FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 juni 2014

Frankrijk scoort acht keer tegen Jamaica

Frankrijk heeft in aanloop naar het WK een zeer ruime zege geboekt op Jamaica. In het stadion van Lille wonnen de Fransen zondag met 8-0. Karim Benzema was met twee goals en drie assists de grote man. Antoine Griezmann en Blaise Matuidi vonden allebei twee keer het net.

Yohan Cabaye opende de score in de zeventiende minuut, waarna Matuidi en Benzema voor rust de 3-0 op het bord zetten. Na de pauze vonden Olivier Giroud, nogmaals Benzema en Matuidi en Griezmann (2x) het net. Frankrijk miste sterspeler Franck Ribéry, die het WK vanwege een rugblessure moet laten schieten.

De 8-0 was de grootste overwinning van Frankrijk sinds 1995. Toen versloeg Les Bleus Azerbeidzjan met 10-0 in de EK-kwalificatie. De Fransen spelen over precies een week hun eerst groepswedstrijd op het WK tegen Honduras.

De Nederlandse Iraniër Reza Ghoochannejhad hielp Iran aan een 2-0 zege op Trinidad en Tobago. De oud-speler van onder meer sc Heerenveen, Go Ahead Eagles en SC Cambuur scoorde na 54 minuten de tweede treffer in Sao Paulo. Ehsan Hajsafi had in de 45e minuut voor de openingstreffer gezorgd.

Iran speelt 16 juni zijn eerste groepswedstrijd in Brazilië tegen Nigeria.

[vid] FOK!toen: Toy-Box

Vandaag neemt FOK!toen je mee terug in de tijd voor een klassiek 'wow, al 15 jaar niet meer over nagedacht!'-momentje.

Deze week is het namelijk precies 15 jaar geleden dat Toy-Box op nummer één kwam in de Nederlandse Top 40 met het nummer 'Best Friend'. Het nummer zou van 5 juni tot 3 juli bovenaan blijven staan en Toy-Box' enige lijsttopper worden – waar dan ook ter wereld.

1999 was een memorabel muziekjaar: de eerste vijf maanden stonden 'I Want It That Way', 'We're Going to Ibiza!', '...Baby One More Time', [Tupac's] 'Changes', '(Do You) Believe (In Love)' en 'Pretty Fly (For a White Guy)' op één.

 He's my best friend, best of all best friends
Do you have a best friend too?
It tickles in my tummy, he's so yummy yummy
Hey, you should get a best friend too!

(Hitlijstsucces: AUS 39 / DEN 6 / NED 1 / NOO 13 / ZWE 23 / VK 41)

Hoewel Toy-Box in de hitlijsten van Noord-Europa, Australië en Nieuw-Zeeland terechtkwam was er geen enkel land waar Toy-Box zo goed boerde als Nederland. Zelfs in thuisland Denemarken zou het duo niet hetzelfde succes behalen: daar wisten ze nooit verder te komen dan een tweede plek, namelijk met de single 'Tarzan & Jane':

 Tarzan is handsome, Tarzan is strong
He's really cute and his hair is long
Tarzan is handsome, Tarzan is strong
 So listen to the jungle song:
Owiejowiejowiejowiejowiejowiejee...

(Hitlijstsucces: AUS 41 / OOST / 28 / DEN 2 / DUI 37 / NED 2 / NOO 3 / NZ 27 / ZWI 34 / ZWE 8)

'Tarzan & Jane' stond gepland om als eerste single eind 1998 uitgebracht te worden, maar daar werd uiteindelijk in de meeste landen mee gewacht tot de Disneyfilm Tarzan in de bioscopen te zien was in 1999.

1995-2003
De twee leden ontmoetten elkaar op oudejaarsavond 1994 en besloten een popgroep op te richten. Toy-Box bestond uit twee in Kopenhagen geboren en getogen Denen, te weten de van origine Iraans-Pakistaanse Anila Mirza (nu 39 jaar) en de van origine Marokkaanse Amir El-Falaki (nu 40).

De muziek kan het best gekenmerkt worden als kinderlijke, mierzoete bubblegum-eurodance met een zweem van homo-erotische ondertonen, bijvoorbeeld in de derde single 'The Sailor Song'. Dat Pet Shop Boys-achtige nummer werd ook uitgebracht in 1999 en is uitsluitend in de Nederlandse hitlijsten terug te vinden – het kwam op de negende plek:

 Sailing, sailing, jumping off the railing
Drinking, drinking, till the ship is sinking
Gambling, stealing, lots of sex appealing
Come, let us sing the sailor song 

(Hitlijstsucces: NED 9)

Toy-Box bestond van 1995 tot 2003 en produceerde twee albums (Fantastic in 1999 en Toy Ride in 2001). Voor velen zal het een kwestie van actief mijden geweest zijn, voor anderen zoals uw schrijver zelf is het een jeugdherinnering van een destijds tienjarig mannetje. Weer anderen zullen er werkelijk nog nooit van gehoord hebben. Dat doet er echter niet toe voor Toy-Box zelf: er werden wereldwijd bijna vijf miljoen albums verkocht.

2003-heden
Beiden zijn na 2003 aan een solocarrière begonnen, maar wisten daar beiden tot nog toe geen nieuwe hits mee te scoren. El-Falaki was al dansleraar toen hij Mirza ontmoette en is dat tegenwoordig nog steeds.

Mirza heeft sinds het uitdoven van de Toy-Boxkaars verschillende baantjes gehad: zo was ze danseres voor de Deense songfestivalinzending in 2007 (kwam niet door de halve finale heen), coachte ze de cheerleaders van FC Kopenhagen en werkte ze als danslerares. Ze is inmiddels getrouwd en geëmigreerd naar het Verenigd Koninkrijk.

 Tot slot: bij het terugluisteren van 'Best Friend' viel het direct op dat het best wel lijkt op 'Cowboy' van Ch!pz, een Nederlandse imitatie van het Aqua/Toy-Box-geluid die een paar jaar later de kop op stak. Ze sluiten zich daarmee aan in het illustere rijtje van Nederlandse artiesten die hun carrière (groten)deels bouwden op gejatte fundamenten, waaronder Rob de Nijs, Marco Borsato en André Hazes.

 'Cowboy' stond in 2003 drie weken op één in de Top 40. FOK!toen blijft feesten alsof het 1999 is: morgen een artikel over Eiffel 65's 'Blue (Da Ba Dee)', dat in juni 1999 in Europa als single uitkwam en vervolgens wereldwijd de hitlijsten bestormde.

Van Barneveld en Van Gerwen winnen World Cup of Darts

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben de vierde editie van de World Cup of Darts op hun naam geschreven. Engeland werd in de finale met 3-0 verslagen. Op weg naar de finale werd al gewonnen van Italië, Spanje, België en Noord-Ierland. 

De eerste wedstrijd van de finale ging tussen Van Gerwen en Phil Taylor. De wereldkampioen gunde Taylor geen enkele leg. Het werd 4-0. Ook in de tweede partij wist Engeland geen leg te pakken. Van Barneveld won van Adrian Lewis met 4-0. 

Lewis mocht op het podium blijven staan voor wedstrijd drie. Hij nam het op tegen Van Gerwen. Beide spelers hielden hun legs tot 2-2. Van Gerwen kon daarna toeslaan en pakte de partij met 4-2. 

Een wedstrijd tussen Taylor en Van Barneveld en een koppelwedstrijd tussen beide duo's was niet meer nodig. Het is de tweede World Cup of Darts-titel voor Oranje. Van Barneveld won met Co Stompé in 2010 de eerste editie van dit toernooi. Lewis en Taylor wonnen de edities van 2012 en 2013. Nu gaat de beker weer naar Nederland. 

[WK Hockey] Van Ass: Wij worden gewoon groepswinnaar

Paul van Ass is zeker van zijn zaak. "Wij worden gewoon groepswinnaar. Nog maar één potje winnen, toch?", grapt de bondscoach over de kansen van Nederland in poule B van het WK hockey. Van Ass heeft geen ongelijk. Nederland staat er goed voor, zeker na de eclatante 7-1 overwinning op hockeydreumes Zuid-Afrika van zondag.

"Wij willen gewoon iedere wedstrijd winnen en zijn helemaal niet bezig met doelsaldo. Belangrijkste is dat we de halve finales gehaald hebben. En tegen wie wij dan gaan spelen? Als wij groepswinnaar worden, tegen België of Engeland, maar ik denk België."

Van Ass loopt daarmee vooruit op het onderlinge treffen tussen de twee landen van maandag. De winnaar plaatst zich voor de halve finale als nummer twee van groep A, achter het oppermachtige Australië.

"Australië is heel sterk. Duitsland wás sterk," zegt Van Ass. "Ik geef geen waardeoordeel over het Duitse team maar ik kan wel zeggen dat steeds meer landen doordringen tot de top. En dat is goed voor het hockey. Zeven landen kunnen zich kwalificeren voor de halve finales en vier kunnen die prijs ook echt pakken. Dat is een goede ontwikkeling."

"In de wedstrijd tegen Zuid-Afrika hebben eigenlijk alle spitsen wel een goaltje meegepikt", zegt Van Ass. "Dat is fijn voor iedereen. Door de ruime voorsprong heb ik tweede keeper Pirmin Blaak veel minuten kunnen laten maken, gewoon omdat het kon. En ik heb Robert van der Horst veel aan de kant gehouden. Maar die concessies zijn nu wel voorbij. Daar wil ik weer vanaf."

Oranje heeft volgens de bondscoach tegen Zuid-Afrika nergens aan scherpte ingeboet. "Daar hebben we in de pauze nog wel even over gesproken. Dat ligt natuurlijk wel op de loer", zegt van Ass over zijn team, dat bij rust al met 4-0 voor stond.

Het verwijt dat de strafcorner van Mink van der Weerden nog te weinig oplevert, wuift Van Ass weg. "Hij heeft er vandaag twee geschoten en allebei waren ze goed uitgevoerd. We zijn overigens de corner aan het verfijnen; als je 'm harder aanspeelt, heb je bijvoorbeeld minder mogelijkheid tot spreiding. Maar wees gerust, we hebben onze corner nog gewoon achter de hand."

[Upd] Van Barneveld en Van Gerwen in finale na zege op Noord-Ierland

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld staan in de finale van de World Cup of Darts. Het Nederlandse duo won met 2-1 van Noord-Ierland. Het Noord-Ierse duo bestond uit Brendan Dolan en Michael Mansell. 

Van Gerwen opende de halve finale tegen Dolan. De Noord-Ier kwam echter 0-2 voor. Mighty Mike trok met legs in dertien en vijftien pijlen de stand weer gelijk. Beide spelers behielden daarna hun eigen leg (3-3). Van Gerwen gooide echter belabberd in de laatste leg waardoor Dolan toe kon slaan(3-4). Hij bracht Noord-Ierland op een 0-1 voorsprong. 

Raymond van Barneveld bracht Oranje op gelijke hoogte door met 4-0 te winnen van Michael Mansell. Noord-Ierland mocht de beslissende koppelwedstrijd beginnen, maar ze werden direct gebroken door Nederland. De tandem Barney/MvG stoomde door en maakte de partij af met 4-0. Het Nederlandse duo gooide samen gemiddeld 117.88. Noord-Ierland kwam in de laatste wedstrijd niet verder dan 95.19. 

Nu is eerst de andere halve finale tussen Engeland (Phil Taylor/Adrian Lewis en Australië (Simon Whitlock/Paul Nicholson). De finale volgt daarna. 

Update 22.08 uur

De andere finalist is Engeland. Ze wonnen met 2-1 van Australië. Phil Taylor won met 4-1 van Simon Whitlock, maar Adrian Lewis verloor met 2-4 van Paul Nicholson. De Australiërs wisten in de koppelwedstrijd geen tripel meer te vinden en mede daardoor kon Engeland met 4-0 winnen. De finale is Nederland - Engeland. 

[WK Hockey] Oranjemannen met zevenklapper naar laatste vier

De Oranjemannen hebben zich zondagavond geplaatst voor de halve finale van het WK. In het voorlaatste pouleduel werd Zuid-Afrika met liefst 7-1 geklopt. Dit is tot nu toe de hoogste uitslag op dit WK.

De opdracht voor de Oranjemannen was voorafgaand aan dit vierde pouleduel simpel. Als er een puntje zou worden gepakt tegen Zuid-Afrika, was een plek in de halve finales een feit. De nummer twaalf van de wereld had in het toernooi nog niet gewonnen. Sterker: Zuid-Afrika scoorde in de eerste drie duels geen enkel doelpunt. Een dag voor de toernooi stonden beide teams nog in een oefenduel tegenover elkaar. In slechts veertig minuten werd het 6-0 voor Oranje.

Als snel bleek dat de wedstrijd van zondag ook een doelpuntenfestijn zou worden. Binnen tweehonderd seconden was Seve van Ass het succesvolle eindstation van een schitterende aanval. Toen acht minuten later Valentin Verga na een één-tweetje met Rogier Hofman voor de 2-0 zorgde, besefte iedereen in het Kyocera Stadion dat Oranje een eenvoudige avond tegemoet ging.

Nog voor rust nam Nederland ruim afstand. Jeroen Hertzberger benutte de eerste strafcorner van de wedstrijd en Robbert Kemperman rondde bekwaam af na voorbereidend werk van Constantijn Jonker. Ook na rust haalde ‘Kempi’ de trekker over. En hoe. De linksmidden beukte de bal met een duizelingwekkende snelheid in de kruising. Billy Bakker pikte als laatste zijn goaltje mee, hij zorgde na zeven minuten in de tweede helft voor de zesde treffer van de uiterst eentonige wedstrijd.

Nadat Justin Reid-Ross de score op 6-1 had gebracht uit een strafcorner, was het slotakkoord voor Oranje. De gastheren hadden doelman Pirmin Blaak inmiddels laten invallen voor eerste keus Jaap Stockmann en zagen Sander Baart na een indrukwekkende solo knap afronden: 7-1.

[F1] Uitslag Grand Prix van Canada

Daniel Ricciardo heeft de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Australiër boekte zijn eerste zege uit zijn loopbaan. Hij profiteerde van problemen bij de Mercedessen. Kampioenschapsleider Nico Rosberg werd nog wel tweede, terwijl  ook Sebastian Vettel naar het podium mocht.

Rosberg begon op circuit Gilles Villeneuve vanaf poleposition, maar Hamilton was beter weg. Rosberg kneep Hamilton bij de eerste bocht echter af, waarna Vettel achter Rosberg de tweede plaats kon grijpen. Achteraan verdween Jules Bianchi in de muur. De Fransman werd geraakt door zijn Marussia-teamgenoot Max Chilton die hiermee voor het eerst in zijn Formule 1-loopbaan uitviel. Omdat er veel rommel op de baan lag was een safety car noodzakelijk.

Na zeven ronden werd de race weer aangevangen. Rosberg sloeg meteen een klein gaatje met Vettel en Hamilton. Verder naar achteren snoepte Perez de tiende plaats van Button af. Zodra het DRS vrijgegeven was haalde Hamilton Vettel in en schoof naar de tweede positie.

In de veertiende ronde begonnen de eerste coureurs binnen te druppelen voor een pitsstop. Rosberg leidde, voor Hamilton, de nog niet gestopte Force India's van Perez en Hülkenberg, Vettel, Bottas, Ricciardo, de nog niet gestopte Maldonado, Alonso en Vergne. Vooraan schroefden de Mercedessen het tempo op, waarbij Hamilton de druk op Rosberg stevig opvoerde. De Duitser schoot door de druk zelfs even rechtdoor bij de laatste chicane. Iets daarachter verschalkte Massa Alonso voor plaats acht. Maldonado was er inmiddels tussenuit gevallen met schade aan zijn Lotus.

Perez maakte na 34 ronden zijn eerste en enige stop. Hij kwam als tiende, vlak achter Vergne weer naar buiten. Hij zorgde ervoor dat het veld in elkaar schoof, met gevechten tussen Hülkenberg, de Red Bulls en de Williamsen. Elkaar passeren konden ze echter niet gemakkelijk.

