geheel naar eigen smaak het land te vullen met decoratie. Een netwerk van kleine dorpjes, een verzameling van boerderijen of een kolossale metropool; alles is mogelijk. De stad moet levendig zijn, zo kan je een willekeurige inwoner volgen, kijken waar hij werkt, woont, en hoe zijn economische status en gezinssamenstelling zich ontwikkeld.

Het ambitieuze van het project zit hem in het ontwikkelteam: Colossal Order bestaat uit slechts negen medewerkers. Veel elementen, zoals graphics/art, worden uitbesteed aan derde partijen en Colossal is tevens op zoek naar nieuwe medewerkers.

Ondanks dat de Cities in Motion-games geen uitblinkers waren, heeft Colossal altijd gezegd dat ze uiteindelijk meer wilden doen dan alleen stedelijke infrastructuur. Colossal's topvrouw Mariina Hallikainen zegt daar het volgende over: "We've always, always thought that this is what we'd end up doing, for years I've been telling Paradox that they needed to give us enough money to make a bigger game than Cities in Motion. Now, they finally have."

Cities: Skylines staat gepland ergens voor het eerste of tweede kwartaal van 2015 en lijkt volgens de officiële website vooralsnog alleen uit te komen voor pc (Steam).


Boogerd haalt Honig naar Orange Cycling

Reinier Honig rijdt volgend seizoen voor Roompot Orange Cycling. De 30-jarige Heemskerker verlaat het kleine Oostenrijkse Team Vorarlberg om bij de nieuwe formatie van ploegleider Michael Boogerd aan de slag te gaan. De tweevoudig Nederlands kampioen bij de junioren gaat een rol vervullen als wegkapitein.

Orange haalde eerder met Johnny Hoogerland al een ervaren prof binnen. De Zeeuw heet zijn nieuwe ploeggenoot alvast van harte welkom. "Heb je gemist de laatste jaren. Waar een wil is, is een weg. Dit past honderd procent bij jou", twittert hij. Hoogerland en Honig reden in het verleden een jaar samen bij Vacansoleil.

Microsoft kondigt nieuwe Lumia toestellen aan

Microsoft heeft vandaag twee nieuwe toestellen geïntroduceerd: de Nokia Lumia 830 en de Lumia 735. Daarnaast introduceerde Microsoft ook een nieuwe firmware genaamd Lumia Denim, een lichtgevende draadloze oplader en een apparaat waarmee je het scherm van je Lumia kunt projecteren via HDMI.

Met de Lumia 830 kun je straks – bij dag en nacht – foto’s en video’s maken van hoge kwaliteit. Het toestel beschikt namelijk over een 10-megapixel-PureView-camera met ZEISS-lenzen, Rich Recording en het dunste optische beeldstabilisatiesysteem in een Lumia tot nu toe. De Lumia 830 zal worden voorzien van een 2220mAh-accu en zestien gigabyte interne opslag.

Lumia 830

De Lumia 735 is met zijn 5-megapixelgroothoekcamera aan de voorzijde speciaal ontworpen voor Skype en het maken van selfies met een hoge kwaliteit. De Lumia 735 zal tevens worden voorzien van een 2220mAh-accu, maar zal het echter moeten doen met acht gigabyte interne opslag. Ook zal de Lumia 735 de mogelijkheid tot draadloos opladen ondersteunen.

Lumia 730

Beide toestellen zullen begin oktober 2014 verkrijgbaar in zijn de Benelux. De Lumia 735 krijgt een prijs rond de 219 euro, de Lumia 830 zal rond de 330 euro gaan kosten.

Naast deze twee toestellen introduceerde Microsoft ook twee nieuwe accessoires, namelijk de lichtgevende Wireless Charging Plate DT-903 en - wellicht interessanter - Microsoft Screen-Sharing for Lumia Phones HD-10. Via dit apparaat kun je straks alle content op je Lumia-smartphone eenvoudig op een extern scherm met HDMI-aansluiting projecteren. Het bijzondere aan dit apparaat is dat het op basis van Near Field Communication (NFC) werkt. Je kunt je toestel dus op de NFC-disk leggen en dan wordt je scherm automatisch doorgestuurd. Wil iemand anders iets laten zien, dan geef je gewoon de NFC-disk door.

Wireless Charing

HD-10

*Breaking* Kont Kim K. knapt uit jurk

Wij hebben Breaking News over de kont van Kim Kardashian. Deze is gisteravond uit haar jurk gescheurd.

De diva verliet gisteravond een hotel met een strakke jurk aan. Deze bleek toch iets te strak, want deze wist de voluptueuze kont van Kim niet te kunnen houden.

Zoals te zien op de foto's, is het stuk stof gescheurd. Daarbij bleek ook het bovenstuk te klein voor haar tieten, maar dat terzijde...

Pics van haar kont kun je in het bronartikel zien

'CDA wil gedachtenpolitie invoeren'

Het strafbaar stellen van de verheerlijking van geweld zoals het CDA bepleit, komt neer op de invoering van een gedachtenpolitie. Dat verwijt kreeg CDA-leider Sybrand Buma donderdagochtend van Alexander Pechtold (D66) en Emile Roemer (SP). Ook GroenLinks reageerde kritisch. Buma wuifde de kritiek weg.

Buma stelde tijdens het debat een reeks maatregelen voor om jihadisten aan te pakken. Hij wil onder meer dat de verheerlijking van geweld voortaan strafbaar wordt. Hij wil daarmee onder meer jongeren aanpakken die in de Haagse Schilderswijk de straat op gaan om hun steun te betuigen aan de Islamitische Staat. Die zijn nu niet strafbaar.

"Maar we weten exact wat erachter zit. We moeten het wel aanpakken", zei Buma. "We zien dat de verheerlijking van geweld onderdeel wordt van een radicale cultuur, het leidt tot honderden uitreizigers naar Irak en Syrië en die terugkomen als tikkende tijdbommen. Wij moeten daar ingrijpen."

Volgens Pechtold en Roemer wil het CDA een gedachtenpolitie invoeren. Volgens Pechtold wil het CDA 'de gedachte erachter' strafbaar stellen. Dat past volgens hem niet bij de Nederlandse rechtstaat. "Buma wil wat in de hoofden van mensen zit, vervolgen", zei Roemer. Het CDA begeeft zich hiermee op glad ijs, waarschuwde hij.

Buma sprak tegen dat hij een gedachtenpolitie wil invoeren. "Wat men thuis denkt, daar treed ik niet in. Maar als ik zie dat het wordt toegejuicht dat hoofden worden afgehakt, dat wil ik niet." Bovendien spelen ook bij andere delicten de motieven mee, zoals bij moord met voorbedachten rade. Ook oordeelt uiteindelijk de rechter, aldus Buma.

Puber mag in pashokje filmen

Een Zweedse rechter heeft een 17-jarige jongen uit Norrköping ontslagen van rechtsvervolging. De knaap had in mei gefilmd hoe een 21-jarige vrouw zich omkleedde in een pashokje.

Toen het slachtoffer in evakostuum in het pashokje stond, zag ze een hand onder de deur steken die een mobieltje vasthield. "Ik raakte in paniek", aldus de Zweedse. "Ik was bang dat de foto's op internet zouden belanden. Ik durf geen pashokje meer binnen."

Volgens het ventje, dat destijds zestien was, was er niets aan de hand. Hij gaf niet om blote dames. Nee, hij wilde slechts haar schoenen filmen.

