Vliegramp MH17 herdacht in Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag de slachtoffers herdacht die deze zomer om het leven kwamen bij de vliegramp in Oekraïne. "Samen zijn we boos, samen zijn we verdrietig, samen herdenken we", zei premier Mark Rutte (VVD). "Namens de regering wens ik alle nabestaanden veel kracht toe bij het verwerken van dit onvoorstelbaar grote verdriet."

"Voor sommige gebeurtenissen zijn nauwelijks woorden te vinden. De ramp met vlucht met MH17 op 17 juli is zo'n gebeurtenis", zei Rutte. "298 passagiers onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur werden bruut uit het leven weggerukt, onder hen waren 196 Nederlanders. Na bijna zeven weken is het nog steeds nauwelijks te bevatten en om stil van te worden."

Rutte herhaalde dat alles wordt gedaan om ervoor te zorgen dat alle slachtoffers worden geïdentificeerd. In de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum waar specialisten werken aan de identificatie zijn inmiddels 183 slachtoffers geïdentificeerd. "Ons land stond stil deze zomer. In kerken en op scholen. In sportclubs en op gemeentehuizen. Op de A2 en langs de A27 van Eindhoven naar Hilversum."

Ook Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stond in een toespraak stil bij de vliegramp. Ze benadrukte dat de passagiers begonnen aan een avontuurlijke reis of op weg waren naar een congres, toen ze 'plots het slachtoffer werden van een gewapend conflict'. "De zomer die in Nederland voor veel mensen net was begonnen was voor veel mensen in een klap voorbij. De zon maakte plaats voor verdriet. Boosheid en rouw."

Na beide toespraken hield de Tweede Kamer een minuut stilte.