Opvallend was dat de Mercedessen, die een groot gat hadden geslagen met de concurrentie, halverwege de race problemen kregen met hun motoren. De concurrentie kwam dichterbij, al duurde het even voordat het gat gedicht was. De stops gooiden het veld door elkaar, waarbij Perez virtueel de derde positie vasthield, voor Ricciardo die Vettel ingehaald had. Hülkenberg lag hier vlak achter, voor de Williams van Bottas. Op de baan reden Massa en Alonso hier echter nog voor.

De Mercedessen maakten hun tweede stop, waardoor ze terugvielen tot achter Massa die nog moest stoppen. Daarachter had Hamilton problemen met zijn Mercedes en hij werd uitvaller. Ook Massa ging nog naar binnen, waardoor Rosberg aan de leiding ging, maar Perez kwam met rasse schreden dichterbij.

Met nog achttien ronden te gaan had Perez het gat gedicht, al hervond Rosberg weer enigszins zijn tempo. Achter hem schoof het veld helemaal in elkaar schoof. De eerste acht coureurs reden daardoor slechts tien seconden uit elkaar. Met nog ruim tien ronden te gaan probeerde Bottas Hülkenberg voor plaats vijf in te halen bij de hairpin. De Fin kwam naast de Duitser, maar hij kon terugkomen. Massa profiteerde hiervan door zowel Bottas als Hülkenberg in te halen. Massa dichtte hierna snel het gat met de leidende groep. Bottas verloor meer tijd, want ook Alonso en Button haalden hem in.

Met nog vijf ronden te gaan klaagde Perez over remproblemen. Ricciardo was er als de kippen bij om de tweede plaats van de Mexicaan over te nemen en op jacht te gaan naar Rosberg. Met twee ronden te gaan greep Ricciardo de leiding om de eerste zege uit zijn carrière te grijpen. Daarachter greep Vettel de derde plaats, terwijl Massa Perez in probeerde te halen. De Braziliaan kwam tekort en ging er samen met de Mexicaan in de eerste bocht af. Vettel kon beide coureurs maar net ontwijken. De safety car kwam op de baan, waardoor Ricciardo al voor de vlag zeker was van de winst. Rosberg werd tweede, voor Vettel. De andere punten gingen naar Button, Hülkenberg, Alonso, Bottas, Vergne, Magnussen en Räikkönen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Daniel Ricciardo Red Bull 1:39:12.830
2 Nico Rosberg Mercedes +4.236
3 Sebastian Vettel Red Bull +5.247
4 Jenson Button McLaren +11.755
5 Nico Hulkenberg Force India +12.843
6 Fernando Alonso Ferrari +14.869
7 Valtteri Bottas Williams +23.578
8 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +28.026
9 Kevin Magnussen McLaren +29.254
10 Kimi Räikkönen Ferrari +53.678
11 Sergio Perez Force India +1 ronde
12 Felipe Massa Williams +1 ronde
13 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
DNF Esteban Gutierrez Sauber +6 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +11 ronden
DNF Daniil Kvyat Toro Rosso +23 ronden
DNF Lewis Hamilton Mercedes +24 ronden
DNF Kamui Kobayashi Caterham +47 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +49 ronden
DNF Marcus Ericsson Caterham +63 ronden
DNF Max Chilton Marussia +70 ronden
DNF Jules Bianchi Marussia +70 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 140
2 Lewis Hamilton Mercedes 118
3 Daniel Ricciardo Red Bull 79
4 Fernando Alonso Ferrari 69
5 Sebastian Vettel Red Bull 60
6 Nico Hulkenberg Force India 57
7 Jenson Button McLaren 43
8 Valtteri Bottas Williams 40
9 Kevin Magnussen McLaren 23
10 Sergio Perez Force India 20
11 Felipe Massa Williams 18
12 Kimi Räikkönen Ferrari 18
13 Romain Grosjean Lotus 8
14 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 4
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Marcus Ericsson Caterham 0
18 Adrian Sutil Sauber 0
19 Esteban Gutierrez Sauber 0
20 Max Chilton Marussia 0
21 Kamui Kobayashi Caterham 0
22 Pastor Maldonado Lotus 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 258
2 Red Bull 139
3 Ferrari 87
4 Force India 77
5 McLaren 66
6 Williams 58
7 Toro Rosso 12
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

Daten met vogels in datingsim-remake

Duifmeneren op FOK! opgelet: er komt een datingsim met vogels aan. Het is een remake van de Japanse game Hatoful Boyfriend, een game waarin je door het leven gaat als een meisje dat op een school zit met alleen maar mannelijke vogels. 

Hatoful Boyfriend kreeg, vreemd genoeg, veel bekendheid op het internet. Zoveel dat er een Engelstalige patch voor werd uitgebracht. De populariteit trok de aandacht van uitgever Devolver Digital, die eerder Hotline Miami uitgaf. De naam en releasedatum voor de aankomende remake zijn nog niet bekend. Wel is het zeker dat de game naar pc en Mac komt. 

De CEO van Devolver Digital kreeg de vraag of gamers wel staan te wachten op dit soort games. Zijn antwoord luidde: "Ons marktonderzoek heeft dat bewezen. Gamers zijn moe van Space Marine en Dragons. Nieuw en origineel, dat is wat ze verwachten. Semi-realistische datingsims zijn een grote stap vooruit voor videogames."

Wil jij zelf uitvinden of je zijn liefde voor semi-realistische vogeldatingsims deelt? Probeer dan de gratis demo van Hatoful Boyfriend.

3v3-hakpartijen in Deadbreed

Over iets meer dan een week wordt Deadbreed op Steam gezet. De creepy MOBA is ontwikkeld door de heren achter Just Cause en biedt naast 3v3 gevechten ook PvE-mogelijkheden.

Deadbreed is een duistere 3v3 MOBA waarin je met een team helse schepsels probeert om het tegengestelde team uit te schakelen. Het spel wordt door ingewijden geprezen om de uiterst uitgebreide mogelijkheden om je 'heroes' te customizen. Zo kan je tot in detail het uiterlijk van je minions ontwerpen, maar ook de speel- en vechtstijl zijn naar je eigen hand te zetten.

De game werd onlangs via Steam Greenlight goedgekeurd voor publicatie op het distributieplatform van Valve. De releasedatum staat op 18 juni. Bekijk de trailer en de systeemeisen hieronder.

OS: Windows 7/8 32/64 bit 
RAM: 4GB
HDD: 5 GB
CPU: Core 2 Duo E6550 2.33GHz, Athlon 64 X2 Dual Core 5600+
Graphics Card: Radeon HD 5670, GeForce 8800 GTS

Boekverfilming The Fault In Our Stars scoort

Disney-film Maleficent moet het in haar tweede weekend afleggen tegen een nieuwkomer: The Fault In Our Stars. Deze Young-Adult verfilming haalde in het eerste weekend bijna 70 miljoen dollar binnen.

Het meerendeel van deze 70 miljoen werd in Amerika verdiend, want in de meeste landen komt de film pas later deze zomer in de bioscopen.

The Fault In Our Stars vertelt het verhaal van Hazel Grace Lancaster en Augustus Waters, twee tieners die elkaar ontmoeten op een bijeenkomst van een Cancer Support Group en een speciale relatie opbouwen.

De film is gebaseerd op de bestseller van John Green. In Nederland kunnen de tissues mee vanaf 10 juli.

Tfios

'Sims 4 verschijnt 2 september'

Uit een promotieposter van De Sims 4 blijkt dat de game op twee september in de winkels ligt. De posters waren opgehangen in de Amerikaanse winkelketen Walmart. De releasedatum wordt tijdens de E3 volgende week officieel bekendgemaakt. EA gaf eerder al aan dat er een showcase van De Sims 4 op de E3 komt. 

In het laatste deel van De Sims zijn een aantal zaken op de schop genomen. Zo is de emotionele diepgang van de Sims verbeterd, is het bouwen en aanpassen van een huis een stuk eenvoudiger geworden en kan je nu tot in detail sleutelen aan de uiterlijke kenmerken van je virtuele onderdanen.

Sims 4 release date

Stippelloze lieveheersbeestjes in opmars

Sinds april worden in Nederland lieveheersbeestjes zonder stippels waargenomen. De ontdekker maakte foto's in Overijssel en zag pas later dat dit voor Nederland nieuwe insect erop stond. In het najaar wordt onderzocht of de soort op meer plekken voorkomt. Nederland telt nu 68 soorten lieveheersbeestjes, meldt het EIS Kenniscentrum zondag.

De nieuwe soort komt in Europa veel voor, maar is in de aan Nederland grenzende gebieden vrij schaars. Het onbestippelde lieveheersbeestje is vrij makkelijk herkenbaar aan zijn roodbruine, licht behaarde dekschilden waartegen de zwarte kop duidelijk afsteekt. Het is een soort die vooral te vinden is op vochtige graslanden langs sloten en beken, zo schrijft het kenniscentrum zondag op de site van het radioprogramma Vroege Vogels.

Lieveheersbeestjes zijn geliefd bij tuinliefhebbers omdat ze bladluis bestrijden. Het onbestippelde lieveheersbeestje is echter een van de weinige soorten die niet van bladluizen, maar van planten leven.

Tilburger opgepakt voor dragen Satudarah-kleding

Een 27-jarige Tilburger is zaterdagnacht aangehouden omdat hij een T-shirt droeg dat duidelijk verwees naar motorclub Satudarah. Agenten hadden hem vrijdagnacht al gewaarschuwd dat bikers in zogeheten full colours tussen 22.00 uur en 06.00 uur en bij evenementen niet welkom zijn in de gemeente.

De Tilburger droeg zondag rond 01.00 uur op de Paleisring een trui van de supportclub van Satudarah. Hij vertoonde zich zaterdagnacht op de Heuvelring toch met een T-shirt waarmee hij het zogenoemde colourverbod overtrad. Het is de eerste keer dat iemand hiervoor wordt gearresteerd.

De gemeente nam de maatregel om een prettige sfeer te creëren voor het uitgaanspubliek in de stad. In eerste instantie zou het verbod op motorkleding met insignes van motorclubs altijd gelden, maar dat werd na een gesprek met leiders van de motorclubs Satudarah en No Surrender versoepeld. Motorclubleden mogen zich overdag dus wel in vol ornaat vertonen in het centrum van Tilburg.

Burgemeester Peter Noordanus (PvdA) kondigde het verbod eind april aan na een aantal geweldsincidenten. De gemeente verzocht de ongeveer honderd eigenaren van horecagelegenheden in het centrum van de stad direct de politie te bellen als ze motorrijders in verboden kleding signaleren.

Timmermans: jodenhaat zit diep bij Front National

Het antisemitisme is nog steeds springlevend bij het Front National van Jean-Marie Le Pen en zijn dochter Marine. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zondag op Facebook.

Jean-Marie Le Pen maakte in een interview dat is te zien op de site van Le Parisien zogenaamd een grap over de Frans-joodse zanger Patrick Bruel. "We zullen volgende keer een oven voor hem bouwen", zei de Europarlementariër van Front National lachend. De 85-jarige Le Pen is eerder veroordeeld voor antisemitisme en heeft herhaaldelijk gezegd dat de Holocaust een 'detail in de geschiedenis' zou zijn.

Timmermans spreekt van 'een antisemitische sneer' aan het adres van Patrick Bruel, twee dagen nadat de wereld de invasie in Normandië herdacht. "Herdenken mag nooit een ritueel worden", schrijft de minister. "Antisemitisme mag nooit onweersproken blijven. Laten we elkaar beloven dat we onze kinderen opvoeden met de kennis van ons gruwelijke oorlogsverleden en met de wetenschap dat haat tegen bevolkingsgroepen een levensgevaarlijk gif blijft dat vandaag, morgen, altijd actief bestreden moet worden."

De opmerking van Le Pen is onmiskenbaar een verwijzing naar de verbrandingsovens die werden gebruikt voor de Holocaust. Zijn dochter Marine Le Pen, die het Front National nu leidt, heeft afstand genomen van de denkbeelden van haar vader, die desondanks nog altijd een prominente rol speelt in de partij.

Geert Wilders wil in het Europarlement samenwerken met het xenofobe Front National. De PVV-leider, die een rechtszaak wil aanspannen om voor elkaar te krijgen dat hij zowel in de Tweede Kamer als het Europarlement mag plaatsnemen, zegt niets tegen joden te hebben.

Bulgarije stopt werk aan South Stream-gasleiding

Bulgarije heeft het werk aan de South Stream-gasleiding opgeschort. Premier Plamen Oresharski nam het besluit zondag na besprekingen met drie Amerikaanse senatoren. Het werk aan het omstreden project mag slechts worden voortgezet na overleg met de Europese Unie in Brussel, zei de premier.

South Stream is een door het Russisch Gazprom geleid project om Oekraïne als doorvoerland voor aardgas te omzeilen. Hierdoor komt ook de energievoorziening van Europa steviger in de greep van Rusland. Vorige week maande de Europese Commissie Bulgarije al om het werk aan de gasleiding te staken, omdat de Europese aanbestedingsregels niet in acht waren genomen.

Door de crisis rond Oekraïne voelt de EU zich genoodzaakt het energiebeleid te herzien en minder afhankelijk te maken van Rusland en Gazprom. Deze beslissing van de EU heeft gevolgen voor South Stream, waarin Gazprom een vijftigprocentsbelang heeft. Het was de bedoeling dat Bulgarije, Servië, Kroatië, Hongarije, Slovenië, Oostenrijk en Italië vanaf 2018 via South Stream van 63 miljoen kubieke meter aardgas zouden worden voorzien.

Bulgarije, dat vrijwel volledig afhankelijk is van gas uit Rusland, zocht een alternatief nadat het in 2009 zwaar getroffen was door gasprijsgeschil tussen Oekraïne en Rusland.

Washington had al kritiek op de beslissing van Bulgarije om de aanleg van het Bulgaarse deel van South Stream te gunnen aan een consortium geleid door het Russische Strojtransgaz, een bedrijf dat getroffen is door Amerikaanse sancties. "Het is nu niet de tijd om gewoon zaken te blijven doen met Rusland", liet de Amerikaanse ambassadeur in Sofia Marcie Ries vrijdag weten.

[vid] D-Day door honderden parachutisten herdacht

Bijna duizend parachutisten kwamen zondag uit de hemel boven Normandië gevallen. Dit keer niet in oorlog met de nazi's, zoals in de Tweede Wereldoorlog, maar in vredestijd.

Een enorme groep mensen trotseerde het warme weer om de historische landing bij La Fière ter ere van de zeventigste jaardag van D-Day te bekijken. Onder de toestellen die de parachutisten vervoerden was een gerestaureerde C-47 die op 6 juni 1944 op een steenworp afstand hetzelfde deed. De piloten die toen vlogen namen vorige week opnieuw plaats in de cockpit.

Tientallen veteranen keken hoe de parachutisten naar buiten sprongen uit Franse, Amerikaanse, Britse en Duitse vliegtuigen. Zeventig jaar geleden werden in het gebied rond Sainte-Mère-Église vijftienduizend militairen gedropt. Het dorp was een van de eerste plaatsten die door de geallieerden bevrijd werden en is sindsdien symbool van de invasie in Normandië.

 Beelden van de bazen die ons (daadwerkelijk) vrijheid en democratie kwamen brengen. 

 St. Mère-Eglise figureerde ook in missie vier van de allereerste Call of Duty, die ruim tien jaar geleden werd uitgebracht. 

[WK Hockey] Late treffer houdt China in de race

De Chinese vrouwen hebben nog steeds kans om de laatste vier van het WK in Den Haag te bereiken. De Chinezen wonnen in het GreenFields Stadion op het nippertje met 4-3 van Zuid-Afrika en hielden daarmee uitzicht op de halve finale. 