De knaap werd opgepakt en aangeklaagd wegens 'kränkande fotografering'. Dankzij deze nieuwe wet, kunnen glunderende gluurders voor twee jaar achter de tralies belanden.

Volgens een maas in dezelfde wet, kan de pashokjesrukker echter niet worden vervolgd. In deze wet staat namelijk dat als een slachtoffer zich bewust is van een verborgen camera, de filmer niet kan worden aangeklaagd.

Uw verslaggever zal de komende tijd afwezig zijn. Hij probeert nu zijn geluk te beproeven als opvallende filmer in pashokjes en kleedkamers.

Huren gemiddeld in jaar negen procent hoger

Sinds de huren vorig jaar inkomensafhankelijk mogen worden verhoogd, zijn ze gemiddeld met ruim negen procent gestegen. Dit jaar betalen huurders gemiddeld 4,4 procent meer dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

Verhuurders mogen sinds juli 2013 bovenop de inflatiecorrectie en een vast opslagpercentage de huren verder verhogen afhankelijk van het inkomen. De maximale verhoging voor de laagste inkomens bedraagt vier procent. Voor de hoogste inkomens was dat 6,5 procent.

Corporaties maakten vaker gebruik van de maximale huurverhoging dan particuliere partijen. Zo kreeg 62 procent van de laagste inkomens bij corporaties de maximale huurverhoging voor de kiezen. Bij de hoogste inkomens was dat twee derde. Van huishoudens die een woning huren bij een particulier kreeg 55 procent de maximale huurstijging doorgerekend.

Voor huren van meer dan zevenhonderd euro geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging overigens niet. Bewoners van dergelijke woningen kregen dan ook slechts 2,9 procent hogere huren voorgeschoteld.

Inflatie wéér omhoog

De inflatie in Nederland is iets gestegen van 0,9 procent in juli naar 1,0 procent in augustus. De consumentenprijzen werden gestuwd door duurdere vliegtickets en kleding. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt. Het statistiekbureau constateert dat de Russische boycot geen effect heeft gehad.

De prijs voor een vliegreis lag vorige maand 7,9 procent hoger dan een jaar eerder. In juli was er nog sprake van een lichte daling. Kleding was net als in juli goedkoper dan een jaar eerder, maar de daling was minder sterk. In juli besloten kledingwinkels extra af te prijzen op hun zomercollectie, terwijl in augustus nieuwe, niet afgeprijsde collecties werden uitgestald.

De prijzen voor brandstoffen daalden in augustus harder dan in juli. Benzine was 2,6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Een liter kostte gemiddeld 1,71 euro. Diesel werd ook iets goedkoper: 1,42 euro per liter.

Het statistiekbureau keek met extra aandacht naar de prijzen van groente en fruit, vanwege de Russische boycot. Hierdoor kwam meer aanbod op de Nederlandse markt, wat normaal gezien de prijzen onder druk zet. Consumenten hebben dat echter nog niet gemerkt aan de kassa. "Winkeliers hebben namelijk vaak langlopende afspraken waardoor de prijs minder schommelt", legt het statistiekbureau uit.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode (HCIP) bedroeg in augustus 0,4 procent. In de eurozone was de inflatie gemiddeld 0,3 procent. Het is voor het eerst sinds vorig jaar dat Nederland een hogere inflatie heeft dan gemiddeld in de eurozone. De inhaalslag kwam doordat diensten in Nederland harder in prijs stegen dan in de andere eurolanden.

Het verschil tussen de Europese en Nederlandse definitie is dat bij de HCIP geen rekening wordt gehouden met de kosten voor een eigen woning. Het CBS wil ook overstappen naar de geharmoniseerde methode, maar dan moeten die woonkosten wel worden meegerekend. Tot het moment dat daarover zekerheid is, blijft het CBS zijn eigen consumentenprijsindex centraal stellen.

Al-Qaida strijdt met IS om loyaliteit extremisten

Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri maakte woensdag bekend dat zijn terreurnetwerk een nieuwe tak opzet op het Indische subcontinent. Daarmee lijkt de strijd om de loyaliteit van extremistische moslims in de wereld nu echt te zijn losgebroken. Al-Qaida, sinds ten minste 2001 een baken voor aanhangers van de gewelddadige jihad, heeft de laatste maanden aan populariteit ingeboet ten opzichte van de Islamitische Staat (IS).

IS, die een kalifaat heeft uitgeroepen in de delen van Syrië en Irak waar de groep de dienst uitmaakt, spreekt bij extremistische moslims meer tot de verbeelding dan het versplinterde Al-Qaida. Al-Zawahri lijkt de populariteitsstrijd met de zelfbenoemde kalief van de Islamitische Staat te verliezen.

Volgens experts op het gebied van contraterrorisme heeft Al-Qaida moeite om nieuwe mensen te rekruteren, meldt Reuters. Niet alleen moslims uit het Midden-Oosten, maar ook uit Azië en zelfs het Westen hebben zich aangesloten bij IS. De beul die de afgelopen weken twee Amerikaanse journalisten onthoofdde, is naar alle waarschijnlijkheid een Brit.

Al-Qaida distantieerde zich eerder dit jaar van IS, naar eigen zeggen vanwege de brute methoden die de groep hanteert. Strijders van IS hebben mensen onthoofd, gekruisigd en massa-executies uitgevoerd. Daarbij worden in hun ogen afvallige moslims niet gespaard. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat de onmin tussen de twee groepen niet is geworteld in een meningsverschil over de te hanteren tactiek. Al-Zawahri noemde de Islamitische Staat niet in de videoboodschap die deze week opdook, maar maakte wel een aantal verhulde verwijzingen. Zo hekelde hij de 'verdeeldheid' tussen islamitische militanten en zei hij dat lokale bevolkingsgroepen niet moeten worden onderdrukt. "Als je zegt dat je jihad voert om de heiligheid van moslims te verdedigen, moet je geen wandaden begaan tegen hun geld of eer en niet in woord en daad optreden tegen andere moedjahedien", zei de Al-Qaida-leider.

De twee groepen delen wellicht een extremistische ideologie, maar dat is ook meteen een van de weinige overeenkomsten. Al-Qaida is een losjes georganiseerde groep die vooral aanslagen in het Westen wil plegen.

De leider van de Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, jaagt een heel ander doel na: een eigen staat in het Midden-Oosten, gestoeld op zijn extremistische en gewelddadige interpretatie van de islam. Het verschil tussen de twee groepen zou bijna niet groter kunnen zijn. IS heeft grote gebieden in handen en heeft daar allerlei bestuurstaken op zich genomen, van het innen van belastingen tot het regelen van het verkeer.

"Verdeeldheid is een vloek en kwelling, een schande voor de gelovigen en een overwinning voor de ongelovigen", stelt Al-Zawahri in zijn boodschap. "Als je zegt dat je met je jihad niets dan de goedkeuring van Allah nastreeft moet je niet bij de eerste gelegenheid leiderschap en bestuurstaken najagen." De boodschap aan de Islamitische Staat is zonneklaar.

Veel kleurtjes in Smash Bros.

Over negen dagen komt Super Smash Bros. in Japan uit voor Nintendo 3DS en weten we ongetwijfeld vrij snel alles van de game. Tot die tijd kunnen we gelukkig nog vertrouwen op de dagelijkse updates van Sakurai. Gamers met een voorkeur van veel outfits zullen ongetwijfeld blij zijn met het nieuws dat elk personage nu acht verschillende outfits hebben.

