WK vandaag - zondag 22 juni

Dag elf van het WK is een belangrijke voor België. Die kunnen zich vandaag al plaatsen voor de achtste finale. Ook voor Portugal is het een dag van belang, aangezien plaatsing voor die achtste finales ver weg is na de 4-0 nederlaag tegen Duitsland.

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 H België Rusland Rio de Janeiro
21.00 H Zuid-Korea Algerije Porto Alegre
24.00 G Verenigde Staten Portugal Manaus

België - Rusland

België heeft vandaag al een goede kans zich te plaatsen voor de achtste finales. De Belgen wonnen hun eerste duel, na een matig begin, met 2-1 van Algerije en kan zich door het gelijkspel van Zuid-Korea en tegenstander Rusland vandaag al plaatsen. Wel moet dan gewonnen worden van de Russen, die zelf geen goede indruk maakten in het eerste duel. Met name doelman Akinfeev ging regematig de fout in, met als dieptepunt zijn blunder bij de 0-1 van de Zuid-Koreanen. België heeft met twee winstpartijen en een gelijkspel een positieve balans tegen de Russen. Enige ontmoeting van betekenis was op het WK van 2002, toen beide landen  onderling moesten uitmaken  wie er doorging naar de achtste finale. De Belgen wonnen met 3-2, door een goal van de huidige bondscoach Marc Wilmots.

Mertens, matchwinner tegen Algerije, hoopt op een basisplaats tegen Rusland. (PRO SHOTS/Action Images)

Zuid-Korea - Algerije

Zuid-Korea - Algerije was vooraf misschien wel één van de minste wedstrijden op het WK. Beide landen presteerden echter in hun eerste duel beter dan verwacht, al was dat wellicht meer te wijten aan de tegenstanders Rusland en België. Algerije maakte ondanks de nederlaag tegen de Belgen wel de meeste indruk en lijken vooraf de favoriet voor dit duel. De enige onderlinge ontmoeting tussen de twee landen werd gewonnen door Zuid-Korea, al was die ontmoeting wel bijna dertig jaar geleden. 

Verenigde Staten - Portugal

Voor Portugal is het vandaag al erop of eronder. Het zal een ruime zege nodig hebben om de 4-0 nederlaag tegen Duitsland uit te poetsen. Het zal echter een moeilijke opgave worden, aangezien Christiano Ronaldo niet fit lijkt en Hugo Almeida en Coentrão geblesseerd zijn. Daarnaast moet het ook Pepe missen, die na zijn oerdomme rode kaart geschorst is. Verder krijgt het ook te maken met de sterke Amerikanen, die hun eerste wedstrijd ook wonnen. Onduidelijk is of zij gebruik kunnen maken van spits Altidore, die geblesseerd raakte in het eerste duel. 

De resultaten in het verleden tonen weinig verschil tussen beide landen. Beide wonnen twee ontmoetingen en één duel eindigde in een gelijkspel. Laatste ontoeting was op het WK van 2002, toen de Amerikanen met 3-2 wonnen. 

Opmerkelijk

Portugal wist in hun laatste vijf WK duels in vier duels niet te scoren. Desondanks is het doelpuntenbalans in die laatste vijf ontmoetingen nog positief (7-5). Het speelde twee keer gelijk met 0-0 op het WK van 2010 in de groepsfase en won daarin het duel met Noord-Korea met 7-0. De twee wedstrijden daarop tegen Spanje (1-0 nederlaag in achtste finale) en Duitsland (afgelopen maandag 4-0) gingen verloren.