China begon gretig aan de wedstrijd en binnen vier minuten was de eerste strafcorner voor de Chinese vrouwen een feit. Het sterke optreden van Sulette Damons als eerste loop voorkwam de Chinese inzet. Twee minuten later was het wel raak voor de Aziaten. Meiya Liang werkte de bal achter de Zuid-Afrikaanse goalie, 1-0. Na tien minuten werden de Zuid-Afrikanen pas wakker en kregen ook zij de eerste strafcorner. Pietie Coetzee liet deze echter onbenut.

Na een kwartier was het opnieuw raak voor de Chinese ploeg. Mengrong Wu verdubbelde de score. In de resterende minuten van de eerste helft ging het spel op en neer. China kreeg nog twee strafcorners, waarvan Marsha Cox er een knap van de doellijn haalde. Zuid-Afrika liet nog vijf korte hoekslagen onbenut.

In de tweede helft opende Zuid-Afrika fel en na zeven minuten scoorde Kelly Madsen de aansluitingstreffer. Madsen tenniste de bal achter de Chinese sluitpost, 2-1. Twaalf minuten lang gebeurde er vervolgens weinig, totdat Na Wang China krachtig naar een ruimere voorsprong schoot, 3-1. Met nog tien minuten op de klok kreeg Bernadette Coston misschien wel de grootste kans van de wedstrijd. Haar inzet belandde echter op de paal.

Daarna brak er een bloedstollende slotfase aan, want in diezelfde minuut was het wel raak voor Coston. Ze tipte de bal nu wel in de goal, 3-2. Zuid-Afrika liet het hier niet bij zitten. Pietie Coetzee pushte vier minuten voor tijd de zevende corner raak, 3-3. Maar binnen een minuut scoorde China opnieuw, ook uit een strafcorner. Mengyu Wang maakte de 4-3, waardoor China op het nippertje de drie punten binnensleepte.

In theorie kan dinsdag de opmerkelijke situatie ontstaan dat de ploeg die derde in de poule eindigt maar liefst tien punten heeft. Mochten de Verenigde Staten hun laatste groepswedstrijd van Zuid-Afrika verliezen en China van Argentinië winnen, dan eindigen ze alle drie met tien punten in de groep. In dat geval geeft het doelsaldo de doorslag.

Porosjenko kondigt wapenstilstand af

De nieuwe Oekraïense president Petro Porosjenko heeft in het oosten van Oekraïne een wapenstilstand afgekondigd. "Wij moeten deze week het vuren staken", zei hij volgens het persbureau Interfax zondag in Kiev.

"Iedere dag dat er mensen sterven, iedere dag waarin Oekraïne een zo hoge prijs betaalt, is onaanvaardbaar", zei de zaterdag geïnstalleerde president tijdens een zitting van een contactgroep die het door hem aangekondigde vredesplan moet uitvoeren.

Om te beginnen moeten de grenstroepen in het crisisgebied hun taken weer gaan uitvoeren, 'zodat de veiligheid gewaarborgd is van iedere staatsburger van Oekraïne die in de Donbass woont, ongeacht welke politieke sympathieën hij aanhangt', zei Porosjenko.

De grenstroepen hebben meerdere grensovergangen gesloten, om te voorkomen dat de pro-Russische separatisten wapens en versterkingen aanvoeren. Rusland heeft steeds geëist dat de inzet van het leger in het oosten van Oekraïne wordt gestaakt, zodat er een dialoog op gang kan worden gebracht.

[WK] Wedden op het WK - Deel 2

Het WK voetbal in Brazilië staat voor de deur en dus wordt daar uitgebreid naar uitgekeken. Wij willen dat naast de voorbeschouwingen ook eens op een andere manier doen, namelijk door in een aantal delen te kijken wat de wedkantoren ons allemaal aanbieden en hoe deze 'experts' de kansen inschatten. Uiteraard kun je er geld op inzetten wie er in Rio met de wereldtitel vandoor gaat, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden om het WK net een beetje spannender te maken.

Deze keer kijken we naar de verschillende weddenschappen die je niet op de teams, maar op de spelers af kunt sluiten. De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk de vraag wie topscorer van het toernooi wordt. Hier ligt het een stuk meer open dan in de strijd om de wereldtitel.

Lionel Messi is de favoriet, maar toch krijg je al negen keer je inzet terug voor een topscorerstitel van de kleine Argentijn. Achter hem staat de hoop van het gastland, Neymar. Scoort hij de meeste goals? Een tientje inzet levert je ruim honderd euro winst op. Daarachter staat een grote groep toppers, met bijvoorbeeld Sergio Agüero, Cristiano Ronaldo, Fred en Gonzalo Higuaín.

De eerste Nederlander op de lijst is Robin van Persie. Net als voor een Oranje wereldtitel kun je met de speler van Manchester United je inzet ruim verdertigvoudigen. Opvallend: In 2010 werd Wesley Sneijder gedeeld topscorer, samen met Thomas Müller. Als Sneijder de titel nu voor zichzelf opeist kan het je bijna vijfhonderd euro opleveren voor één euro inzet. 

Voor elk land kun je inzetten op wie de topscorer van dat land wordt. Bij Nederland is Van Persie favoriet, voor Sneijder kun je vijftien keer de inleg terugkrijgen. Met een notering van 3,25 is Romelu Lukaku favoriet bij de Belgen. FC Utrecht-speler Tommy Oar levert je 21 keer je inzet op als hij topscorer van Australië wordt. PSV'er Bryan Ruiz staat met een notering van 7,5 op de derde plek bij Costa Rica. De favoriet? Dat is de optie 'niemand scoort'.

Mocht je hier niet genoeg aan hebben, dan kun je je geld ook nog op het aantal goals per speler zetten. Als je kiest voor drie of meer goals van Van Persie levert dat je 2,4 keer je inzet op. Van bijvoorbeeld Messi wordt meer verwacht: Er staat een notering van 1,75 voor vier of meer goals van de Argentijn. Van spelers als Dirk Kuijt, Jeremain Lens en Klaas-Jan Huntelaar wordt niet zoveel verwacht. Slechts één enkele goal is al genoeg om je geld te verdubbelen.

De Braziliaan Júlio César is met een notering van 6 één van de favorieten voor de titel 'Doelman van het toernooi' (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
De Braziliaan Júlio César is met een notering van 6 één van de favorieten voor de titel 'Doelman van het toernooi' (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire) 

In 1978 zorgde onze eigen Ernie Brandts voor een bijzonder feit. Tegen Italië maakte hij eerst een eigen goal, waarna hij zelf de gelijkmaker scoorde. Hij is nog altijd de enige speler die op een WK in één wedstrijd voor twee teams heeft gescoord. Een herhaling van dit feit kan je toch tien keer je inzet opleveren.

Het is nog nooit een keeper gelukt om tijdens het WK te scoren, penalty shoot-outs niet meegerekend. Ook de Paraguyaanse legende José Luis Chilavert slaagde hier niet in. Toch kun je een gokje wagen en erop inzetten dat het in Brazilië wel lukt. Dit zou je zelfs twintig keer je inzet op kunnen leveren. Het dubbele daarvan kun je terugkrijgen voor een inzet op een speler die vanaf zijn eigen helft scoort. 

Zelfs per club kan er ingezet worden op het WK. Zo is Barcelona de favoriet voor de titel van 'club met de meeste goals op het WK'. Niet vreemd, want de Spanjaarden hebben zowel Messi als Neymar in de gelederen. Met een notering van 1,73 is Ronaldo de favoriet voor de titel van topscorer van Real Madrid. De Primera División is echter niet de competitie waar de meeste goals van verwacht worden. Dat is de Premier League, waarvoor je anderhalf keer je geld terug kunt krijgen. 

Nadal op gelijke hoogte met Sampras

Rafael Nadal heeft zich met zijn negende eindzege op Roland Garros naast Pete Sampras genesteld. De Spanjaard en de Amerikaan hebben beiden veertien grandslamtitels op hun palmares. Naast de negen titels in Parijs schreef Nadal Wimbledon, de US Open (allebei 2x) en de Australian Open (1x) op zijn naam.

Roger Federer blijft recordhouder. De Zwitser won tot dusver zeventien grandslamtoernooien. De Australiërs Roy Emerson (12) en Rod Laver (11) completeren de top vijf.

Nadal versloeg zondag Novak Djokovic, die op zes grandslamzeges staat, in de finale in Parijs en scherpte daarmee enkele records aan. De nummer een van de wereld heeft 35 duels op rij gewonnen op Roland Garros, iets dat niemand anders ooit lukte. Nadal verloor pas een keer op het Franse gravel. In 2009 was Robin Söderling hem in de vierde ronde de baas.

De Spanjaard won Roland Garros voor de vijfde keer op rij, ook een record. Niet alle records zijn echter in handen van Nadal. De inmiddels 61-jarige Guillermo Vilas veroverde in zijn loopbaan 46 titels op gravel, één meer dan Nadal.

[WK Hockey] Argentijnse vrouwen in allerlaatste seconde langs Engeland

De vrouwen van Argentinië hebben zichzelf een goede dienst bewezen door met 2-1 van Engeland te winnen. In het Kyocera Stadion kwam Engeland nog wel op voorsprong, maar zag het de Argentijnen nog voor rust op gelijke hoogte komen. In de allerlaatste seconden van de wedstrijd ging Argentinië er alsnog met de overwinning vandoor.

In de eerste helft doken beide ploegen maar zelden bij elkaar in de cirkel op. De eerste en enige kans was voor de Engelsen en die leverde meteen een doelpunt op. In de zesde minuut van de wedstrijd promoveerde Alex Danson een afgeslagen strafcorner tot een goal door de rebound binnen te tikken.

De Engelsen wisten hun tegenstander uit Zuid-Amerika lang buiten hun cirkel te houden. Tot acht minuten voor tijd hoefde keeper Maddie Hitch zelfs helemaal niet in actie te komen. Een eerste schot van de Argentijnen werd nog gekeerd door de Engelse goalie, maar dertig tellen later was het toch raak. Delfina Merino stond bij de tweede paal klaar om een voorzet van gelegenheidsaanvoerder Rosario Luchetti binnen te tippen, 1-1.

Na rust zetten de Argentijnen hun tegenstander veelvuldig vast op eigen helft. Het aanvallende spel van de formatie van Carlos Retegui resulteerde in een aantal goede kansen, maar de Engelse verdediging hield stand. Met nog tien minuten op de klok kreeg Engeland een grote kans om op voorsprong te komen. De Argentijnse keeper bracht echter knap redding op de inzet van Danson.

Omdat de Zuid-Amerikanen aan de andere kant van het veld ook het doel niet wisten te vinden, leek het duel in een gelijkspel te eindigen. In de slotseconde ging Argentinië er alsnog met de overwinning vandoor toen Carla Rebecchi een strafcornerrebound binnenschoot. Door dit resultaat is Duitsland officieel uitgeschakeld voor de halve finales.

Bij de Argentijnen kwam Luciana Aymar niet in actie. De sterspeler van Las Leonas viel in de wedstrijd tegen Duitsland uit met een hamstringblessure en speelde daardoor niet haar 34ste opeenvolgende duel op een WK.

Martina stelt teleur op 100 meter in Hengelo

Churandy Martina heeft in Hengelo niet voor Nederlands succes kunnen zorgen. De sprinter werd op de 100 meter slechts achtste. Zijn tijd van 10,19 seconden was wel zijn snelste van het seizoen, dat tot nu toe tegenvalt.

Richard Thompson won de wedstrijd in een nieuw meetingrecord. De man uit Trinidad & Tobago liep met 9,95 twee honderdsten sneller dan Martina in 2009. De pas twintigjarige Brit Chijndu Undah zorgde met zijn tweede plek voor een stunt. Hij kwam naar Hengelo met een persoonlijk record van 10,17 seconden, maar snelde in de finale naar 9,96.

Javier Culson won de 400 meter horden in 48,66 seconden, wereldwijd de tweede tijd van het seizoen. Olympisch kampioen tienkamp Ashton Eaton werd in een persoonlijk record van 49,07 tweede. De 800 meter ging naar de Keniaan Robert Biwott, die eerder dit seizoen de Diamond League in Shanghai won. Thijmen Kupers werd derde, maar met 1:45,68 minuten liep hij ruimschoots onder de EK-limiet.

Renaud Lavillenie kende geen moeite om de zege bij het polsstokhoogspringen te pakken. De Franse houder van het wereldindoorrecord sprong over 5,80 meter, 25 centimeter hoger dan zijn naaste concurrenten. Rutger Koppelaar werd met 5,45 meter zesde, oud-wereldkampioen Rens Blom kwam tot 5,35 meter. 

Op de 3000 meter ging de overwinning naar Cornelius Kangogo. De twintigjarige Keniaan was in de eindsprint zijn landgenoot Augustine Choge en viervoudig wereldkampioen Bernard Lagat te snel af. Zijn winnende tijd van 7:41,27 minuten was de beste prestatie van het jaar. 

Het hoogspringen was een prooi voor Andriy Protsenko uit Oekraïne. Hij zette een foutloze reeks neer en kwam tot 2,33 meter. Robert Harting won het discuswerpen met een laatste worp van 68,47 meter. Daarmee troefde de Duitser zijn Poolse rivaal Piotr Malachowski af. Erik Cadée begon met twee foutworpen en kwam daarna tot 61,33 meter, waarmee hij slechts elfde werd.

William Sharman was de beste op de 110 meter horden. De Brit snelde naar een tijd van 13,32 seconden, zeven honderdste sneller dan de Chinees Wenjun Xie. Koen Smet en Gregory Sedoc eindigden met 13,74 en 13,82 op de laatste twee posities. De 400 meter werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk. Dankzij een razendsnelle start wist hij favoriet Luquelin Santos te verrassen. De Nederlander Terrence Agard werd in een persoonlijk record van 46,18 seconden zesde.

Volleyballers in vijf sets onderuit tegen Portugal

De Nederlandse volleyballers hebben hun tweede duel tegen Portugal in de World League niet weten te winnen. In Almere werd het zondag na een lange vijfsetter 3-2: 25-22, 21-25, 25-23, 21-25, 15-10. De ploeg van bondscoach Edwin Benne won zaterdag wel in vijf sets van de Portugezen.

Oranje heeft twee van de vier wedstrijden gewonnen in groep E. Eerder werd gewonnen en verloren van Zuid-Korea. Doordat Nederland tot nu toe een set meer won dan Portugal staat de ploeg tweede, achter nummer een Tsjechië.

Ferrari ontkent naderend ontslag Räikkönen

Het Formule 1-team Ferrari heeft met kracht ontkend dat een ontslag van Kimi Räikkönen op handen is. De Fin kan momenteel niet tippen aan teamgenoot Fernando Alonso en dat terwijl de verwachtingen op voorhand hooggespannen waren.

Ferrari kocht Räikkönens contract eind 2009 al eens af, iets wat miljoenen kostte. Mocht dit weer gebeuren dan kost het afkopen van het tot 2015 lopende contract het team uit Maranello naar verluidt rond de dertig miljoen dollar. Een bron binnen Ferrari heeft aan Sport Bild laten weten dat dit niet gaat gebeuren. "We zullen Kimi niet een tweede keer ontslaan." Hij voegde er aan toe dat Ferrari niet nogmaals een groot contract af wil kopen.

Om Räikkönen te helpen heeft Ferrari naar verluidt een tweede engineer voor de Fin aangesteld. David Lloyd moet de vaste engineer Antonio Spagnolo gaan helpen met het verbeteren van de auto van The Iceman.

Zege voor Hassan op FBK Games

Sifan Hassan heeft op de FBK Games in Hengelo voor Nederlands succes gezorgd. De geboren Ethiopische was de sterkste op de 1500 meter. In de slotronde nam ze de koppositie over en die stond ze niet meer af. Met 4:01,79 boekte ze haar eerste grote internationale zege. De Britse Laura Muir werd tweede, voor Meraf Bahta uit Zweden. Maureen Koster liep met 4:04,92 naar een nieuw persoonlijk record en werd achtste.

Bij het hinkstapspringen werd het meetingrecord verpulverd. De Colombiaanse Caterine Ibargüen kwam in haar laatste poging tot 14,63 meter, 27 centimeter verder dan het oude record. Brenda Martinez won de 800 meter. De Amerikaanse kende een sterk slot en liep naar een tijd van 1:59,24 minuten. Het Cubaanse supertalent Sahily Diago Mesa, met haar achttien jaar houdster van de twee beste wereldjaarprestaties, viel aan het eind ver terug en werd achtste.