Samus is hiervan een goed voorbeeld: ''The first four color schemes for Samus are based off her Varia Suit, Fusion Suit, Gravity Suit from Super Metroid, and the Dark Suit. And here she is in the color schemes of the Gravity Suit from Metroid Prime, Green Samus (a regular in the Smash series), the Light Suit, and Dark Samus. A total of eight colors.''

Wij moeten nog even wachten op Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS. In Europa komt hij pas op 3 oktober uit.

Smash Bros. Samus 1

Smash Bros. Samus 2

'Timmermans wordt eurocommissaris voor regelgeving'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) krijgt als eurocommissaris de portefeuille van betere regelgeving. Daarnaast wordt hij een van de zes vicevoorzitters van de Europese Commissie. Dat staat in een schetsontwerp van de nieuwe Europese Commissie dat in handen is gekomen van de website Euractiv.

Euractiv benadrukt dat het schema niet het definitieve ontwerp van de nieuwe Europese Commissie is en mogelijk nog wordt aangepast. In het ontwerp is geen plek meer voor de portefeuille digitale agenda, momenteel in handen van Neelie Kroes (VVD). Ook de posten interne markt en uitbreiding zijn verdwenen.

De portefeuille die Timmermans lijkt te krijgen is nieuw in het leven geroepen en sluit aan bij het Nederlandse pleidooi van de afgelopen jaren voor minder Europese regels. De christendemocratische Marianne Thyssen wordt volgens het organogram de Belgische eurocommissaris. ZIj komt er met de post vaardigheden, jeugd en meertaligheid bekaaid vanaf.

De Franse minister van economische zaken Pierre Moscovici lijkt eurocommissaris voor mededinging te worden, de Duitser Günther Oettinger wordt benoemd op handel. Momenteel is hij eurocommissaris van energie. De Brit Jonathan Hill, lid van de Conservatieven en voorzitter van het Hogerhuis, zou verantwoordelijk worden voor energie en klimaatverandering, de Zweedse Cecilia Malmström, momenteel eurocommissaris voor binnenlandse zaken, zou zich mogen richten op justitie.

In het schema zijn negen vrouwen opgenomen. Daarmee lost de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, zijn belofte in en voorkomt hij een politieke berisping van het Europees Parlement.

Omzetgroei voor horeca

Hotels, restaurants en cafés hebben in het tweede kwartaal hun omzet op kwartaalbasis met 1,3 procent zien toenemen. De horecasector profiteerde van het goede voorjaarsweer en het herstellende consumentenvertrouwen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat donderdag.

Het aantal consumpties en overnachtingen steeg in het tweede kwartaal met 0,9 procent. Afgezet tegen het tweede kwartaal een jaar geleden steeg de horecaomzet met 5,1 procent. In het eerste kwartaal was de omzet ook al toegenomen.

Met name cafés zagen hun inkomsten groeien, met een stijging van 3,4 procent. Er werd 2,6 procent meer besteld door cafébezoekers. Kroegen plukten de vruchten van het WK. Voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2010 nam zowel volume als omzet toe.

Hotels zagen hun omzet met 1,6 procent stijgen doordat het aantal overnachtingen toenam. Restaurants moesten het doen met 0,2 procent meer omzet.

Rapport over MH17 verschijnt dinsdag

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert dinsdag een rapport over het neerstorten van vlucht MH17 in Oekraïne. Het gaat om de eerste bevindingen. Dat heeft de Onderzoeksraad donderdag laten weten.

Het rapport wordt om 10.00 uur gepubliceerd op de website van de Onderzoeksraad. Er komt geen persconferentie. Het definitieve rapport verschijnt naar verwachting volgende zomer. "Er is de komende maanden nog veel onderzoek nodig", meldt de raad.

[US Open] Djokovic en Nishikori in halve finale

Novak Djokovic en Kei Nishikori hebben de halve finale van de US Open bereikt. De nummer één van de wereld was in vier sets te sterk voor Andy Murray (8), de toernooiwinnaar van 2012: 7-6 (1), 6-7 (1), 6-2 en 6-4. Nishikori (10) schakelde Stan Wawrinka (3) uit en plaatste zich daarmee als eerste Japanner ooit voor de laatste vier van een grandslam.

Djokovic en Nishikori zijn in de halve finale aan elkaar gekoppeld. Donderdag staan met Tomas Berdych (6) - Marin Cilic (14) en Gaël Monfils (20) - Roger Federer (2) de laatste kwartfinales op het programma.

Bij de vrouwen kwam Serena Williams weer een stapje dichter bij haar achttiende grandslamtitel. De nummer één van de wereld kwam in haar kwartfinale tegen Flavia Pennetta (11) in de eerste set een dubbele break achter, maar won uiteindelijk eenvoudig met 6-3 en 6-2. Jekaterina Makarova (17), die Victoria Azarenka versloeg, is in de halve finale haar opponente.

De andere halve finalisten bij de vrouwen waren al bekend. Caroline Wozniacki (10) en de ongeplaatste Shaui Peng gaan strijden om een finaleplaats. Beide speelsters wonnen nog nooit een grandslam.

Ramkraak op juwelier in Tilburg

Drie mannen hebben donderdagochtend vroeg een ramkraak gepleegd op een juwelier in Tilburg. De daders gingen er op een scooter vandoor, meldt de politie. De pui van de zaak in winkelcentrum Heyhoefpromenade liep flinke schade op, zo is te zien op een foto op de site van het Brabants Dagblad.

Volgens de regionale krant zijn de dieven in de winkel geweest en mist de eigenaar in ieder geval meerdere horloges.

'Weer mogelijke resten Kris en Lisanne gevonden'

Indianen hebben in Panama wederom botresten gevonden die mogelijk van de omgekomen Kris Kremers en Lisanne Froon zijn. Dat schrijven lokale media op gezag van de Panamese justitie.

Het OM stelt dat de resten vrijdag zijn gevonden in het westen van Panama waar ook eerder stoffelijke overschotten van de vrouwen werden aangetroffen. DNA-onderzoek moet nu uitwijzen of ook deze botten van de Nederlanders zijn.

Kremers en Froon werden op 1 april rond het plaatsje Boquete voor het laatst gezien, waarna grote zoekacties werden opgestart. In juni werd duidelijk dat de twee om het leven zijn gekomen. Over de omstandigheden van hun dood bestaat echter nog onduidelijkheid.

Maandag wordt er volgens de Panamese advocaat van de familie Kremers in Panama, Enrique Arrocha, meer bekend over het onderzoek naar de mobiele telefoons, de rugzak en kleding van de twee.

'Geen verbetering kledingfabrieken Bangladesh'

In meer dan duizend textielfabrieken in Bangladesh is de veiligheid nog altijd niet op orde. In 26 fabrieken was de situatie zo onveilig dat er direct na inspectie is ontruimd. Dat heeft de organisatie achter het Bangladesh-akkoord gezegd, meldt de NOS donderdag. Onder het vorig jaar afgesloten veiligheidsakkoord vallen ongeveer 1600 fabrieken.

Het is onbekend of Nederlandse merken gebruikmaken van de betreffende fabrieken. De Schone Kleren Campagne heeft de namen van de betrokken fabrikanten niet bekendgemaakt. Tegenover de NOS willen Nederlandse bedrijven bovendien niet uit de doeken doen met welke fabrieken zij zaken doen.

