Zoon Brunswijk gearresteerd met 5,5 kilo coke

Op de luchthaven van Paramaribo is maandag een man aangehouden met 5,5 kilogram cocaïnepasta in zijn bagage. Volgens Surinaamse media gaat het om een 29-jarige zoon van ex-rebellenleider en parlementslid Ronnie Brunswijk. De verdachte zou de Nederlandse nationaliteit bezitten.

De zoon van Brunswijk werd betrapt door een speciale politie-eenheid, getraind in het opsporen van drugssmokkelaars. Intussen zit hij in de cel, maar weigert hij volgens de politie mee te werken aan het onderzoek.

Vader Ronnie Brunswijk zegt tegen nieuwssite Starnieuws 'ontgoocheld' te zijn in zijn zoon. "Ik vind dit heel vervelend en ben enorm geschrokken toen ik het hoorde. Mijn zoon woont sinds zijn vierde jaar in Nederland. Hij is niet dagelijks in mijn omgeving. Ik vind het jammer dat hij geen rekening heeft gehouden met mijn politieke functie."

Brunswijk zegt verder dat het recht zijn loop moet hebben en dat hij ook zelf zal uitzoeken hoe zijn zoon aan de cocaïne is gekomen.

Ronnie Brunswijk werd zelf in 1999 wegens drugshandel door een Nederlandse rechtbank veroordeeld tot acht jaar cel. Die straf heeft hij nooit uitgezeten. In 2010 vormde hij samen met voormalig legerleider Desi Bouterse - ook in 1999 veroordeeld wegens drugshandel - een regering.

Bouterse en Brunswijk, de invloedrijkste Surinaamse politici van het moment, zijn in korte tijd allebei in verlegenheid gebracht door criminele activiteiten van hun zonen. Dino Bouterse werd een jaar geleden door Panama uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Vorige week bekende hij deelname aan terroristische activiteiten, drugshandel en wapensmokkel.

Bouterse junior riskeert vijftien jaar cel tot levenslang, Brunswijk junior kijkt aan tegen maximaal twintig jaar gevangenis.