Queen Harrison won in een nieuw meetingrecord de 100 meter horden. Met 12,56 seconden liep ze daarnaast de derde tijd van het jaar. Tiffany Porter werd tweede, voor Jacquelin Coward. Sharona Bakker liep met 12,98 voor het eerst onder de dertien seconden, wat de Nederlandse de vierde plek opleverde.

De 100 meter leverde een overwinning op voor Jeneba Tarmoh. De Amerikaanse was met 11,12 seconden de beste, tegenover haar landgenote Barbara Pierre en de Jamaicaanse Schillonie Calvert. Dafne Schippers kon met 11,34 en een zevende plek niet overtuigen. De Oekraïense Oksana Okuneva won met 1,95 meter het hoogspringen, terwijl de 400 meter met 51,80 een prooi was voor Floria Guei uit Frankrijk. Marlou van Rhijn won de 100 meter bij de paralympische atleten.

Trackmania racebaan

Trackmania is een racespel waarin je je eigen banen kan bouwen, sommige beter dan anderen. Maar deze is toch wel erg tof gemaakt.

"TrackMania is een succesvolle spellenreeks van racespellen voor Windows. Het bevat de onderdelen stunt, baanbouwen, puzzel en een test voor de fijne motoriek. Het is ontwikkeld door de Franse spelontwikkelaar Nadeo. In plaats van de standaard trend voor racegames om een auto en baan te kiezen om te spelen, bevatten de TrackMania ook een optie om eigen banen te bouwen. Deze editor maakt gebruik van een simpel blokkensysteem." — Wikipedia

Renault bouwt voor 2015 nieuwe motor

Renault zal voor het seizoen 2015 een nieuwe Formule 1-motor gaan bouwen, zo heeft het Franse merk laten weten. De motorenbouwer staat flink onder druk van Red Bull dat het dit jaar niet op kan nemen tegen de Mercedessen.

De huidige 1,6 liter V6-turbomotor komt ongeveer 60 pk tekort ten opzichte van de Mercedes en dat ondanks dat de krachtbron nu voluit kan gaan. Renault kende deze winter veel problemen en mede dankzij de inzet van Red Bull en zusterteam Toro Rosso zijn de problemen opgelost. Desondanks was Red Bull niet tevreden, maar de Oostenrijkse renstal blijft Renault trouw.

Mogelijk is dit omdat Renault een nieuwe motor beloofd heeft. Renault motorsportdirecteur Remi Taffin zei dit in de Kleine Zeitung. "We kijken wat de concurrentie heeft gedaan en wat hun sterke punten zijn. Volgend jaar beschikken we over een nieuwe motor."

Spanjaarden voor monarchie-referendum

Een ruime meerderheid van de Spanjaarden is voor een referendum over de vraag of het land een monarchie moet blijven. Dat blijkt uit een opiniepeiling waarvan de resultaten zondag in El País bekend zijn gemaakt.

Volgens de peiling van Metroscopia vindt 62 procent dat er 'ooit' een volksraadpleging over de monarchie moet worden gehouden. Een meerderheid vindt het ook een goede zaak dat koning Juan Carlos afstand doet van de troon. Van de duizend ondervraagden gaf 49 procent aan de voorkeur te geven aan een monarchie met Juan Carlos' zoon Felipe als koning boven een republiek met een president als staatshoofd.

Juan Carlos kondigde vorige week zijn abdicatie aan. Zijn zoon wordt op 19 juni uitgeroepen tot koning Felipe VI. De kroonprins vergezelde de koning zondag toen die voor het laatst op de Dag van de Strijdkrachten een militaire parade afnam.

[RG] Nadal verslaat Djokovic in finale

Rafael Nadal heeft voor de negende keer in zijn carrière Roland Garros op zijn naam geschreven. De Spanjaard was in de finale met 3-6, 7-5, 6-2 en 6-4 te sterk voor Novak Djokovic.

Nadal moest sinds 2005 slechts eenmaal de titel aan een ander laten. Robin Söderling schakelde de gravelspecialist in 2009 in de vierde ronde uit, waarna Roger Federer profiteerde en de titel won in Parijs. In de finale van 2014 bleek een break in de eerste set beslissend. Djokovic deed Nadal op 4-3 pijn en serveerde de set vervolgens soeverein uit.

In het tweede bedrijf speelden de tennissers allebei iets slordiger. Ze leverden hun service allebei vrij snel een keer in, waarna Djokovic tot zijn ontsteltenis zijn service bij een 6-5 achterstand niet wist te behouden en Nadal terug in de wedstrijd liet komen.

De break bleek een beslissend moment in de wedstrijd. Djokovic maakte in de derde set elf onnodige fouten meer dan Nadal en zag zijn opponent snel een break voorsprong pakken. Nadat hij de Spanjaard daarna in een lange game op diens service niet wist te breken, ging de set met 6-2 naar Nadal.

Djokovic ging vervolgens bij een 3-2 achterstand in de vierde set op eigen service de fout in. Djokovic bracht de spanning echter onmiddellijk terug door de titelverdediger te breken.

Lang kon de Serviër niet genieten van zijn break. Op 5-4 ging Djokovic op eigen service weer een paar keer flink de fout in. Bij het eerste wedstrijdpunt hielp hij Nadal met een dubbele fout aan zijn negende titel.

Djokovic verloor twee jaar geleden ook van de Spanjaard in de finale van Roland Garros. Het toernooi in Parijs is het enige grandslamtoernooi dat de Serviër nog nooit heeft gewonnen.

Sinn Fein werkt niet mee aan IRA-onderzoek

Een Brits parlementslid heeft kritiek geuit op de leiders van Sinn Fein omdat ze geen vragen willen beantwoorden over een geheime deal waardoor IRA-leden niet kunnen worden opgepakt. De leider van de Ierse nationalistische partij, voormalig IRA-officier Gerry Kelly, weigert voor een parlementscommissie te verschijnen die het schandaal onderzoekt.

De Britse regering heeft beloofd meer dan tweehonderd IRA-veteranen niet op te pakken in lopende onderzoeken als ze uit Ierland terugkeren naar Noord-Ierland, bleek in de rechtbank. De zaak wordt nu ook onderzocht door het Lagerhuis.

Sinn Fein heeft gezegd privégesprekken te willen voeren over feiten, maar niet bereid te zijn tot een publiek verhoor. Commissievoorzitter Laurence Robertson zegt zondag dat de weigering ervan blijk geeft dat de partij geen 'open kaart speelt'.

Opperrabbijn zit knel tussen kinderen

Opperrabbijn Binyomin Jacobs heeft grote moeite in gesprek te komen met de kinderen en jongeren die hem antisemitische leuzen naar zijn hoofd slingeren. "Ze hollen weg, waardoor het probleem blijft", zei hij zondag bij de herdenking van de twee transporten waarmee in juni 1943 bijna 1300 joodse kinderen van Kamp Vught via Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen werden vervoerd. Daar vonden ze de dood in de gaskamers.

"Ik zit knel tussen de kinderen die me gisteren en vandaag uitscholden, en de kinderen, mijn kinderen, van de kindertransporten", zei de joodse geestelijke bezorgd. "Ik zou ze zo graag samenbrengen, om de kindertransporten van toen te voorkomen voor morgen."

Antisemitisme wordt weer gemeengoed in Nederland, zei Jacobs. Hoewel dat 'godzijdank' alleen verbaal wordt geuit, geeft vijf procent van de bevolking toe antisemitische gevoelens te hebben. Het naschelden neemt onomstotelijk toe en is nu normaal, vervolgde de rabbijn, die daardoor geestelijk wordt 'gekweld'. "Het is heel eenvoudig om alles af te schuiven op de Marokkaantjes, maar of het alleen of in meerderheid allochtonen zijn en geen autochtonen is verre van duidelijk."

Volwassenen moeten kinderen van nu richting geven, de richting van vrijheid en tolerantie, aldus Jacobs. "Maar wat als ik mijn buurman ervan verdenk dat hij zijn kinderen opvoedt met haat naar andersdenkenden, als ik hem ervan verdenk dat hij zijn kinderen opjut tegen joden, als ik weet dat racisme hun godsdienst is geworden? In mijn dromen zie ik de kinderen van nu vertellen aan mijn kinderen van de kindertransporten, dat zij ze terug willen hebben, terug uit de gaskamers, terug naar huis."

Ook Job Cohen hield een toespraak bij het Nationaal Monument Kamp Vught. De oud-burgemeester van Amsterdam wees op de de 'weldadige' Europese Unie als verdedigingslinie tegen het ergste wat een mens kan overkomen: oorlog. Hij ziet wel dat het er meer en meer op lijkt dat mensen weer onderscheid gaan maken tussen bevolkingsgroepen als Marokkanen, moslims, joden en Afrikanen. "Vraag maar aan Jean Marie Le Pen en Martin Bosma."

Hoewel dit niet vergelijkbaar is met wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, zijn er volgens Cohen wel analogieën met de jaren dertig van de vorige eeuw. "Een economische crisis -overigens ernstiger dan die wij nu meemaken-, het zoeken van zondebokken, eerst een beetje, later indringender en blijkbaar steeds overtuigender, zoals wij nu in heel Europa, zeker, in sommige landen sterker dan in andere, de opkomst van partijen meemaken die nationalisme prediken en het 'anders' zijn van anderen maar moeilijk of niet accepteren en soms verwerpen."

Cohen wees op het belang van herdenkingen. "Hoe indringender wij, onze kinderen, onze kleinkinderen en achterkleinkinderen zich realiseren wat onze ouders, grootouders en overgrootouders hebben meegemaakt, hoe beter wij hun verhalen kunnen vertalen naar het heden, des te groter is de kans dat 'dat nooit meer' werkelijkheid wordt."

Na de herdenking lieten scholieren en bezoekers 71 ballonnen op, die symbool staan voor elk jaar sinds 1943.

Israël beperkt speelruimte in onderhandelingen

Het Israëlische kabinet heeft zondag een wetsvoorstel goedgekeurd dat de vrijlating van Palestijnse of Libanese gevangenen een stuk lastiger kan maken.

Volgens het voorstel kunnen Israëlische rechtbanken verhinderen dat gevangenen die wegens moord zijn veroordeeld worden vrijgelaten. Volgens critici beperkt het kabinet hierdoor de speelruimte in onderhandelingen met de Palestijnen of de militante Libanese sjiitische groep Hezbollah.

In een recente onderhandelingsronde heeft Israël tientallen Palestijnen vrijgelaten die waren veroordeeld wegens betrokkenheid bij acties waarbij doden waren gevallen. De onderhandelingen liepen uiteindelijk spaak doordat Israël een laatste groep gevangenen niet liet gaan. Israël heeft ook gevangen Palestijnen geruild tegen gevangen Israëlische militairen.

Israël houdt nog zo'n vijfduizend Palestijnen gevangen. In de Palestijnse samenleving worden zij als vrijheidsstrijders beschouwd.

Het wetsvoorstel moet nog door het parlement worden goedgekeurd.

Hillary Clinton beslist 'zeker dit jaar' nog niet

Hillary Clinton beslist zeker dit jaar nog niet of zij een gooi naar het Amerikaanse presidentschap doet. Zij richt zich nu op het promoten van haar boek en het ondersteunen van Democratische partijgenoten in de verkiezingen in november. Dat heeft de voormalige First Lady, senator en minister van buitenlandse zaken zondag in een interview met ABC News gezegd.

Mochten andere leden willen proberen de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de wacht te slepen, dan moeten zij dat niet laten, zei Clinton. Zelf beslist zij pas 'wanneer het voor mij goed voelt om te beslissen'.

"Ik wil dit jaar eerst nog door het land reizen, boeken signeren, helpen bij de verkiezingen in het najaar en dan diep inademen en de plussen en minnen tegen elkaar afwegen", zei Clinton. Op de vraag van Diane Sawyer of zij voor het einde van het jaar beslist, antwoordde zij 'zeker niet daarvoor'.

Hillary Clinton wordt gezien als dé favoriet voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de verkiezingen van 2016. Maar sommige partijgenoten zijn bang dat Clinton een beslissing voor zich uit blijft schuiven en dan misschien besluit ervan af te zien, waardoor andere mogelijke kandidaten zoals vicepresident Joe Biden of gouverneur Martin O'Malley van Maryland, in het nadeel zouden zijn ten opzichte van Republikeinse tegenstrevers.

In 2007 was Clinton al in de race voor de Democratische presidentsnominatie, maar zij verloor toen van de huidige president, Barack Obama. In diens eerste ambtsperiode, van 2009 tot 2013, was zij minister van buitenlandse zaken.

Ex J-Lo friemelt aan transseksueel

De ex-vriend van Jennifer Lopez is de laatste tijd flink bezig met een vrouw die vroeger een man was. Casper Smart en Lopez zetten onlangs een punt achter hun relatie van tweeënhalf jaar, maar de voormalige toyboy heeft naar verluidt een heftige romance met de transseksuele Xristina Marie. Dat schrijven Britse media op basis van The Sun.

"Ik was in een club en Casper zat enorm te flirten", zegt Marie tegen de boulevardkrant. "Iedereen in Miami weet wie ik ben, dus hij zal wel hebben geweten dat ik een transgender ben. Een paar dagen later kreeg ik een boodschap via Instagram."

Van het een kwam het ander, laat Marie weten. "We gingen een stukje rijden in zijn auto en ik vroeg of hij wist wat voor soort meisje ik was. Hij antwoordde dat hij donders goed wist wie ik was, zijn achternaam is immers Smart. We zoenden en zaten een beetje aan elkaar."

Na het sturen van een weinig verhullende foto van haar achterwerk was Smart wel te porren voor een tweede sessie. "We hebben alles gedaan wat je kunt doen tijdens het autorijden", lacht Marie.

Ook zou Smart achter een andere transseksueel aan hebben gezeten, Sofie Vissa. Zij zegt een foto te hebben ontvangen van Smart 'waarop alles te zien was'. Een woordvoerder van Lopez laat echter weten dat de ontmoetingen met beide dames plaatsvonden toen het stel al uit elkaar was.

Strandbrand Scheveningen door kutkinderen veroorzaakt

De brand waardoor vrijdag 450 plastic strandbedden in vlammen opgingen bij de pier van Scheveningen is aangestoken door twee kinderen. Dat blijkt uit verklaringen, meldt de politie zondag. De schade bedraagt volgens de 58-jarige eigenaar ongeveer 75 duizend euro.

De brandstichters zijn volgens de politie twee blanke jongens. De politie hoopt dat getuigen zich melden.

De brand in een opslag voor strandmeubilair aan het Noorderstrand ontstond aan het eind van de middag en was snel geblust. Alle strandstoelen raakten onherstelbaar beschadigd. De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. Om uitbreiding naar de pier te voorkomen, was de brandweer met groot materieel uitgerukt.

Spacey ontkent schurkenrol in Bondfilm

Kevin Spacey gaat niet de schurk spelen in de volgende Bondfilm. "Ik weet niet waarom mensen hierover blijven schrijven", zegt de acteur tegen de BBC. "Ik heb geen rol aangeboden gekregen en nog nooit een scenario gezien. Dus nee, ik zit niet in de volgende Bondfilm."

De vorige Bondfilm, Skyfall, was de succesvolste Britse film ooit, met een wereldwijde opbrengst van ruim een miljard dollar. Regisseur Sam Mendes besloot ook voor het volgende deel te tekenen, de nog titelloze 'Bond 24'.

"Als Sam mij had willen hebben, had hij me wel een rol aangeboden", zegt de momenteel in Londen woonachtige Spacey nuchter. "Ik weet eerlijk gezegd niet eens of er überhaupt wel een rol te vergeven is."