De inspecteurs kwamen bij hun bezoeken geblokkeerde nooduitgangen, onbeschermde elektriciteitskabels en te zwaar belaste vloeren tegen. In een aantal fabrieken ontbraken rookmelders. In de 26 direct gesloten fabrieken hebben de inspecteurs een gedetailleerd bouwkundig onderzoek gelast, omdat de vloer op instorten stond.

Het Bangladesh-akkoord werd ruim een jaar geleden gesloten. Daarin is afgesproken dat er onafhankelijke controle komt op de veiligheid van de vele textielfabrieken in het land, en dat daar openbaar verslag van wordt gedaan. Deelnemende kledingbedrijven zeggen bovendien toe eventueel benodigde verbeteringen aan gebouwen te betalen. Inmiddels hebben 184 kledingbedrijven hun handtekening gezet, waaronder achttien Nederlandse.

Waylon laat medewerkers liever verhongeren

Waylon, geboren als  Willem Bijkerk, wil geen medewerkers die soms ook muziek maken om snel geld te verdienen voor een hypotheek en brood op de plank. In feite heeft hij liever dat ze verhongeren.

Letterlijk zegt de zanger dit in de Nieuwe Revu op de stelling dat hij het woord schnabbelen uitspreekt als een soa: "Dat is het toch ook? Als een muzikant bij mij auditie doet en het heeft over schnabbels kan hij meteen vertrekken. We are professionals. Gerard Joling doet schnabbels. Dit is Big Time. Schnabbels is veel te veel geld ophalen voor veel te weinig werk."

Dat muzikanten geen 9-tot-5 baan hebben en moeten rondkomen van een paar optredens per maand en ze wellicht ook al 8 jaar gestudeerd hebben met studieschulden en alles, doet voor Waylon blijkbaar niet ter zake. "Het gaat erom dat het een ambacht is en dat de beloning in verhouding staat." Aldus Waylon. Meer van dit soort gewauwel deze week in de Nieuwe Revu dus. 

Sportleraren vrezen doofheid door leerlingen

Veel sportleraren op middelbare scholen dragen oorbeschermers om gehoorbeschadiging te voorkomen. Dat schrijft dagblad Metro donderdag. Scholieren produceren in de gymzaal voor 85 decibel aan geluid, gelijk aan het omzagen van een boom.

Volgens de Arbowet moet een werkgever bij tachtig decibel gehoorbescherming aanbieden. Vanaf 85 decibel is een werknemer verplicht dit te gebruiken. Audiciën Freek Manheere van het Centrum Arbeid & Gezondheid heeft dit jaar zo'n honderd docenten lichamelijke opvoeding gehoorbeschemers geleverd. "Veel scholen willen er niet van horen, want dat kost geld. Maar als we vroeg beginnen met beschermen, scheelt dat in de toekomst enorm aan zorgkosten."

'Systeem autobelasting op de schop'

Bezitters van bepaalde vervuilende auto's gaan in de toekomst meer belasting betalen. Ook verandert het systeem van bijtelling voor auto's van de zaak. Dat meldt de NOS woensdagavond. De belastingplannen van het kabinet voor autobezitters voor de komende jaren worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

Veel autobezitters betalen nu een lage aanschafbelasting terwijl hun auto flink vervuilend is. Dat scheelt de overheid veel belastinginkomsten. De bpm wordt nu bepaald door de CO2-uitstoot, maar autofabrikanten kunnen makkelijk sjoemelen om gunstiger uit de test te komen.

Het systeem van de belasting die betaald moet worden voor een auto van de zaak, de bijtelling, wordt strenger. Er zijn nu te veel tarieven voor verschillende soorten zuinige auto's. In de praktijk zijn die auto's vaak minder zuinig dan de fabrikant belooft, terwijl er wel veel belastingkorting op wordt gegeven.

Eerder op de dag meldde de NOS ook al dat de verhoging van de dieselaccijns volgend jaar gehandhaafd blijft. Ondanks protesten in de grensstreek gaan de accijnzen niet omlaag, zeggen bronnen van de NOS.

Dries Roelvink legt zoon uitgaansverbod op

Dries Roelvink wil zijn zoon voorlopig uit het Amsterdamse nachtleven houden. Dave Roelvink werkte zich de afgelopen tijd meerdere keren in de nesten na een avond feesten in de hoofdstad. "Het doet me pijn", zei vader Dries woensdagavond in RTL Boulevard.

"Laten we voorlopig daar eens mee beginnen, dat je niet meer naar het Leidseplein gaat voorlopig", heeft de zanger zijn zoon toegesproken. "Even niet meer een borrel halen, even rust en eens even kijken hoe je carrière verder gaat nu, want hier kan je een deuk van oplopen."

"Ik heb weleens betere weken gekend", geeft Dries toe. "Het grijpt me behoorlijk aan. Ik slaap er ook wat minder door. Zo langzamerhand ben ik er wel doodmoe van, ja."

Dave Roelvink bracht afgelopen weekeinde een nacht in de cel door, omdat hij tijdens een avondje stappen naar eigen zeggen het verkeerde meisje een tik op het achterwerk gaf. Zij haalde de politie erbij. Eerder dit jaar raakte hij ook al zijn rijbewijs kwijt na te hebben gefeest in de hoofdstad. Hij werd door de politie achter het stuur betrapt met een slok te veel op.

Dave was al in het nieuws omdat hij in verband werd gebracht met een roof in een villa, waar hij een feestje bouwde met vrienden. Er werd toen voor zestigduizend euro aan spullen gestolen. Dave verbleef daar enkele nachten voor in de cel. Bovendien doken twee filmpjes op waarin te zien is hoe hij zich door de dochter van de eigenaars van de villa oraal laat bevredigen.

'Brangelina slijt trouwfoto's voor twee miljoen'

Brad Pitt en Angelina Jolie hebben de foto's van hun trouwerij voor twee miljoen dollar, zo'n anderhalf miljoen euro, verkocht aan de Amerikaanse bladen People en Hello! Dat zeggen ingewijden tegen de Amerikaanse krant New York Daily News. Het stel trouwde op 23 augustus in het geheim op hun landgoed in Frankrijk.

De twee bladen hebben naar verluidt hun krachten gebundeld om de twee miljoen op te kunnen hoesten. Dat bedrag is echter bij lange na niet het hoogste dat Pitt en Jolie ooit voor privéfoto's opstreken. Zo verkocht het stel in 2006 de eerste babyfoto's van dochter Shiloh voor zes miljoen dollar. Het recordbedrag tot nu toe, veertien miljoen dollar, werd twee jaar later opgehaald met babyfoto's van hun tweeling Vivienne en Knox.

De opbrengst van de foto's van de tweeling ging naar een goed doel. Waar de twee miljoen van de trouwfoto's naartoe gaat is nog onbekend. Het is onwaarschijnlijk dat het stel dat nodig heeft om het huwelijk te bekostigen. Naar verluidt waren maar twintig mensen voor het feest uitgenodigd en bedroegen de kosten enkele tonnen. Het vermogen van het acteurskoppel wordt geschat op 385 miljoen dollar.

Feuten-acteur hoeft geen schreeuwende fans

Matthijs van de Sande Bakhuyzen is erg gesteld op zijn privacy. "Ik vind het fijn dat er fans zijn, maar ik hoef geen tieneridool te worden. Daar ben ik niet het type voor, ik ben net iets te ongemakkelijk", zegt de acteur, die doorbrak als jongetje in de serie De Daltons en te zien was in Feuten, in Viva. "Ik kan er ook niet goed tegen als ik word herkend."

