[WK] Wedden op het WK - Deel 2

Het WK voetbal in Brazilië staat voor de deur en dus wordt daar uitgebreid naar uitgekeken. Wij willen dat naast de voorbeschouwingen ook eens op een andere manier doen, namelijk door in een aantal delen te kijken wat de wedkantoren ons allemaal aanbieden en hoe deze 'experts' de kansen inschatten. Uiteraard kun je er geld op inzetten wie er in Rio met de wereldtitel vandoor gaat, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden om het WK net een beetje spannender te maken.

Deze keer kijken we naar de verschillende weddenschappen die je niet op de teams, maar op de spelers af kunt sluiten. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk de vraag wie topscorer van het toernooi wordt. Hier ligt het een stuk meer open dan in de strijd om de wereldtitel.

Lionel Messi is de favoriet, maar toch krijg je al negen keer je inzet terug voor een topscorerstitel van de kleine Argentijn. Achter hem staat de hoop van het gastland, Neymar. Scoort hij de meeste goals? Een tientje inzet levert je ruim honderd euro winst op. Daarachter staat een grote groep toppers, met bijvoorbeeld Sergio Agüero, Cristiano Ronaldo, Fred en Gonzalo Higuaín.

De eerste Nederlander op de lijst is Robin van Persie. Net als voor een Oranje wereldtitel kun je met de speler van Manchester United je inzet ruim verdertigvoudigen. Opvallend: In 2010 werd Wesley Sneijder gedeeld topscorer, samen met Thomas Müller. Als Sneijder de titel nu voor zichzelf opeist kan het je bijna vijfhonderd euro opleveren voor één euro inzet. 

Voor elk land kun je inzetten op wie de topscorer van dat land wordt. Bij Nederland is Van Persie favoriet, voor Sneijder kun je vijftien keer de inleg terugkrijgen. Met een notering van 3,25 is Romelu Lukaku favoriet bij de Belgen. FC Utrecht-speler Tommy Oar levert je 21 keer je inzet op als hij topscorer van Australië wordt. PSV'er Bryan Ruiz staat met een notering van 7,5 op de derde plek bij Costa Rica. De favoriet? Dat is de optie 'niemand scoort'.

Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan kun je je geld ook nog op het aantal goals per speler zetten. Als je kiest voor drie of meer goals van Van Persie levert dat je 2,4 keer je inzet op. Van bijvoorbeeld Messi wordt meer verwacht: Er staat een notering van 1,75 voor vier of meer goals van de Argentijn. Van spelers als Dirk Kuijt, Jeremain Lens en Klaas-Jan Huntelaar wordt niet zoveel verwacht. Slechts één enkele goal is al genoeg om je geld te verdubbelen.

De Braziliaan Júlio César is met een notering van 6 één van de favorieten voor de titel 'Doelman van het toernooi' (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
De Braziliaan Júlio César is met een notering van 6 één van de favorieten voor de titel 'Doelman van het toernooi' (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire) 

In 1978 zorgde onze eigen Ernie Brandts voor een bijzonder feit. Tegen Italië maakte hij eerst een eigen goal, waarna hij zelf de gelijkmaker scoorde. Hij is nog altijd de enige speler die op een WK in één wedstrijd voor twee teams heeft gescoord. Een herhaling van dit feit kan je toch tien keer je inzet opleveren.

Het is nog nooit een keeper gelukt om tijdens het WK te scoren, penalty shoot-outs niet meegerekend. Ook de Paraguyaanse legende José Luis Chilavert slaagde hier niet in. Toch kun je een gokje wagen en erop inzetten dat het in Brazilië wel lukt. Dit zou je zelfs twintig keer je inzet op kunnen leveren. Het dubbele daarvan kun je terugkrijgen voor een inzet op een speler die vanaf zijn eigen helft scoort. 

Zelfs per club kan er ingezet worden op het WK. Zo is Barcelona de favoriet voor de titel van 'club met de meeste goals op het WK'. Niet vreemd, want de Spanjaarden hebben zowel Messi als Neymar in de gelederen. Met een notering van 1,73 is Ronaldo de favoriet voor de titel van topscorer van Real Madrid. De Primera División is echter niet de competitie waar de meeste goals van verwacht worden. Dat is de Premier League, waarvoor je anderhalf keer je geld terug kunt krijgen.