Van Persie: 'Fantastisch om tegen Spanje te beginnen'

Robin van Persie vindt het fantastisch dat het Nederlands elftal het WK meteen tegen Spanje begint. "Voor mij de beste ploeg van de wereld en we kunnen dan meteen laten zien wat we kunnen", zei de 30-jarige aanvaller tijdens een persconferentie in Rio de Janeiro. "We kennen ze, het is een goed team. Maar wij zijn ook goed. We zullen er alles aan doen om een goed resultaat neer te zetten."

De speler van Manchester United is benieuwd hoe de Spanjaarden voor de dag komen. "Ze hebben alles al gewonnen, een heel ervaren ploeg. Maar er komt een moment dat je moet doorselecteren. Dus het is interessant om te zien hoe ze het gaan doen. Voor ons is het perfect om meteen tegen zo'n goed land te beginnen, daarna tegen Australië te spelen en af te sluiten tegen Chili."

Over zijn eigen fysieke gesteldheid was Van Persie, die de laatste dagen wat last had van zijn lies, tevreden. "Ik heb in de afgelopen weken stappen gezet en voel me goed. Kijk, ik speel de laatste vijf, zes jaar elke wedstrijd met pijntjes. Ik ben niet anders gewend. Het is aan mij om daar mee om te gaan, om dat te managen. Ik heb vandaag alles mee kunnen doen, dus het gaat de goede kant op."

Bij de selectie begint het ondertussen te kriebelen. "Het WK mag nu wel beginnen", aldus Van Persie. "De focus zit er goed in. Ik merk bij mij en de andere spelers van de selectie dat we scherper zijn. De fine tuning is nu echt begonnen. De meetings die we hebben zijn fantastisch en we maken elke dag stappen."

Van Persie toonde zich ook tevreden met het nieuwe systeem dat bondscoach Louis van Gaal heeft ingevoerd bij Oranje. "Er is niet één manier om te winnen, er zijn verschillende wegen. Het beste systeem is het systeem dat het beste past bij de spelers die beschikbaar zijn. De beweegredenen van de bondscoach zijn duidelijk, ik geloof erin."

Red Bull kliert Mercedes voor GP Oostenrijk

De Formule 1-teams Red Bull Racing en Mercedes zijn momenteel niet elkaars beste vrienden. Zo werd op de Red Bull Ring in Spielberg de Niki Lauda Kurve hernoemd naar een sponsor, tot woede van Lauda die nu teambaas bij Mercedes is. Nu is er een tweede pesterijtje bijgekomen.

Volgens de geruchten vanuit Montreal heeft Mercedes de boeking voor het hotel in Spielberg afgezegd nadat het er achter kwam dat de hoteleigenaar Red Bull-baas Dietrich Mateschitz is. Mercedes ontkent dit in de Kleine Zeitung en motorsportbaas Toto Wolff legt uit waarom het team straks vanuit Graz moet komen. "We zijn eruit geschopt. Degenen die het meeste en het hardste aan de auto's werken moeten nu 70 kilometer reizen."

Luiten moet titel laten aan Lundberg

Joost Luiten heeft zijn titel op het Lyoness Open in Atzenbrugg niet weten te prolongeren. De Nederlandse golfer ging zondag rond in 72 slagen, waardoor hij uitkwam op een totaal van 277 slagen en als derde eindigde. De Zweed Mikael Lundberg en de Oostenrijker Bernd Wiesberger hadden allebei een slag minder nodig.

Lundberg won het toernooi door in een beslissend play-offduel thuisfavoriet Wiesberger, de winnaar van 2012, te verslaan. Luiten ging na drie dagen aan de leiding in de Oostenrijkse plaats na een uitstekende tweede en derde ronde. In de eerste ronde was hij net als zondag op een matige 72 slagen blijven steken.

Echtpaar rijdt elkaar dood

'Tot de dood ons scheidt' is een gegeven: één overlijdt en de ander blijft over. Dat geldt echter niet voor alle huwelijken. 

In de VS kwamen beide echtgenoten in een echtpaar woensdagochtend (lokale tijd) namelijk tegelijkertijd om het leven toen ze elkaar aanreden. Dat meldt het AD.

Het koppel werkte op dezelfde boerderij in Texas maar had verschillende werktijden. Terwijl de één wegreed van de Mahard Egg Farm, kwam de ander net aanrijden.

Kristina Munoz (26) week volgens de politie af van haar rijbaan terwijl ze bovenop een heuvel reed, terwijl haar echtgenoot Nicolas Cruz (31) vanuit tegenovergestelde richting aan kwam snellen.

De twee hadden drie jonge kindertjes en waren in april 2013 getrouwd. Ze hadden allebei geen gordel om en lieten beiden snel na de crash het leven.

Dank aan tong80 voor de titel en het NWS-topic.

[Upd] Van Barneveld en Van Gerwen na koppelwedstrijd langs België

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van de World Cup of Darts. De Nederlanders wonnen de derby der lage langen tegen België met 2-1. Een koppelwedstrijd was nodig om een beslissing te forceren.

Van Gerwen moest als eerste spelen tegen Kim Huybrechts. Van Gerwen kwam 2-0 voor, maar ging er alsnog met 2-4 af. Mede door een mooie 160 finish van Huybrechts in leg vijf. De Belg stond goed te gooien met een gemiddelde van 106.8. Van Gerwen kwam tot een gemiddelde van 100.3.

Barney bracht de partij op gelijke hoogte door met 4-2 te winnen van oudere broer Ronny Huybrechts. Pas in het slot van de wedstrijd kon hij Huybrechts verslaan. De koppelwedstrijd begon met 119 finish van Van Barneveld. België kreeg in leg twee zes pijlen op een dubbel, nadat Van Barneveld ook tussentijds faalde op 25. De Belgen wisten het niet uit te gooien waarna Van Gerwen toe kon slaan. Ook legs drie en vier gingen naar Nederland, waarmee de partij gespeeld was.

Noord-Ierland was met 2-1 te sterk voor Schotland. Brendan Dolan zette Noord-Ierland op 1-0 door met 4-2 van Peter Wright te winnen. Robert Thornton trok te stand gelijk na een 1-4 zege op Michael Mansell. De beslissende koppelwedstrijd ging met 4-1 naar Noord-Ierland. 

Later vanmiddag worden nog twee andere kwartfinales gespeeld. Engeland speelt tegen Zuid-Afrika en Wales neemt het op tegen Australië. Vanavond zijn de halve finales en finale. Nederland zal dan spelen tegen Noord-Ierland en de winnaars van Zuid-Afrika/Engeland en Australië/Wales nemen het tegen elkaar op.

Update 17.30 uur

Australië is te sterk voor Wales. Ook hier pas viel de beslissing in de koppelwedstrijd. Simon Whitlock won met 4-1 van Mark Webster, maar Richie Burnett versloeg Paul Nicholson met 2-4. De koppelwedstrijd ging met 4-0 naar Australië.

Update 18.15 uur

Engeland was nipt een maatje te groot voor Zuid-Afrika. Phil Taylor won met 4-3 van Devon Petersen en Adrian Lewis versloeg Graham Filby met 4-2. De halve finales zijn dus Nederland - Noord-Ierland en Engeland - Australië. 

The Witcher 3 komt naar Linux

Gebruikers van Steam is het wellicht al opgevallen; een grote advertentie op de hoofdpagina verklapt dat The Witcher 3: Wild Hunt naar SteamOS komt. Met dit nieuws is Linux-ondersteuning een feit.

The Witcher 3 was al aangekondigd voor PlayStation 4, Xbox One, pc en OS X. Het feit dat er nu ook Linux-ondersteuning is toegevoegd komt niet als een grote verrassing, aangezien voorganger The Witcher 2: Assassins of Kings recentelijk nog werd uitgegeven voor het open-source platform.

Het is te hopen dat de SteamOS-versie beter gaat uitpakken dan de port van The Witcher 2, die zeer slecht ontvangen is door Linux-gebruikers. Veel mensen klagen over problemen met performance en beperkingen in videokaart-drivers. Op het forum van Steam spreekt men over een Windows-versie in een Linux-jasje.

The Witcher 3 SteamOS

[WK Hockey] Argentinië bijna in halve finale na zege op Zuid-Korea

De Argentijnse mannen staan met één been in de halve finale van het wereldkampioenschap na een 0-5 zege op Zuid-Korea. Zondag versloegen Los Leones de Aziaten met speels gemak, waardoor zij met negen punten uit vier wedstrijden tweede staan in poule B. Als het team van Carlos Retegui dinsdag tegen Zuid-Afrika ten minste één punt verovert, is het zeker van een plekje bij de laatste vier.

Met een rake strafcorner tegen Nederland en een hattrick tegen Nieuw-Zeeland eerder dit toernooi, liet Gonzalo Peillat al zien met scherp te schieten. In het duel met Zuid-Korea mocht de 21-jarige verdediger binnen twintig minuten drie keer aanleggen voor een korte hoekslag, de talentvolle Argentijn zette alle drie de corners om in een doelpunt.

Ook Lucas Vila pikte in de eerste helft een doelpuntje mee voor Los Leones, waardoor de Zuid-Koreaanse keeper Myungho Lee al na 28 minuten en vier tegendoelpunten werd vervangen door Jaehyeon Kim. Kim hield zijn doel schoon de rest van de eerste helft, maar zag zijn ploeggenoten nooit voor dreiging zorgen in de vijandige cirkel.

Na de pauze waren de Aziaten iets gevaarlijker, maar het was opnieuw Argentinië dat de dienst uitmaakte. Ook qua veldspel lieten de Argentijnen zien veel beter te zijn dan de elfde plek op de wereldranglijst vermoeden doet, met als hoogtepunt het doelpunt dat Guillermo ‘Willy’ Schickendantz in de 53ste minuut maakte. De oudste man van het veld, Schickendantz wordt deze maand 35, tikte een backhandschot van Agustin Mazzilli, uit de lucht boven zijn hoofd, over keeper Kim.

Dinsdag wacht Zuid-Afrika als laatste tegenstander in de poule voor Argentinië. Als de Zuid-Amerikanen tenminste één punt pakken, zijn ze zeker van de halve finale op dit WK. Een unicum, de Argentijnse mannen kwamen nooit verder dan de zesde plaats op de WK’s van 1986 en 2002. De Koreanen moeten het nog opnemen tegen Duitsland.

Jeugd VS jankt om film die in Amsterdam afspeelt

Het lokale sufferdje van Amsterdam, het Parool, schrijft dat de stad zich kan voorbereiden op een tsunami aan Amerikaanse jongeren. Een Amerikaanse tranentrekker die deze week in première ging speelt zich namelijk af in onze hoofdstad.

De film in kwestie heet The Fault in Our Stars en is een verfilming van het gelijknamige boek van John Green, een populaire schrijver en vlogger die samen met broer Hank al jaren populair-wetenschappelijke YouTube-kanalen als SciShow en CrashCourse beheert:

Het boek gaat over twee kankerpatiënten die letterlijk ten dode zijn opgeschreven maar verliefd op elkaar raken. In Amsterdam zoeken de twee naar het adres van de favoriete schrijver van het meisje van 't stel. De meeste toeristische locaties van de stad komen daarom in de film pontificaal in beeld.

De film wordt door reviewers en publiek goed ontvangen: volgens een recensie van The New Yorker snotterde het publiek wat af. Het Parool citeert: "Ik heb nog nooit een filmvertoning bezocht waar het publiek massaal aan het huilen was - niet snikken, of discreet snuiten, maar met hartverscheurende uithalen. (Ik was niet immuun)." 

Dat Greens boek gedeeltelijk in Amsterdam afspeelt is geen toeval. Hij heeft meermaals enkele weken tot langer dan een jaar in Nederland gewoond om hier te schrijven, les te geven en bijeenkomsten te organiseren.

 De trailer; de film draait vanaf 10 juli in de Nederlandse bioscopen. 

Greipel wint slotrit, eindzege Breschel

Wielrenner Matti Breschel heeft de Ronde van Luxemburg op zijn naam geschreven. De Deen van Tinkoff-Saxo handhaafde zich zondag aan kop van het klassement door in de afsluitende vierde etappe als tweede te eindigen. De ritzege ging naar André Greipel, die na 168 kilometer solo over de finish kwam.

Greipel wint normaliter zijn koersen in de massasprint, maar deed het nu op een andere manier. Hij demarreerde uit een kopgroep van acht en bleef uiteindelijk het aanstormende peloton voor.

Breschel greep zaterdag de macht door de koninginnenrit te winnen. Het was zijn tweede dagsucces van deze week. Breschel volgt met zijn eindzege Belkin-rijder Paul Martens op, zijn voormalige ploeggenoot.

The Last Guardian opnieuw bevestigd

Even deed het gerucht de ronde dat het lang verwachte The Last Guardian geannuleerd zou zijn. IGN Rusland zou van een interne bron binnen Sony te horen hebben gekregen dat de titel van de baan was.

Eerder vandaag kwam IGN met het bericht dat de game geannuleerd zou zijn. Volgens de bronnen van IGN zou dit tijdens een interne vergadering van Sony vorige week zijn besproken. Gelukkig werden de geruchten al vrij snel de nek omgedraaid door Sony's Scott Rohde, hoofd software ontwikkeling.

The Last Guardian heeft tot dusver een uiterst lange en moeizame levensloop achter de rug. De game is al sinds 2007 in ontwikkeling en stond oorspronkelijk gepland voor release in 2011. Sindsdien hebben zich talloze vertragingen en complicaties voorgedaan, waaronder het vertrek van game director Fumito Ueda.

Of we nog iets van The Last Guardian gaan zien tijdens de E3 dit jaar is niet bekend. 

Onderstaande trailer dateert alweer van 2010.

[WK Hockey] Duitsland kan Amerikaanse droom niet stoppen

Het sprookje van de Amerikaanse hockeyvrouwen lijkt geen einde te kennen. Na zeges op Engeland en China en het gelijkspel tegen Argentinië, werd zondagmiddag Duitsland met ruime cijfers verslagen: 4-1. Door de overwinning staat de nummer tien van de wereldranglijst met één been in de halve finale.

De VS mag langzamerhand uitgeroepen worden tot de grootste verrassing van het toernooi. Wanneer de Amerikanen in het veld staan, is het duel van spektakel verzekerd. Zo ook tegen Duitsland. Team USA kwam in de eerste twintig minuten flink onder druk te staan en zag de Duitsers via Eileen Hoffmann en Hannah Gablac gevaarlijk worden. Goalie Jackie Kintzer hield echter haar ploeg op de been, waardoor de VS zich langzamerhand van de Duitse greep verloste. De Amerikanen namen zelfs vlak voor rust de leiding. Na goed voorbereidend werk van Katie O’Donnell gaf Kathleen Sharkey met haar laatste krachten het laatste zetje: 1-0.

Na rust was het over en uit voor Duitsland. De Amerikanen verdubbelden via de derde corner de marge, doordat Caroline Nichols de bal in de lange hoek flatste. Drie minuten later was ook de 3-0 een feit. Katie Reinprecht stond vogelvrij in de Duitse cirkel en ramde de bal hard achter Kintzer. Alsof het niet nog erger kon voor de Europees kampioen, kwam ook de 4-0 op het scorebord te staan. Na een Duitse verdedigingsfout was Sharkey wederom trefzeker. Tien minuten voor tijd redde Kristina Hillmann de Duitse eer door voor de 4-1 te tekenen. 

Gaisah derde tijdens FBK Games

Verspringer Ignisious Gaisah is tijdens de FBK Games in Hengelo op de derde plek geëindigd. De geboren Ghanees sprong in drie van zijn zes pogingen over de acht meter, maar bleef wel steken op 8,09 meter. Het is wel de beste seizoensprestatie van Gaisah, die eerder in Doha tot 8,01 meter kwam.

De winst ging naar de Griek Louis Tsatoumas. Hij kwam al bij zijn tweede sprong tot een afstand van 8,25 meter. Olympisch kampioen Greg Rutherford legde beslag op de tweede plek. De Brit stond lang achter Gaisah, maar sprong in zijn laatste twee sprongen naar 8,10 en 8,24 meter.