De 25-jarige zoon van wijlen regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen en regisseur Adriënne Wurpel heeft er vaak behoefte aan zich werkelijk terug te kunnen trekken. "Ik vind het bijvoorbeeld irritant dat als ik de halve wereld overgevlogen ben naar Bali daar overal wifi blijkt te zijn", gaat Van de Sande Bakhuyzen verder. "Dan had ik net zo goed thuis kunnen zitten. Ik ben altijd op zoek naar plekken waar geen internet is, pas dan heb ik het gevoel dat ik me echt kan afsluiten."

De acteur heeft niet eens een Facebook-account. "Die constante input van informatie vind ik vermoeiend en doet mij als persoon geen goed, ik hou van overzicht en rust."

Dan concentreert Van de Sande Bakhuyzen zich liever op zijn werk. "Als de film het maar goed doet", zegt hij over zijn nieuwste project, de thriller Boy 7, die in december uitkomt. Hierin speelt hij een jongen die in een metro wakker wordt zonder geheugen. Met hulp van een dagboek komen de herinneringen terug en wordt hij geconfronteerd met een complot van internationale omvang.

"Ik heb de eerste versie gezien en ik dacht: wow, dit is echt wie ik ben", gaat de acteur verder. "Ik schaamde me niet toen ik naar mezelf keek, het is een volwassen rol."

Het leukst vond hij eigenlijk nog de fysieke uitdagingen van een rol in een spionagefilm. "Het was tof om ineens in de thrillerwereld terecht te komen. Vecht- en actiescènes spelen vond ik te gek."


Feuten-acteur hoeft geen schreeuwende fans (Foto: Novum)

'Hoofddoel Energieakkoord wordt niet gehaald'

Het hoofddoel van het Nationaal Energieakkoord, veertien procent duurzame energie in 2020, wordt waarschijnlijk niet gehaald. De uitvoering van het akkoord verloopt stroef. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag op basis van ingewijden van onderzoeksbureaus.

Partijen die bij het akkoord betrokken zijn vrezen de maatschappelijke weerstand tegen windturbines. Hierdoor kan de aanleg van windparken vertraging oplopen of soms zelfs worden afgeblazen. Dertien procent duurzame energie in 2020 is nu het maximaal haalbare, aldus de ingewijden.

Ook wordt het beloofde aantal van vijftienduizend nieuwe banen in de energiesector niet gehaald. Een energiebesparing van honderd petajoule is ook niet mogelijk. De ingewijden melden het dagblad dat volgende maand het rapport over het energieakkoord 'somber zal zijn'.

Het energieakkoord werd vorig jaar afgesloten. De VVD en de PvdA gingen in het regeerakkoord uit van zestien procent duurzame energie in 2020. Over twee jaar wordt het akkoord geëvalueerd.

Metallica en Cyrus zetten Guinness World Record

Metallica en Miley Cyrus hebben een Guinness World Record te pakken. De rockband is de eerste groep ooit die in één jaar tijd optrad op alle zeven continenten. De zangeres was afgelopen jaar de meest gezochte popster op internet aller tijden, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Billboard.

Ook One Direction, Eminem, Katy Perry en Shakira zijn opgenomen in de nieuwe editie van het boek, die volgende week verschijnt. De boyband is de eerste act die met zijn eerste drie albums bovenaan de hitlijst binnenkomt. De rapper maakte met Rap God het rapnummer met de meeste woorden: 1560 woorden in ruim zes minuten.

Perry en Shakira doen het goed op social media. De Amerikaanse zangeres heeft met meer dan 52 miljoen volgers de grootste aanhang op Twitter. Laatstgenoemde is de populairste persoon op Facebook. Ze is de eerste die honderd miljoen keer leuk werd gevonden.

'André Hazes-film niet te vergelijken met musical'

Mensen die bang zijn dat de André Hazes-film Bloed, Zweet & Tranen erg lijkt op de musical Hij Gelooft in Mij hoeven niet te vrezen. Volgens Hadewych Minis, die een van de hoofdrollen speelt in de film, is de biopic 'heel anders' dan de musical. Dat zegt de actrice dinsdagavond in RTL Boulevard.

"In de film gaat het ook over zijn moeilijke jeugd met zijn heftige vader. Dat is tot nu toe, in de documentaire en musical, helemaal niet belicht." Minis is erg te spreken over de film, die volgend voorjaar in de bioscoop moet verschijnen. "We hebben twee weken gedraaid en soms kijken we naar elkaar met een blik van: we zijn echt iets heel anders aan het maken."

De actrice kruipt voor de film in de huid van Hazes' vrouw Rachel. Een rol die ze ook al speelde in Hij Gelooft in Mij. "Het is een rol die me aan het hart is gaan liggen", zegt Minis. "Heel mooi om haar verhaal te vertellen." Martijn Fischer, die zowel in de musical als in de film te zien is als Hazes, krijgt geen genoeg van de volkszanger. "Ik ben van die man gaan houden op mijn eigen manier."


'André Hazes-film niet te vergelijken met musical' (Foto: Novum)

Nieuwe sociale huurwoningen minder luxe

Corporaties bouwen momenteel minder luxe sociale huurwoningen. Ook wordt meer met kant-en-klare materialen en met standaardontwerpen gewerkt. Dat zeggen experts in Het Financieele Dagblad van donderdag. De woningbouwverenigingen snijden in de kosten vanwege de verhuurdersheffing.

"De gemiddeld sociale woning die de afgelopen jaren werd opgeleverd zou eigenlijk negenhonderd euro per maand moeten opbrengen", illustreert hoogleraar woningmarkt Johan Conijn in de krant. "Maar de doelgroep kan hoogstens vijfhonderd euro betalen."

De corporaties hebben door te snijden in de luxe de kosten voor het bouwen van een sociale huurwoning flink omlaag gebracht. Waar eerst op de duurste huizen een gemiddeld verlies werd geleden van honderdduizend euro, is dat nu teruggebracht tot zeventigduizend euro. Op de lopende bouwprojecten wordt op de duurste woningen nog een verlies geleden van vijftigduizend euro. Daarmee zijn de verliezen in vijf jaar gehalveerd, schrijft de zakenkrant.

De corporaties moeten geld besparen omdat het kabinet de sector over drie jaar jaarlijks een heffing oplegt van 1,4 miljard euro. Omdat op te brengen verhogen de woningbouwverenigingen de huren de komende jaren ook flink.

Oekraïne onderwerp van gesprek op NAVO-top Wales

Regeringsleiders van de NAVO-landen praten donderdag op de top in Wales met de Oekraïense president Petro Porosjenko over de crisis in diens land. Bij het overleg schuiven naast Porosjenko ook de Amerikaanse president Barack Obama en de leiders van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië aan.

Naar verwachting wordt er gesproken over nieuwe sancties tegen Rusland vanwege de inmenging van dat land in de Oekraïense crisis. Obama was woensdag in Estland, om de Baltische staten te verzekeren dat ze op de steun van de NAVO kunnen rekenen. Estland, Letland en Litouwen zijn bezorgd dat Rusland na Oekraïne zijn ogen op hen zal richten.

Ook de opmars van de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak is donderdag onderwerp van gesprek. Meer dan zestig wereldleiders wonen de tweedaagse top in Newport bij, onder wie de Jordaanse koning Abdullah die kwestie van IS met Obama zal bespreken.