Kameroen weigert WK-vlucht

Het was de bedoeling dat de selectie van Kameroen vandaag zou afreizen naar de Brazilië voor het WK voetbal. Volgens de Franse sportkrant L'Équipe weigeren de spelers echter te vertrekken uit hun hotel, reden is onenigheid over de wedstrijdpremies.

De spelers willen hogere premies dan de voetbalbond wil betalen. Hierdoor is er al enkele weken een conflict. Kameroen speelt komende vrijdag zijn eerste wedstrijd, tegen Mexico. Daarna volgen nog wedstrijden tegen Kroatië en Brazilië.

Froome wint proloog Dauphiné, Kelderman vijfde

Chris Froome heeft zondag de proloog van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Britse tourwinnaar legde de 10,4 kilometer lange tijdrit in Lyon af in 13,13 minuten. Alberto Contador werd op acht seconden tweede. Belkin-renners Wilco Kelderman en Lars Boom eindigden verdienstelijk als vijfde en zesde, op respectievelijk elf en twaalf seconden van Froome.

Vincenzo Nibali, die op het eerste meetpunt na 4,6 kilometer de snelste was, werd op dertien tellen achtste. Froome verdiende met zijn winst ook vier seconden bonificatie, waardoor hij maandag aan de tweede etappe, een bergrit, begint met een voorsprong van twaalf seconden op Contador.

Het Critérium du Dauphiné is traditioneel een voorbereidingskoers voor de Tour de France, die begin volgende maand van start gaat in Leeds.

Woede om naakte hippies in park

Dat naaktlopen in de jaren 70 een stuk normaler was dan tegenwoordig, blijkt uit de consternatie die donderdag in Amsterdam is ontstaan om een stel naakte hippies. Dat meldt de Telegraaf.

Door de gemeente was toestemming gegeven om opnames in het Vondelpark te maken voor de film LOVE & PEACE. De film draait om hippies in de seventies. Toen neukte men wat af in het Vondelpark, op de Dam en ga zo maar door.

Dat kan nu natuurlijk niet meer. Boze parkbezoekers deelden donderdag flyers uit met een welgevallige blote hippie erop en een tekst die stelt:

"Een filmmaker zou geen vergunning moeten krijgen om tijdens normale openingstijden van het Vondelpark, tussen moeders met spelende kinderen, tussen normale mensen die rustig willen recreëren, filmopnamen te maken van hippies die naakt rondlopen, van dansende meisjes met blote borsten, van stelletjes die schaamteloos voor iedereen zichbaar de liefde bedrijven?"

Of de genoemde moeders daadwerkelijk moraalridders waren die vanaf hun high horse met paarsgepunte lans en een kort, pittig kapsel hun fiftiesgelijk kwamen halen, of dat ze eigenlijk weinig problemen hadden met dansende blote meisjes, is niet bekend.

Le Pen zegt oven te bouwen voor joodse criticaster

Opnieuw doet Jean-Marie Le Pen in Frankrijk stof opwaaien met een antisemitische uitspraak. De Europarlementariër van Front National doet in een interview dat is te zien op de site van Le Parisien harde uitspraken over zijn criticasters. "We zullen volgende keer een oven voor hem bouwen", zegt hij lachend over de joodse zanger Patrick Bruel.

De opmerking doet denken aan de verbrandingsovens die gebruikt werden voor de Holocaust. De beelden stonden volgens Le Parisien in eerste instantie op de site van Front National, maar zijn daar verwijderd.

Le Pen komt met enige regelmaat in opspraak en is zelfs veroordeeld voor antisemitisme. Zijn dochter Marine Le Pen, die nu de leider is van Front National, heeft afstand genomen van de denkbeelden van haar vader. Toch wordt ze erop aangesproken omdat hij nog altijd een prominente rol speelt in de partij.

De discussie over de mogelijk anti-joodse denkbeelden van Front National speelden rond de Europese Parlementsverkiezingen ook in Nederland een rol omdat Geert Wilders met de partij wil samenwerken.

Weinig politieke verschuivingen

In de politieke peiling van Maurice de Hond zijn deze week weinig verschuivingen te zien. De PVV zakt iets weg: verliest 1 zetel en komt uit op 21 zetels. GroenLinks stijgt 1 zetel en staat nu op 8 zetels. Bij de regeringspartijen verandert niets. VVD: 22 en PvdA: 13. D66 blijft in de peiling de grootste partij met 25 zetels. Ook bij de andere partijen in de Tweede Kamer zijn geen verschuivingen.

Een meerderheid van de kiezers is voor de aanstelling van Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Volgens De Hond zijn vooral kiezers van PVV, VVD en CDA positief over zijn benoeming. Kiezers van PvdA en SP zijn negatief.

Weinig politieke verschuivingen
Weinig politieke verschuivingen (Foto: ANP)

Paus wil gebedstop voor het Midden-Oosten

Er zit geen politieke agenda achter de uitnodiging van paus Fransiscus om de Israëlische en Palestijnse president uit te nodigen voor een gebed bij de Sint-Pieter. Dat benadrukt het Vaticaan zondag. Het is de bedoeling om te bidden voor vrede, concrete politieke initiatieven worden niet verwacht.

In de Vaticaanse tuinen bij de Sint-Pieter is plaats voor christelijke, islamitische en joodse gebeden. Het verstevigt Fransiscus' imago van een paus die zich niet laat dicteren door diplomatiek of theologisch protocol en bereid is risico's te nemen voor de vrede.

De paus benadrukte tijdens zijn wekelijkse zegening het belang van 'verrassing' in de Katholieke Kerk, die daar niet meer toe in staat zou zijn nu haar boodschap van liefde 'zwak, ziek en stervende is en reanimatie nodig heeft'.

Twee weken geleden bracht Fransiscus een verrassingsbezoek aan Bethlehem. Hij stopte bij een Israëlische beveiligingsbarrière rond de bijbelse stad voor een gebed en veranderde vervolgens op verzoek van Israël zijn drukke programma om te bidden bij een herdenkingsmonument voor joden die gedood zijn bij aanvallen.

"Vrede is een geschenk van God, maar heeft onze inzet nodig. Laten we mensen zijn van vrede in gebed en daad", twitterde de paus. "Gebed is almachtig. Laten we dat gebruiken om vrede in het Midden-Oosten en vrede in de wereld te brengen."

Teleurstelling over resultaat veiling nucleaire top

De veiling van meubels en andere spullen die tijdens de Nuclear Security Summit (NSS) eind maart in het World Forum in Den Haag zijn gebruikt, is teleurstellend verlopen. Dat laat het bedrijf Fraai Projecten, dat verantwoordelijk was voor de inrichting van het congrescentrum, weten aan Omroep Brabant.

Zo is de enorme vergadertafel niet verkocht, maar zijn ook allerlei andere speciale meubels blijven staan. "Ik had er veel meer van verwacht, maar we hebben maar een paar dingen verkocht. Niemand liep warm voor de topstukken", aldus eigenaar van Fraai Projecten Koen van Berlo.

Aan de vergadertafel hing na afloop van de nucleaire top nog een prijskaartje van 24.150 euro. De prijs werd voor de veiling met ongeveer de helft verlaagd, maar volgens Omroep Brabant is er geen enkel bod op gedaan.

Tot verbazing van Van Berlo was voor huis-, tuin-, en keukengerei wel veel belangstelling. "Op bureaustoelen is bijvoorbeeld wel goed geboden, maar die zijn helemaal niet bijzonder. Die hebben ze bij de Kwantum ook", zegt hij tegen de regionale omroep.

De overgebleven spullen staan voorlopig weer bij Fraai Projecten in de loods. Een deel gaat waarschijnlijk opnieuw onder de hamer, andere spullen worden verhuurd. Wat er met de enorme tafel gaat gebeuren is nog niet bekend.

De NSS werd op 24 en 25 maart in Den Haag gehouden. 58 wereldleiders of hun vertegenwoordigers, vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten streken twee dagen neer in de Hofstad. Op de top werd gesproken over nucleair terrorisme en hoe te voorkomen dat informatie daarover in verkeerde handen terechtkomt. De top was de grootste conferentie die ooit in Nederland is gehouden.

Gestoorde vrouw jat taxi en veroorzaakt ongeval

Een 37-jarige verwarde gestoorde vrouw uit Zoetermeer heeft zaterdagnacht rond 01.00 uur een taxi gestolen en daarmee een ongeluk veroorzaakt. De 59-jarige chauffeur van de taxi raakte daarbij gewond. Hij probeerde te voorkomen dat de vrouw er met zijn auto vandoor ging.

Het incident vond plaats op de Lijnbaan. De vrouw hield daar de taxi staande en gaf aan dat ze naar Schiphol moest. Toen de chauffeur van zijn centrale toestemming had gekregen om de vrouw mee te nemen, stapte hij uit om de vrouw achterin te laten stappen.

Toen de man vervolgens weer op de bestuurdersplek wilde gaan zitten, zag hij dat de Zoetermeerse binnendoor naar de voorzijde van de taxi was gekropen en achter het stuur was gaan zitten. Ze reed daarop direct weg.

De chauffeur probeerde de vrouw te stoppen en werd daarbij enkele meters meegesleurd. Hij raakte daarbij gewond aan zijn benen en armen. De vrouw botste vervolgens op een geparkeerde personenauto en kwam uiteindelijk in een voortuin tot stilstand.

Politieagenten wisten de vrouw daar te overmeesteren. Na verhoor bleek dat de vrouw verward was. Ze is overgedragen aan de crisisdienst. De taxi is zwaar beschadigd geraakt bij het incident.

[RG] Hsieh en Peng winnen damesdubbelspel

Su-Wei Hsieh uit Taiwan en de Chinese Shuai Peng hebben het dubbelspel op Roland Garros gewonnen. Het als eerste geplaatste koppel was zondag in de finale te sterk voor het Italiaanse duo Sara Errani and Roberta Vinci (2): 6-4, 6-1. Voor Hsieh en Peng was het de tweede grandslamtitel. Vorig jaar zomer wonnen ze al Wimbledon.

Errani en Vinci, vorig jaar ook al verliezend finalisten in Parijs, gaven in de eerste set een 3-1 voorsprong uit handen. Ze braken vervolgens in de openingsgame van de tweede set, maar daarna ging het helemaal fout.

Mauresmo nieuwe coach Murray

Tennisser Andy Murray heeft Amélie Mauresmo aangetrokken als nieuwe coach. Dat meldt de Schot zondag op zijn website. Murray stopte in maart na twee jaar de samenwerking met Ivan Lendl. Mauresmo is de voormalig nummer één van de wereld bij de vrouwen en won twee Grand Slams.

De 34-jarige Mauresmo is momenteel nog coach van het Franse Fed Cup-team. De samenwerking geldt in eerste aanleg voor het naderende grasseizoen.

"Ik heb al een zeer sterk coachingsteam, maar ik denk dat Amélie met haar ervaring en tactische expertise ons allemaal naar een hoger plan kan tillen", vertelt Murray. "Iedereen die ik spreek geeft hoog op over haar, als persoon en coach."

Mauresmo, die vorig seizoen Marion Bartoli naar winst op Wimbledon begeleidde, is eveneens zeer content. "Hij is een ongelooflijk getalenteerd tennisser. Ik voel dat ik hem en zijn team genoeg kan bieden. Ik kan ernaar uit om aan de slag te gaan en hem te helpen meer Grand Slams te winnen."

Murray reikte na een matig eerste deel van het seizoen tot de halve finale op Roland Garros, waarin hij vrijdag van de baan werd gemept door Rafael Nadal. Hij verdedigt later deze maand zijn titel op Wimbledon.

Bieber zonder zonden uit badkuip

Justin Bieber heeft alle zonden van zich af gewassen. De 20-jarige zanger bracht vorige maand een week door met een pastoor en werd daarna voor de tweede keer in zijn leven gedoopt in een badkuip van een vriend. De pastoor vertelt aan de Amerikaanse entertainmentzender TMZ hoe hij intensief met Bieber de bijbel bestudeerde en kerkdiensten bijwoonde.

Bieber werd in die periode gechanteerd om een video-opname van toen hij 15 was, waarin hij racistische grapjes maakte. Hij moest een miljoen dollar betalen, anders werden de filmpjes openbaar gemaakt.

De zanger wilde eigenlijk officieel in een kerk gedoopt worden, maar werd steeds ontdekt als hij een kerkgebouw binnenliep. Uiteindelijk besloot hij daarom zijn heil te zoeken in een badkuip in een woonhuis.

'Bergdahl door Taliban gemarteld na vluchtpoging'

Bowe Bergdahl heeft tegen zijn behandelaars in een militaire zorginstelling gezegd dat hij is gemarteld, geslagen en opgesloten in een kooi door Taliban nadat hij geprobeerd had te ontsnappen. Dat hebben bronnen binnen het Amerikaanse leger zondag gezegd. De militair werd vorige week na vijf jaar gevangenschap vrijgelaten in ruil voor vijf gevangenen uit Guantanamo Bay.

Bergdahl wordt behandeld in een Amerikaanse instelling in Duitsland. Hij zou fysiek wel in staat zijn terug te reizen naar de Verenigde Staten maar daar emotioneel nog niet aan toe te zijn, zeggen artsen zondag in de New York Times. De militair heeft nog niet met zijn familie gesproken.

De gevangenenruil waardoor Bergdahl vrijkwam heeft in de VS geleid tot een politieke rel. President Barack Obama heeft de deal niet voorgelegd aan het Congres, wat volgens sommigen wel had gemoeten. Ook vinden critici dat hij een deserteur is omdat hij in 2009 was weggelopen bij zijn eenheid.

Nieuwe beschuldigingen van omkoping WK in Qatar

De toewijzing van het WK voetbal in 2022 aan Qatar is verder onder druk gekomen. The Sunday Times heeft nieuwe beschuldigingen geuit aan het adres van Mohammed bin Hamman, voormalig vice-president van de FIFA. Volgens de Britse krant heeft de Qatarees ruim twee miljoen euro voor belangrijke Aziatische stemmen betaald.

Vorige week schreef The Sunday Times al dat Bin Hammam een fonds van zes miljoen euro opzette om Afrikaanse officials te betalen voor hun steun. De kritiek op Qatar laaide vervolgens verder op.

Bin Hammam zou in Azië ontmoetingen en gunsten hebben gearrangeerd voor de stemgerechtigden in de aanloop naar de stemming. Zo zou hij onder meer voor Worawi Makudi, lid van het Thaise uitvoerend comité van de FIFA, twee geheime ontmoetingen met de Qatarese koninklijke familie hebben geregeld om een grote gasdeal te bespreken.

De krant schrijft miljoenen documenten in handen te hebben die de omkoping bewijzen. De aantijgingen werden met klem ontkend door Qatar. Er loopt inmiddels een onderzoek van de FIFA naar de toewijzing van de WK's van 2018 (aan Rusland) en 2022.

Burgemeester Rio: water niet schoon voor de Spelen

Rio de Janeiro komt de belofte om de vervuilde Baai van Guanabara voor de Olympische Spelen van 2016 schoon te maken niet na. Dat heeft burgemeester Eduardo Paes zaterdag gezegd. Dat het water gezuiverd zou worden, was een argument om de Spelen naar de stad te halen. De schone baai zou vervolgens onderdeel worden van de nalatenschap.

Olympische zeilers hebben zich beklaagd over het feit dat meer dan zeventig procent van het rioolwater onbehandeld in de baai terechtkomt. Ze vertelden dat ze banken, dode dieren, en vuilniszakken moesten ontwijken om hun roeren schoon te houden.

"Het spijt me dat we geen gebruik gemaakt hebben van de Spelen om de Baai van Guanabara volledig schoon te maken", zei Paes in zijn eerste publieke bekentenis over het probleem.

Dat het water tijdens de Olympische Spelen nog vervuild zal zijn, komt niet als een verrassing. Het bleek al uit geheime documenten die de laatste maanden naar buiten waren gekomen.

Er is veel kritiek op de organisatie van het evenement vanwege vertragingen. Leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben gezegd dat de Spelen in gevaar zijn en dat de voorbereidingen de 'slechtste' in de recente geschiedenis zijn. In april heeft het IOC speciale adviseurs gestuurd om de organisatie in goede banen te leiden.

Hoewel het ministerie van milieu denkt dat het water vijftig procent schoner zal worden in plaats van de beloofde tachtig procent, zou de gezondheid van de sporters niet in gevaar zijn. Geprobeerd wordt de zeilwedstrijden in een deel van de baai te houden dat minder vervuild is, maar door de stromingen is het lastig te voorspellen welke gebieden dat dan zijn. Op het strand van Flamengo, waar de medailleraces worden gehouden, zijn waarschuwingsborden geplaatst waarop staat dat er niet gezwommen mag worden.

Er zijn ook zorgen over de locaties voor de zwem- en roeiwedstrijden. De Internationale Zeilfederatie gaat mogelijk proeven doen om de waterkwaliteit te controleren.

Burgemeester Paes zei zaterdag verder dat de voorbereidingen voor de Olympische Spelen op schema liggen en dat de kosten binnen de perken blijven. De nalatenschap van de Spelen zou volgens hem vergelijkbaar kunnen zijn met die van Barcelona in 1992, die gezien worden als het beste voorbeeld van stadsverbetering. Die bewering wordt betwijfeld omdat Barcelona jaarlijks zestig miljoen bezoekers trekt en Brazilië slechts zes miljoen. Dat is nog niet de helft van het aantal toeristen dat naar Nederland komt.

Verenigde Arabische Emiraten voeren dienstplicht in

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de dienstplicht ingevoerd voor volwassen mannen. Dat heeft het staatspersbureau WAM zaterdag bekendgemaakt. De nieuwe wet komt nadat eerder dit jaar een voorstel werd ingediend om de legermacht te versterken.

Volgens WAM is de wet erop gericht 'waarden van loyaliteit en opoffering in de harten van de burgers te sluiten'. Mannen van 18 tot 30 jaar met een schooldiploma moeten negen maanden dienen. Zij die geen diploma hebben moeten twee jaar het leger in. Vrouwen dienen vrijwillig.

De zeven staten van de VAE blijft de onrust in het Midden-Oosten tot nu toe bespaard. Wel is het land, ondanks oude culturele banden en handelsbelangen, bezorgd over buurland Iran. Het Iraanse leger is groter en het land heeft aanzienlijke voorraden raketten die de Emiraten zouden kunnen bereiken. Beide landen zeggen aanspraak te maken op drie eilanden in de Perzische Golf.

De krijgsmacht van de VAE bestaat naar schatting uit ongeveer 51 duizend militairen.

Doden na dubbele bomaanslag Iraaks partijkantoor

Bij een dubbele bomaanslag op een Koerdisch partijkantoor ten noordoosten van Bagdad zijn negentien mensen om het leven gekomen. Dat zeggen Iraakse officials zondag.

Volgens de politie blies een zelfmoordterrorist zich zondagochtend op bij het kantoor van de Patriottische Unie van Koerdistan in Jalula. De hulpverleners die op die explosie afkwamen werden enkele minuten later getroffen door een autobom. Bij de twee ontploffingen vielen naast de negentien doden vijfenzestig gewonden. Onder de doden is een hoge politieman en zijn vier lijfwachten.

Zaterdag vielen bij een reeks bomaanslagen in Irak zeker 73 doden.

Amsterdamse politie schiet inbreker (15) in been

Een 15-jarige jongen inbreker is zondagochtend rond 04.00 uur in Amsterdam door de politie in zijn been geschoten. Hij wordt verdacht van poging tot inbraak in een woning aan de Oudorperstraat. Hij was in het gezelschap van een 17-jarige jongen inbreker. Een buurtbewoner betrapte het stel en waarschuwde de politie.

Surveillerende agenten zagen het duo vervolgens te voet op de vlucht slaan. Bij de achtervolging die werd ingezet, is meerdere malen geschoten. De 15-jarige werd door een van de kogels in zijn been geraakt. Hij kon op het Monnikendammerplantsoen worden gearresteerd.

Zijn handlanger was in de omgeving op een dak geklommen, maar werd uiteindelijk ook opgepakt. Omdat de agenten hebben geschoten, heeft de Rijksrecherche de zaak in onderzoek.

[WK Hockey] Duitsers leven nog na overwinning op Nieuw-Zeeland

Duitsland heeft zich met een 5-3 overwinning op Nieuw-Zeeland in de race gehouden voor een ticket voor de halve finales. De olympisch kampioen heeft nu evenveel punten als de Kiwi’s en als Argentinië, dat zondagmiddag nog wel in actie komt tegen Zuid-Korea.

Na de verloren wedstrijden tegen Argentinië en Nederland moest Duitsland alles uit de kast halen om in leven te blijven. Bij een gelijkspel zouden onze oosterburen op sterven na dood zijn geweest. Dat hadden de Duitsers goed in hun oren geknoopt, want al na twee minuten was het raak. Florian Fuchs kreeg de bal in de cirkel voor zijn stick en schoot de bal verwoestend hard via de onderkant van de lat in het doel: 1-0.

Daarna golfde het spel op en neer. Beide ploegen doken een aantal keer gevaarlijk op voor het vijandelijke doel. Christopher Zeller had met een strafbal de ultieme kans om de voorsprong van zijn ploeg te vergroten, maar hij joeg de bal over de goal heen.

In de slotfase van de eerste helft regende het doelpunten. Allereerst dribbelde Martin Zwicker de cirkel in en verdubbelde hij de Duitse voorsprong. Daarna bracht Andy Hayward de Kiwi’s uit een strafcorner terug tot 2-1. Dat leek de ruststand te worden, totdat Christoper Zeller in de allerlaatste seconde ook een strafcorner binnensleepte: 3-1.

Na rust gooide Duitsland de wedstrijd definitief in het slot. Martin Zwicker wilde de bal vlak voor het doel breed leggen op een medespeler, maar de Nieuw-Zeelander Steve Edwards werkte de bal in eigen doel toen hij de pass probeerde te onderscheppen. Benedikt Fürk maakte er een kwartier later 5-1 van. Vlak voor tijd sloeg Andy Hayward nog twee keer toe uit een strafcorner, waardoor Duitsland, met het oog op het doelsaldo, twee belangrijke doelpunten weggaf en niet met 5-1, maar met 5-3 won.

Ondanks de overwinning zijn de Duitsers nog wel afhankelijk van de resultaten van Nieuw-Zeeland en met name van Argentinië, dat na het duel tegen Zuid-Korea nog tegen Zuid-Afrika speelt. Duitsland kruist dinsdag in zijn laatste poulewedstrijd de degens met Zuid-Korea.

Warmte en onweersbuien geen probleem voor Pinkpop

Festival Pinkpop in Landgraaf voorloopt tot nu toe voorspoedig. Dat heeft een woordvoerder laten weten. Het gebied waar het driedaagse evenement wordt gehouden, werd zondagochtend getroffen door een zware regen- en onweersbui. Het KNMI had zelfs code geel voor gevaarlijk weer afgegeven voor Limburg, maar het festivalterrein heeft de buien goed doorstaan.

"Het was verschrikkelijk. De bui heeft tien minuten tot een kwartier geduurd. Er is hagel gevallen, er waren rukwinden en een harde bliksem", zegt de woordvoerder. "Daarnaast is er ook een flinke bak water naar beneden gekomen. Maar het terrein is goed gedraineerd dus we verwachten geen al te grote modderpoel."

Het festivalterrein was tijdens de stormachtige bui nog gesloten. "Er stonden ook nog geen mensen voor de poort. Iedereen heeft de regen waarschijnlijk op de camping of elders afgewacht", aldus de zegsman. Hij meldde dat de lucht rond 10.30 uur alweer begon op te klaren. "Als ik naar het zuiden kijk, wordt het alweer licht."

Schade heeft de onweersbui niet veroorzaakt. "Alles staat nog. We gaan natuurlijk alle tenten en podia nog wel een keer controleren, maar dat doen we eigenlijk continu. Zo staat het in ons draaiboek."

Pinkpop heeft ook het warme weer van zaterdag goed doorstaan. Volgens de woordvoerder was het 'relaxter dan ooit'. "Er is gretig gebruik gemaakt van de extra waterpunten die we hebben opgesteld. De EHBO heeft het niet drukker gehad dan voorgaande jaren. Er waren wat mensen met verstuikte voeten, maar dat is heel normaal als er 70 duizend mensen bij elkaar komen. De warmte heeft in ieder geval niet voor extra drukte gezorgd."

3D eieren van draken gevonden

In China zijn eieren gevonden van een pterosaurussen. Op zich niet zo heel bijzonder, ware het niet dat de gevonden eitjes nog 3D zijn en niet plat.

Een behoorlijk unieke vondst dus. De eieren werden gevonden tussen de resten van tientallen tot honderden stoffelijke overschotten van deze vliegende draken. Het lijkt erop dat de dieren zo'n 120 miljoen jaar geleden werden verrast door een enorme storm en de dood vonden.

De ontdekte groep en hun eieren zijn meteen een nieuw ontdekte soort en hebben de naam amipterus tianshanensis gekregen. De dieren begroeven hun eieren waarschijnlijk in het zand vlakbij een meertje om uitdroging te voorkomen. Dat er zoveel lijken van de dieren bij de eitjes gevonden zijn, doet wetenschappers vermoeden dat deze vliegende reptielen in groepen leefden.

Net zoals bij moderne slangen (het soort dat geen gratis appels uitdeelt), hebben de eieren een dunne, kalkachtige schaal. Daaronder zit een zacht en dik membraan.

Er wordt nog gezocht naar een Khaleesi om de eieren uit te broeden.

Contract GP van Canada verlengd tot 2024

De Formule 1-fans kunnen nog langer genieten van de Grand Prix van Canada. De organisatie heeft namelijk het contract met Bernie Ecclestone met 10 jaar verlengd. In de nieuwe overeenkomst staat wel dat er onder andere het pitcomplex, het medisch centrum en de wedstrijdtoren vernieuwd moeten worden.

"We moeten snel met plannen komen en na de Grand Prix van 2016 beginnen met verbouwen. De verbouwing moet voor de wedstrijd in 2017 af zijn. Het wordt wel lastig omdat we op een eiland zitten en daarom omsingeld zijn door water. We moeten creatief zijn en onze fantasie gebruiken, maar ik denk dat we hierin zullen slagen", aldus Francois Dumontier, de promoter van de Grand Prix van Canada.

De kosten zullen tussen de dertien en tweeëntwintig miljoen pond liggen volgens Dumontier. De Grand Prix van Canada wordt al sinds 1978 vereden in Montréal.

Hodgson rekent op WK-deelname Oxlade-Chamberlain

Roy Hodgson verwacht dat Alex Oxlade-Chamberlain het WK voetbal in Brazilië gaat halen. Dat zei de bondscoach van het Engelse nationale team na afloop van het oefenduel tegen Honduras (0-0) tegen Sky Sports. "Oxlade-Chamberlain maakt goede progressie. Ik denk dat hij het WK gaat halen."

De aanvaller van Arsenal liep woensdag tegen Ecuador een knieblessure op. Hodgson liet al weten tot het laatste moment te willen wachten alvorens een beslissing te nemen over Oxlade-Chamberlain. Bondscoaches mogen tot 24 uur voor de eerste wedstrijd een geblesseerde speler in de selectie vervangen.

Kannibaal krijgt voorwaardelijke celstraf

Een Russische kannibaal, die zijn tanden in een vriend van hem gezet heeft, komt eraf met een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar. Andrei Kurochkin werd opgevreten, terwijl de daders, Alexei en Alexander eigenlijk geeneens honger hadden.

Het gebeurde allemaal tijdens een visuitje in het noorden van Siberië, dat letterlijk in het water viel. Tijdens bar winterweer zakte de jeep door een bevroren rivier. De drie vrienden konden zich nog net het vege lijf redden, maar waren wel gestrand.

Na twee maanden werden Alexei en Alexander gered door een helikopter. Van Andrei werden alleen nog een voet, een vinger en een deel van de schedel gevonden. Volgens de twee overlevenden was hun vriend doodgevroren en zagen ze in hem een bron van proteïnen, die ze hard nodig hadden.

De openbare aanklager hecht echter weinig geloof aan het verhaal. Het lichaam van Andrei was in hapklare stukken gehakt. Naast een bebloed vest werd ook een houten stok met daarop een scherpe punt gevonden. Het vermoeden rijst dan ook dat de twee Andrei vermoord hebben.

Tevens zijn er resten van dieren gevonden. De vraag is waarom Andrei opgepeuzeld moest worden, terwijl de andere twee zich ook prima in leven konden houden met dierenvlees. Alexander heeft toegegeven dat hij en Alexei Andrei niet verorberd hebben omdat ze honger hadden, maar "om een andere reden", laat Alexander geheimzinnig weten.

Dodental overstroming Afghanistan verder opgelopen

Het dodental na een overstroming in een afgelegen regio in het noorden van Afghanistan is verder opgelopen. Twee dagen na de natuurramp zijn meer dan tachtig lichamen gevonden. Politiechef Fazel Rahman in het district Guzirga i-Nur in de provincie Baghlan meldt dat het dodental is opgelopen van 54 vrijdag naar 81 nu.

Politie en inwoners zoeken in het ruige gebied naar vermisten. Helikopters van het leger voeren goederen aan voor de duizenden mensen die dakloos zijn geraakt door de overstroming. Ze hebben beschutting, eten, water en medicijnen nodig.

Volgens Rahman zijn 850 huizen in verschillende dorpen volledig verwoest. Meer dan duizend zijn beschadigd. De politiechef meldde dat er inmiddels ongeveer honderd tenten, dekens en wat voedsel is gearriveerd. Maar er is meer nodig.

Het gebied ligt 'slechts' 140 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Puli Khumri. Maar door het ruige terrein duurt het zo'n acht tot negen uur voordat het afgelegen en bergachtige gebied kan worden bereikt.

De Afghanen die in het gebied wonen, zijn de oorlogen in het land grotendeels bespaard gebleven. Met natuurrampen hebben ze echter wel ervaring. Vorige maand vaagde een aardverschuiving een compleet dorp van de kaart. Het exacte aantal doden is nog altijd niet bekend. De schattingen lopen uiteen van 250 tot 2700. De autoriteiten hebben laten weten dat het onmogelijk is om alle lichamen onder de dikke laag modder vandaan te halen.

Ook in 2012 had de provincie Baghlan al eens te maken met een aardverschuiving. Daarbij vielen 71 doden. Na dagen graven, waren nog maar vijf lichamen geborgen. De autoriteiten lieten het daarbij en markeerde het gebied als gedenkplaats.

Onderzoek naar ontploffing in tuin Nieuwegein

Een raadselachtige ontploffing zondagochtend vroeg in een tuin in Nieuwegein. Daar schrok een bewoner wakker van een harde knal. In de tuin bij de onderburen bleek iets te zijn ontploft. Wat dat is geweest, is niet bekend. De politie heeft de zaak in onderzoek en roept getuigen op zich te melden.

De ontploffing vond rond 03.30 uur plaats in de tuin van een woning aan het Colijnpark in de Utrechtse plaats. Een woordvoerder van de politie meldt dat een schuurtje enigszins beschadigd is geraakt, maar dat er geen grote schade is. Of de ontploffing mogelijk is veroorzaakt door vuurwerk kon hij nog niet zeggen. "Dat moet ons onderzoek uitwijzen."

Buma: benoeming Van Woerkom was een puinhoop

De benoeming van Guido van Woerkom tot Nationale Ombudsman de afgelopen week was een puinhoop. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zondagochtend bij het programma WNL op Zondag. "Sommige fracties hebben er een enorme scène van gemaakt. Dat verdient geen schoonheidsprijs."

Volgens Buma moet de Kamer zich de chaotische benoeming dan ook erg aantrekken. "Maar er is wel verschil tussen de fracties. GroenLinks, PvdA en SP gingen, nadat ze akkoord waren gegaan met het advies van de commissie, toch weer steigeren. Anderen hebben gezegd: 'we moeten verder'."