In de Times of London verscheen donderdag een ingezonden stuk van Obama en de Britse premier David Cameron. Daarin zeggen de twee regeringsleiders dat ze zich niet zullen laten afschrikken door de 'barbaarse moordenaars' van de Islamitische Staat.

Pitt en Jolie gaan op huwelijksreis naar filmset

Het pasgetrouwde acteurskoppel Brad Pitt en Angelina Jolie gaan op een ongebruikelijke huwelijksreis. "We zijn bezig met de film By the Sea en dat gaat over een ongelukkig getrouwd stel. Het is ons niet ontgaan dat dat een vreemde huwelijksreis is", zeggen de twee volgens Amerikaanse media in het tijdschrift Hello.

De 50-jarige Pitt en de 39-jarige Jolie trouwden vorige week op een landgoed in Frankrijk. Het getrouwde leven bevalt de twee, die sinds 2005 samen zijn, tot nu toe goed. "Het is een heerlijk gevoel om getrouwd te zijn. De kinderen zijn dolgelukkig."

De zes kinderen van het koppel hadden op de bruiloft een belangrijke rol. Zo waren in de sluier, van Atelier Versace, tekeningen van de spruiten verwerkt en allemaal hadden ze een rol. De kinderen kozen hun taken tijdens de ceremonie zelf. "Ze namen het heel serieus. Knox droeg om te oefenen met het dragen van de ring eerst muntjes en eikels op een kussen."


Pitt en Jolie gaan op huwelijksreis naar filmset (Foto: Novum)

Actie: douche maximaal vijf minuten

Milieuorganisaties, water- en energiebedrijven zijn een actie gestart om mensen korter te laten douchen. Nederlanders zijn de laatste jaren steeds langer gaan douchen en dat is slecht voor het milieu, zo stellen ze. Op de eerste landelijke Waterspaardersdag roepen ze op tot maximaal vijf minuten douchen.

De gemiddelde Nederlander doucht negen minuten per keer en verbruikt daarin 51 liter water. Dertig jaar geleden spoelde per douchebeurt nog veertig liter water door het doucheputje weg en werd 7,5 minuut onder de douche doorgebracht.

Als alle mensen in Nederland vier minuten korter gaan douchen dan scheelt dat jaarlijks 77.000 olympische zwembaden vol met warm water. Ook scheelt het evenveel CO2 als wat 763.000 auto's in een jaar uitstoten. Ook maakt het een verschil in geld. Een gezin van vier personen bespaart op deze manier in een jaar 220 euro.

Vijftienduizend kinderen doen mee aan Waterspaardersdag. "Kinderen denken compromisloos en zijn actiegericht. Hun houding is: als het heel simpel is om je gedrag te veranderen en het is goed voor de natuur en onze toekomst, waarom doen we het dan niet allemaal?" zegt prinses Laurentien, directeur van de Missing Chapter Foundation. Die is samen met Wereld Natuur Fonds en Unilever initiatiefnemer van de actie.

Al-Qaida nu ook in India actief

Al-Qaida heeft zijn activiteiten uitgebreid naar India. Dat heeft de leider van het terreurnetwerk, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, donderdag in een videoboodschap meegedeeld.

De terreurgroep heeft jaren aan de uitbreiding gewerkt, aldus Al-Zawahri. De nieuwe beweging 'is de vrucht van een gezegende onderneming van meer dan twee jaar om de moedjahedien op het Indische subcontinent te verenigen in één geheel'. De groep zal zich bezighouden met de 'jihad tegen zijn vijanden'.

Het verleggen van de activiteiten houdt mogelijk verband met de groei van de terreurgroep Islamitische Staat, een afscheidingstak van Al-Qaida. IS heeft inmiddels een stevige voet aan de grond in Syrië en Irak, maar spreekt ook moslims elders in de wereld aan.

Met het Indisch subcontinent wordt doorgaans verwezen naar het gebied dat India, Pakistan, Bangladesh en Nepal omvat, maar gedacht wordt dat Al-Zawahri vooral op India doelt, een grotendeels hindoeïstisch land met een grote islamitische minderheid.

India is in het verleden vaker doelwit geweest van moslimextremisten. In 2008 sloeg een kleine groep terroristen uit Pakistan toe in Mumbai, het financiële hart van het land. Bij die terreurdaad vonden 166 mensen de dood. In de regio Kashmir, de enige Indiase deelstaat die overwegend islamitisch is, is een jarenlange opstand gaande. Islamitische strijders vechten daar voor onafhankelijkheid of samensmelting met buurland Pakistan.

Tom Barman werkt aan nieuwe film

Tom Barman heeft plannen voor een nieuwe film. De frontman van de rockband dEUS heeft subsidie aangevraagd bij het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). "Het zou sowieso doorgaan, ook al heb ik geen goedkeuring, maar ik hoop natuurlijk dat er geld komt", zei de Belg in het tv-programma Reyers Laat op Canvas.

De 42-jarige Barman debuteerde in 2003 met het drama Any Way the Wind Blows met onder anderen Matthias Schoenaerts. De film volgt een aantal mensen op een warme dag in Antwerpen. Sindsdien is hem vaak gevraagd of hoe het stond met zijn filmcarrière. Waar zijn nieuwe filmproject over gaat, vertelde de artiest niet.

Barman heeft met dj C.J. Bolland een nieuw album uitgebracht als Magnus. Het eerste album van de band, The Body Gave You Everything, kwam tien jaar geleden uit. Op de nieuwe single van Magnus, Singing Man, is ook Editors-zanger Thomas Smith te horen.

Treurige release Xbox One in Japan

Het is dan eindelijk zover: vanaf vandaag kunnen Japanners massaal in de rij gaan staan om een Xbox One te kopen. Echter, als we de berichten mogen geloven waren er helemaal geen rijen, zelfs in de drukst bezochte elektronicawinkels bleef het vannacht angstvallig stil.

Ondanks dat er een aantal live-events waren georganiseerd, had Microsoft natuurlijk al kunnen verwachten dat het niet storm zou gaan lopen in Japan afgelopen nacht. Maar dat er op een enkeling na helemaal niemand op straat te bekennen was, of dat ook echt niemand enigszins geïnteresseerd lijkt te zijn in Xbox One, is gewoon simpelweg treurig te noemen. Hopelijk komt er een omkeer voor Microsoft na de aankomende Tokyo Game Show, want anders lijkt Xbox nu al een gewisse dood tegemoed te gaan in het land van de rijzende zon.

Yodobashi-Akiba

Japan release Xbox One

Xbox One release Japan
Xbox Japan

Racen in Sochi

Codemasters heeft een nieuwe hot lap video voor F1 2014 uitgebracht. Sochi is een van de nieuwe circuits voor dit jaar. De video toont de twintigjarige Russische chauffeur Daniil Kvyat in zijn Toro Rosso STR9- op de Sochi Autodrom-baan.

De Sochi Autodrom is een van de vier nieuw toegevoegde tracks in F1 2014. De andere zijn het Oostenrijkse Spielberg circuit, de terugkeer van de Hockenheimring en de Grand Prix van Bahrein, die plaatsvond als een nachtrace.

F1 2014 komt op 17 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Zepuntke wint eerste rit, Dumoulin leider

De Duitse renner Ruben Zepuntke heeft woensdag (lokale tijd) de eerste rit van de Tour of Alberta op zijn naam gebracht. In de rit over 142 kilometer met start en finish in Lehbridge bleef hij in de massasprint de Litouwer Ramunas Navardauskas voor.

Tom Dumoulin verdedigde met succes zijn leiderstrui, die hij dinsdag met de zege in de proloog veroverde. Zijn ploeg maakte zes kilometer voor de finish een einde aan de vroege vlucht van de Australiër Mathew Hayman, de Belg Nathan Van Hooydonck en de Amerikaan Robin Carpenter. Dumoulin was de beste Nederlander in de etappe op de 13e plaats.

Dumoulin had het zwaar in het koude weer. "Het was vreselijk. Ik was behoorlijk aan het afzien. Ik had niet mijn beste dag. Ik had aardig wat last van de kou, maar ik heb mijn trui kunnen houden. Dat is het belangrijkste."

Centrale bank Japan houdt geldkraan open

De centrale bank van Japan heeft donderdag besloten om het recordhoge opkoopprogramma in stand te houden. De centrale bank blijft daarmee op jaarbasis zestig tot zeventig biljoen yen (435 miljoen tot 508 miljoen euro) in de economie pompen. Het besluit van het bestuur van de centrale bank was unaniem.

De Japanse economie blijft naar verwachting van de centrale bank op een 'gematigd tempo' herstellen. Het effect van de verhoging van de btw op 1 april zal langzaam wegebben. De centrale bank herhaalde de verwachting dat de inflatie dit jaar uitkomt op 1,25 procent.

De Europese Centrale Bank komt later op donderdag ook met het monetaire besluit naar buiten. De verwachtingen zijn hooggespannen: op de financiële markten wordt er zachtjes op gerekend dat de centrale bank van de eurozone ook met een opkoopprogramma gaat komen.

'Onderzoek naar politie Ferguson'

Het Amerikaanse ministerie van justitie overweegt een omvangrijk onderzoek te openen naar de politie van Ferguson, de voorstad van St. Louis waar vorige maand een zwarte tiener door een agent werd doodgeschoten. Het korps in Missouri is woensdag van het onderzoek op de hoogte gesteld, zei een bron.

De werkwijze van de politie zou tegen het licht worden gehouden, waarbij wordt gekeken naar patronen in aanhoudingen en het gebruik van geweld, maar ook naar de trainingen die de agenten krijgen.

Het onderzoek is een ander dan het onderzoek van justitie naar de dood van de 18-jarige Michael Brown. Die vond op 9 augustus de dood door kogels uit het dienstwapen van de blanke agent Darren Wilson. Twee weken van onrust volgden toen woedende inwoners van Ferguson de straat opgingen. Een landelijke discussie volgde over de behandeling door de politie die minderheden in de Verenigde Staten ten deel valt.

De gouverneur van Missouri heeft ondertussen de noodtoestand in Ferguson opgeheven. Die werd een week na de dood van Brown afgekondigd om de rust in de straten van de stad terug te laten keren.

Starke gebruikte expeditie als zelfonderzoek

Sabrina Starke zag haar deelname aan Expeditie Robinson als een kans om meer over zichzelf te weten te komen. "Ik ben er heel bewust heen gegaan. Ik was op zoek naar persoonlijke groei", zegt de zangeres over het RTL 5-programma, dat vanaf donderdag weer te zien is, tegen Novum Nieuws. "Wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt?"

Een van de belangrijkste lessen die Starke heeft geleerd is dat ze dicht bij zichzelf moet blijven. "Ik ben normaal erg op mezelf, dus het was een uitdaging om te zien hoe dat werkt binnen een groep", legt de zangeres uit. "Ik ben me constant bewust gebleven of ik wel mezelf was, of iets bij me paste en of ik niet aan het pleasen was."

Hoewel de 35-jarige Starke zich voor de expeditie al bezighield met dergelijke vragen, heeft ze zeker veel gehad aan de ervaring op het eiland. "Ik heb mezelf daar een spiegel voorgehouden en die heb ik eigenlijk nier meer losgelaten."

De verveling op het eiland en het functioneren binnen een groep, waren voor de zangeres het zwaarst. Van het weinige eten had ze nauwelijks last. "Je lichaam went eraan. Je leert je energie op de juiste momenten te gebruiken." Erg vermagerd, is Starke dan ook niet. "Ik ben vijf kilo afgevallen."

De zangeres, die samen met kandidaten als Manuel Broekman, Ferry Doedens en Mr. Polska te zien is, denkt met veel plezier terug aan haar tijd op het eiland. "Het is altijd een van mijn favoriete programma's geweest. Ik vind het heel tof om daaraan mee te hebben mogen doen", zegt Starke. "Ik heb een ontzettend emotionele en mooie tijd gehad."

Knokpartij op bruiloft in Drunen, bruid vlucht

Op een bruiloft in het gemeentehuis in Drunen is woensdagmiddag een vechtpartij uitgebroken. De bruid kwam na het jawoord naar buiten, waarna ongeveer tien mannelijke bezoekers van de ceremonie met elkaar op de vuist gingen, bevestigt de politie. Toen agenten ter plaatse kwamen om de ruzie te sussen was de bruid, in haar lange jurk en op haar hakken, gevlucht.

Ooggetuigen zagen volgens het Brabants Dagblad ook hoe de bruidegom meevocht. Op videobeelden die de krant online plaatste, is de zien hoe de bruid zich ook in de ruzie mengt.

De reden voor de ruzie is niet bekend. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Slachtoffers Q-koorts eisen geld van overheid

Ongeveer 320 slachtoffers van de Q-koorts stellen donderdag de staat aansprakelijk voor de schade die ze na de uitbraak van de ziekte in 2007 hebben geleden. Ze willen geld zien. Dat meldt de NOS.

Volgens de advocaten van de patiënten is de overheid pas laat begonnen met de inenting van melkgeiten. Dat gebeurde in 2009, twee jaar na de uitbraak. Ook informeerde de overheid de burgers niet goed over de risico's van de bacterie, schrijven de advocaten in een brief aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

Advocaat Ivo Sindram zegt tegen de NOS dat schadevergoeding varieert tussen de vijfduizend en vijfhonderdduizend euro, afhankelijk van de geleden schade.

De Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland zijn tussen 2007 en 2010 naar schatting honderdduizend mensen besmet geraakt. Zeker 25 mensen zijn aan de de ziekte overleden.

Racisten kosten Gremio bekertoernooi

Gremio mag dit seizoen niet uitkomen in het Braziliaanse bekertoernooi. Het Braziliaanse sporttribunaal heeft de club gestraft omdat fans de doelman van Santos vorige week voor aap uitscholden en apengeluiden maakten. Gremio gaat in beroep tegen de straf.

Santos won de eerste van twee duels met 2-0. Mocht Gremio met succes in beroep gaan dan wordt de return alsnog gespeeld.

Bij Gremio staat sinds deze zomer Luiz Felipe Scolari aan het roer, de oud-bondscoach van Brazilië.

Hiddink trapt tweede termijn af tegen Italië

Guus Hiddink zit donderdagavond voor het eerst in zestien jaar op de bank als bondscoach van het Nederlands elftal. In Bari speelt Oranje een oefenduel tegen Italië. Hiddink vertrouwt aan het begin van zijn tweede termijn voor een groot deel op de spelers die deze zomer als derde eindigden op het WK in Brazilië.

De 67-jarige Hiddink leidde Nederland eerder van 1995 tot en met het WK van 1998. Hij is niet van plan grote veranderingen ten opzichte van zijn voorganger Louis van Gaal door te voeren. "In grote lijnen zal er niet heel veel verschil zijn", zei de Varssevelder begin augustus tijdens zijn presentatie. Dat blijkt ook wel uit de grotendeels ongewijzigde staf en spelersgroep.

Van de 23 WK-spelers zijn er zestien ook tegen Italië van de partij. Arjen Robben, Jordy Clasie, Ron Vlaar en Klaas-Jan Huntelaar zijn geblesseerd, terwijl Michel Vorm, Jonathan de Guzman en Terence Kongolo zijn gepasseerd. Hiddink riep onder anderen debutant Virgil van Dijk, Erik Pieters, Gregory van der Wiel en Luciano Narsingh wel op.

Ook Ibrahim Afellay kreeg een uitnodiging. De middenvelder, die de laatste jaren veelvuldig geblesseerd was, speelde sinds november 2012 geen minuut meer voor Oranje, maar Hiddink wil zien hoe hij ervoor staat.

Hoewel Nederland uitstekend presteerde op het WK, probeert Hiddink meer aanvallende accenten leggen. "We gaan, zeker in de EK-kwalificatie, proberen eerder en meer het initiatief te pakken", liet de oud-coach van onder meer PSV en Real Madrid weten. Daarvoor lijkt hij terug te grijpen op het 4-3-3-systeem, dat in Brazilië door Van Gaal nog was ingeruild voor 5-3-2.

Hiddink lost Rinus Michels, die in 1992 64 jaar was toen hij stopte, af als oudste bondscoach ooit van Oranje. De keuzeheer van de Azzurri kan bogen op een stuk minder ervaring. Voormalig Juventus-trainer Antonio Conte volgde na het WK Cesare Prandelli op en debuteert tegen Nederland.

Vijf dagen na de oefenpot tegen de Italianen wacht Hiddink de eerste echte test. In Praag begint dan de EK-kwalificatie met een wedstrijd tegen Tsjechië.

Rode Kruis opent één giro voor alle hulp

Het Nederlandse Rode Kruis opent gironummer 6868 voor de hulpverlening in alle conflictgebieden. Het is voor het eerst dat donaties op een hoop worden gegooid en dat mensen niet weten naar welk gebied hun hulpgeld gaat. Het geld gaat onder meer naar slachtoffers in Syrië, Zuid-Soedan, de Centraal Afrikaanse Republiek en Irak.

De reden voor de bundeling van hulpacties is simpel: het geld raakt op. Er zijn nu zó veel gelijktijdige grote conflicten dat het voor het Rode Kruis niet bij te houden is. Het Rode Kruis heeft op dit moment te weinig middelen voor de hulpverlening aan de getroffenen in de grootste brandhaarden.

Algemeen directeur Gijs de Vries is net terug uit Syrië. "De omvang van de verwoesting, het verlies en het verdriet zal ik niet snel vergeten", zegt hij in een toelichting op de gebundelde hulpinzameling over zijn eerste reis naar een crisisgebied. "Ik ben ontzettend trots op wat onze vrijwilligers in Syrië al voor elkaar hebben gekregen, maar er is nog zo veel meer nodig."

Australië overweegt grotere rol in Irak

Australië overweegt op verzoek van de Amerikanen meer militaire hulp te bieden in Irak. Dat zei premier Tony Abbott, berichtte The Sydney Morning Herald donderdag. Het land levert al munitie aan Koerdische strijders die vechten tegen Islamitische Staat (IS).

Het is nog onduidelijk wat Australië verder denkt te kunnen bijdragen in Irak. "We zijn niet specifiek gevraagd om daadwerkelijk militaire acties uit te voeren tegen IS", benadrukte Abbott. "We hebben een algemeen verzoek gekregen en overwegen nog wat we beschikbaar kunnen stellen."

De premier sprak in een persconferentie zijn steun uit voor de Amerikaanse president Barack Obama, die in Irak luchtaanvallen laat uitvoeren op de soennitische terreurgroep. Het optreden van Obama getuigt volgens Abbott van "redelijkheid en gepaste woede". De premier omschreef IS als "boosaardig".

Australië overweegt grotere rol in Irak
Australië overweegt grotere rol in Irak (Foto: ANP)

Twee gewonden bij brandstichting in Velp

Bij een woningbrand in Velp donderdagochtend zijn twee mensen gewond geraakt. De bewoners zijn met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. De brand is vermoedelijk aangestoken, laat de brandweer weten. Het appartementencomplex waar de brand woedde moest tijdelijk worden ontruimd.

De brand ontstond in een woning aan de Willemstraat in de Gelderse plaats. Er is waarschijnlijk iets naar binnen gegooid, zegt een woordvoerder van de brandweer. De politie gaat de zaak onderzoeken.

De brand zelf was snel onder controle.

Blu-ray: Noah

De zondvloed nu op Blu-ray. De Ark. Van elk levend wezen een mannetje en een vrouwtje. Al deze bekende elementen van het Bijbelse verhaal over de Ark van Noach komen naar voren in Noah, de nieuwste film van regisseur Darren Aranofsky. Maar dan wel in een gemoderniseerde versie. De film vertelt over Noah (Russel Crowe) die een bericht van Hem krijgt dat de wereld zal worden gereinigd. De mens heeft teveel zonden gepleegd en de perfecte balans van al het leven op Aarde verstoord. In een visioen ziet hij dat hem wordt gevraagd een Ark te bouwen, waarmee hij de voortgang van het leven op Aarde kan redden van de zondvloed. De film is een visueel spektakel met het kaliber van een grootse blockbuster, maar probeert af en toe meer te zijn dan wat het werkelijk is. Door spontane karakterontwikkelingen die enkel handig voor de plot zijn komt alles vrij vlak over. De acteurs krijgen ook niet de kans om echt de show te stelen. De vrouwen (Connely en Watson) worden enkel ingezet om te huilen en de zoons van Noah dienen enkel voor tegengewicht voor hun vader. Van regisseur Aranofsky (Requiem for a Dream, Black Swan) had ik meer verwacht, hoewel zijn signatuur wel herkenbaar is bij deze film.

CDA wil verbod op moslimgroep Hizb ut Tahrir

Het CDA vindt dat de radicale islamitische beweging Hizb ut Tahrir in Nederland moet worden verboden. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma woensdagavond in het televisieprogramma Pauw.

"Een organisatie die de grondslagen van waar wij allemaal voor staan - vrede, vrijheid, geweldloosheid - onderuit wil schoffelen met geweld, die heeft hier geen plaats", zei hij. Buma wees erop dat Hizb ut Tahrir zelfs in Pakistan, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland is verboden.

De internationale moslimbeweging Hizb ut Tahrir (Partij van de Bevrijding) streeft een islamitische staat na, waar de sharia (islamitische wet) geldt..

CDA wil verbod op moslimgroep Hizb ut Tahrir
CDA wil verbod op moslimgroep Hizb ut Tahrir (Foto: ANP)

Rise of Incarnates

Vechtspellen zijn verschrikkelijk populair in Japan. Games zoals Tekken, Soulcalibur en Gundam Extreme VS zijn niet aan te slepen in Azië, maar ook in het westen zijn de games een aardig succes. Een subgenre wat in het westen nog niet echt aan heeft geslagen is de 2vs2 variant op de knokspellen. Bandai Namco brengt daarom een free-to-play variant uit om Europa en de Verenigde Staten kennis te laten maken met deze spellen: Rise of Incarnates.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
special
Random Pics van de Dag #1244
©FOK.nl e.a.