Door de omslag van de drie partijen beheerste de benoeming dagenlang het nieuws. "Als je je zo snel uit het veld laat slaan door een uitspraak van vier jaar geleden dan is het bijna niet meer mogelijk om iemand zonder vlekje te vinden", aldus Buma. Hij vindt dat de Kamer 'de rug recht had moeten houden' toen een uitspraak die Van Woerkom vier jaar geleden over Marokkanen deed weer in het nieuws kwam.

"Het was geen geheim dat ineens uitkwam. Het was alleen niet eerder opgemerkt, omdat men het van tevoren waarschijnlijk niet belangrijk genoeg vond", zei Buma. De fractievoorzitter concludeerde dat het blijkbaar 'een heel kwetsbare keuze is' om je kandidaat te stellen voor zo'n belangrijke functie.

Toch kan hij zich heel goed voorstellen dat Van Woerkom gewoon is doorgegaan. "Hij was door de commissie goedgekeurd. Dan vind ik niet dat hij zich moet terugtrekken." Buma stelde dat de Kamer aan kortetermijndenken heeft gedaan en dat dat een 'structureel probleem' is.

"We hebben een procedure. Als daar iemand als beste is uitgekomen dan gaan we die benoemen. Dan kun je niet snel je mening veranderen. Dat mag geen regel zijn, zo mag het niet gaan", aldus de CDA-leider wiens partij zelf vanaf het eerste moment achter de aanstelling van de nieuwe ombudsman stond.

"En dan ook nog het lef hebben om de man naar de Kamer te halen, een gesprek met hem aan te gaan, daarover niets vrij te geven en je mening niet bij te stellen. De benoeming heeft de Kamer meer beschadigd dan Van Woerkom", zei Buma.

De andere kant van het verhaal is volgens de CDA'er dat 'men het recht heeft om dit te doen'. Maar dat de Kamer een week lang loopt 'te stuiteren' terwijl het 'gewoon gaat om de benoeming van iemand' gaat hem te ver. "Er wordt te veel naar de politiek van de dag gekeken en niet naar de komende zes jaar."

Volgens Buma moet de Kamer zich beseffen dat het om 'iets heel kwetsbaars' gaat en hoeft de procedure niet te veranderen. "Die is prima. De Kamer heeft die bovendien zelf naar zich toegehaald vanwege de schimmigheid van benoemingen door de regering. Maar dan moet je wel terughoudend zijn en dat is niet gebeurd."

Een oude uitspraak over een Marokkaanse taxichauffeur achtervolgde Van Woerkom afgelopen week rondom zijn voordracht als ombudsman. Hij zei vier jaar geleden dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi laat gaan, omdat er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur kan zitten.

De Marokkaanse gemeenschap vond daarom dat Van Woerkom geen ombudsman kon worden. Dat vond ook voor een deel van de Tweede Kamer, die donderdag uiteindelijk in meerderheid voor de benoeming stemde. Van de 144 aanwezige Kamerleden stemden 91 voor Van Woerkom.

Kindertransporten Vught herdacht

Op het buitenterrein van het Nationaal Monument Kamp Vught worden zondag de twee kindertransporten van juni 1943 herdacht. Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland.

Van daaruit werden op 6 en 7 juni 1943 bijna 1300 Joodse kinderen, meestal met de moeder erbij, op transport gezet naar Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Daar werden ze vrijwel direct in de gaskamers vermoord. De kinderen waren enkele dagen tot 16 jaar oud.

De gebeurtenis wordt ieder jaar herdacht met een plechtigheid rond het kindergedenkteken. Dit jaar houdt oud-politicus en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen een toespraak. Aan het eind van de plechtigheid worden 71 witte ballonnen opgelaten, een voor elk jaar dat sinds de kindertransporten is verstreken.

De organisatie verwacht grote belangstelling bij de herdenking, ook al omdat juist donderdag een tentoonstelling over de kindertransporten is geopend in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Op de expo zijn portretfoto's te zien van 217 weggevoerde kinderen.

Kinderarbeid in zuivelfabriek Openluchtmuseum

Drie enorme ketels in de zuivelfabriek Freia op het terrein van het Openluchtmuseum in Arnhem zijn omgebouwd tot een interactieve tentoonstelling over kinderarbeid. Ouders en kinderen kunnen in de ketels zelf ervaren hoe kinderarbeid er vroeger in Nederland uitzag en hoe 168 miljoen kinderen elders in de wereld nog steeds elke dag moeten werken.

Het Openluchtmuseum heeft de nieuwe attractie samen met ontwikkelingsorganisatie Hivos gebouwd. Hivos coördineert op tal van plekken in de wereld het project Stop Kinderarbeid en probeert in die landen ook onderwijs te organiseren.

Kinderarbeid in zuivelfabriek Openluchtmuseum
Kinderarbeid in zuivelfabriek Openluchtmuseum (Foto: ANP)

Marktplaats staat vol juichpakken

De WK-koorts begint op Marktplaats ook zichtbaar te worden. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 40 procent meer Oranjeartikelen aangeboden dan normaal. Vooral de juichpakken van Roy Donders doen het goed, weet een woordvoerster van de website.

Dagelijks wordt volgens haar zo'n 15.000 keer gezocht naar de oranje pakken, die inmiddels niet meer verkrijgbaar zijn bij supermarktketen Jumbo. Op 28 mei werden maar liefst 700 nieuwe advertenties geplaatst met de outfit van de 'stylist van het zuiden'. In de afgelopen week kwamen er per dag nog eens gemiddeld 300 bij.

De huidige editie van het Bavariajurkje scoort dit jaar minder dan bij het vorige EK en WK. Momenteel worden dagelijks gemiddeld 50 nieuwe advertenties geplaatst met het jurkje.

Het aanbod van Oranjespullen komt volgens Marktplaats later op gang dan normaal. Momenteel komen er dagelijks zo'n 500 nieuwe WK-advertenties bij. In 2010 waren rond deze tijd 20 procent meer voetbalgerelateerde advertenties te vinden en in 2012 lag het aantal zelfs 40 procent hoger. De piek lag 2 jaar geleden echter wel dichter op het begin van het EK voetbal, benadrukt de zegsvrouw. Normaal gesproken worden volgens haar dagelijks zo'n 1000 nieuwe advertenties geplaatst met het woord oranje in de titel, zoals een oranje auto of vaas.

Los Angeles Kings wint opnieuw in Stanley Cup

Los Angeles Kings heeft in de Stanley Cup een 2-0 voorsprong genomen op New York Rangers. De ijshockeyers uit Californië waren zaterdag voor eigen publiek na twee verlengingen met 5-4 te sterk. Het was de langste finalewedstrijd uit de geschiedenis van de Rangers.

Door de zege liggen de Kings op koers voor de tweede titel in drie jaar tijd. De Rangers waren voor het laatst de beste in 1994. Het derde duel is maandag in de Madison Square Garden in New York. De ploeg die als eerste vier duels wint, verovert de prestigieuze Stanley Cup.

Nigeria mist verdediger Echiejile op WK

Nigeria moet het op het WK zonder Uwa Echiejile stellen. De linkervleugelverdediger heeft een spierblessure opgelopen en kan zo'n drie weken niet in actie komen. De speler van AS Monaco zou de groepsfase missen, waardoor bondscoach Stephen Keshi heeft besloten hem uit de selectie te halen.

Ejike Uzoenyi is opgeroepen als vervanger. De 26-jarige vleugelspeler, die in eigen land uitkomt voor Enugu Rangers, maakte deel uit van voorlopige groep, maar viel uiteindelijk af. Nigeria speelt zaterdag tegen de Verenigde Staten zijn laatste oefenduel. In Brazilië zijn Argentinië, Bosnië-Herzegovina en Iran de tegenstanders.

Barcelona verlengt contract van Mascherano

Javier Mascherano heeft zijn contract bij FC Barcelona verlengd. De Argentijn, die zich met zijn land voorbereidt op het WK, ligt nu tot medio 2018 vast in Camp Nou. In de verbintenis is tevens een optie voor nog een seizoen opgenomen, meldt Barcelona op zijn website.

De 29-jarige middenvelder, die bij Barcelona de laatste jaren als centrale verdediger speelt, kwam in de zomer van 2010 over van Liverpool. In vier jaar tijd won hij onder meer de Champions League, twee keer de landstitel, het WK voor clubteams en de Europese Supercup.

Barcelona verlengde onlangs ook al de verbintenissen van Lionel Messi en Gerard Pique. Zij blijven tot medio 2019 bij de club.

Teleurstellend resultaat Engeland in WK-generale

Engeland heeft zijn laatste wedstrijd voor het WK niet winnend afgesloten. Het oefenduel tegen Honduras in Miami eindigde doelpuntloos. De wedstrijd werd halverwege de eerste helft voor ongeveer drie kwartier stilgelegd wegens onweer. Honduras-verdediger Brayan Beckeles werd in de tweede helft van het veld gestuurd.

Aanvoerder van Engeland Steven Gerrard was niet te spreken over de opponent. "Er waren voor een vriendschappelijk duel enkele gruwelijke tackles. Zij maakten domme overtredingen en de scheidsrechter was slecht. We zijn gefrustreerd, maar gelukkig zonder blessures uit de strijd gekomen."

Engeland opent zaterdag tegen Italië. Een dag later treedt Honduras aan tegen Frankrijk.

Een ander oefenduel tussen twee WK-gangers werd een prooi voor de Verenigde Staten. Nigeria werd met 2-1 verslagen. Oud-AZ-spits Jozy Altidore scoorde tweemaal. Victor Moses redde vier minuten voor tijd de Nigeriaanse eer.

Villa leidt Spanje langs El Salvador

De Spaanse voetballers hebben hun laatste oefenwedstrijd voor het WK moeizaam gewonnen. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque rekende zaterdag met 2-0 af met El Salvador. David Villa maakte in de Verenigde Staten beide doelpunten.

Cesc Fabregas kreeg al na een paar minuten een uitgelezen mogelijkheid om Spanje op voorsprong te zetten, maar hij schoot een strafschop over. De middenvelder mocht aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van de keeper van El Salvador op Diego Costa. Hoewel de spits van Atletico Madrid de laatste weken kampte met hamstringproblemen, had hij toch een basisplaats.

Andere beoogde basisspelers als Xavi en Gerard Pique begonnen wel op de bank. Spanje hoefde evenwel weinig te vrezen van de tegenstander, die 68e staat op de FIFA-ranking. Ook het spel van de regerend wereldkampioen was weinig overtuigend, maar na een uur opende Villa dan toch de score. In de slotfase sloeg hij nogmaals toe, al ging daar wel hands aan vooraf.

Spanje, dat eerder een 2-0 oefenzege boekte op Bolivia, is vrijdag de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het WK. Daarna neemt de titelverdediger het in groep B op tegen Chili en Australië.

Mertens bezorgt België nipte zege op Tunesië

Dries Mertens heeft België aan een kleine oefenzege op Tunesië geholpen. De oud-PSV'er, die momenteel bij Napoli onder contract staat, was de matchwinner met een treffer in de 89e minuut: 1-0. De wedstrijd in het Koning Boudewijn-stadion in Brussel lag een halfuur stil door een hagelbui.

De Belgen kwamen tegen een veredeld B-elftal van Tunesië prima uit de startblokken, al leverde dat niet direct grote kansen op. Halverwege de eerste helft besloot scheidsrechter Viktor Kassai het duel te staken vanwege noodweer. Op het veld lagen hagelstenen ter grootte van golfballen, waardoor de Hongaar het niet verantwoord vond om verder te spelen.

Na de hervatting kon België de sterke openingsfase geen vervolg geven. Pas in het laatste kwartier kregen de Rode Duivels weer wat kansen via onder anderen Jan Vertonghen. De uitzwaaiwedstrijd leek op een remise af te stevenen, maar op aangeven van Nacer Chadli wist Mertens nog toe te slaan.

In de WK-voorbereiding won België eerder van Luxemburg (5-1) en Zweden (2-0). Dinsdag 17 juni begint de ploeg van bondscoach Marc Wilmots aan het toernooi in Brazilië met een treffen tegen Algerije. Daarna wachten Rusland en Zuid-Korea.

Superieur Argentinië verslaat Slovenië

Argentinië heeft een volgende stap gezet op weg naar het WK voetbal in Brazilië. De oefeninterland met Slovenië bewees de topvorm van het land. De Argentijnen konden al na een helft constateren dat de plicht was voldaan.

De ploeg walste over Slovenië heen, al vergat het land dat uit te drukken in doelpunten. Het enige negatieve puntje was het uitvallen van middenvelder Lucas Biglia, die een knieblessure opliep.

Javier Mascherano nam plaats als centrale verdediger, normaal gesproken acteert hij bij Argentinië op het middenveld. Hij zorgde ervoor dat het achterin potdicht bleef. Aan de andere kant waren Rojo en Maxi Rodriguez erg gevaarlijk voor het Sloveense doel.

Het doelpunt van Argentinië viel al na twaalf minuten spelen. Ricardo Alvarez maakte zijn eerste doelpunt in dienst van de Argentijnen. Van net buiten het strafschopgebied schoot hij hard raak. Het zou voor de rust bij dat ene doelpunt van Alvarez blijven.

Terwijl supporters op de tribunes feest vierden, liet Argentinië de wedstrijd enigszins doodbloeden. Dat veranderde toen Lionel Messi een kwartier voor tijd de score verdubbelde. Sergio Aguero en Angel Di Maria waren betrokken bij de uitstekend georganiseerde goal van de FC Barcelona-spits.

De treffer stond symbool voor de topvorm waarin Argentinië op dit moment verkeert. De laatste minuten van de wedstrijd stelden weinig meer voor, met Slovenië dat de bal mocht rondspelen, maar in Brazilië weet men dat er een kanshebber voor de WK-zege aankomt.

Criminelen ontsnappen met heli uit gevangenis

Uit een gevangenis in de Canadese stad Quebec zijn zaterdag drie gevangenen ontsnapt met een helikopter. Er is een grote zoekactie gestart. "De hoogste prioriteit is het lokaliseren van de helikopter", zei een woordvoerder van de gevangenis op de Canadese tv-zender CTV News Channel.

De politie vraagt mensen het alarmnummer te bellen als ze de criminelen zien. Ze worden gewaarschuwd de mannen niet te benaderen, omdat ze als gevaarlijk worden beschouwd.

Een van de drie ontsnapte gevangenen zou het brein zijn achter een drugsnetwerk dat in 2010 werd opgerold. De andere twee waren handlangers. Het drietal wordt ook beschuldigd van moord, melden Canadese media.

Criminelen ontsnappen met heli uit gevangenis
Criminelen ontsnappen met heli uit gevangenis (Foto: ANP)

Pinkpop ontwaakt voor dag twee

Na een tropische eerste dag met als afsluiter het vooraf meest besproken optreden van The Rolling Stones, maakt Pinkpop zich op voor dag 2. Op de podia staan zondag optredens gepland van Chef'Special, Limp Bizkit, The Kooks, Paolo Nutini, Ed Sheeran en Editors. De Arctic Monkeys sluiten de dag af.

Het driedaagse festival in het Limburgse Landgraaf vindt voor de 45e keer plaats. De weekendkaarten en de tickets voor de zaterdag en maandag waren al ver van tevoren uitverkocht. Alleen voor de zondag zijn nog kaarten beschikbaar.

Als de voorspellingen uitkomen, wordt het ook zondag weer warm. De organisatie heeft extra watertappunten geplaatst voor voldoende drinkwater. Ook biedt de nieuwe tent, Stage 4, schaduw. Dit is een intiem podium dat plek biedt aan nieuwe acts. Op de tweede dag is het de beurt aan Nina Nesbitt, Intergalactic Lovers en Brother& Bones.

Pinkpop ontwaakt voor dag twee
Pinkpop ontwaakt voor dag twee (Foto: ANP)

Meer info Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire

In het Japanse Corocoro magazine is meer informatie opgedoken over de aanstaande remakes van Pokémon Ruby en Pokémon Sapphire. Er is meer bekend gemaakt over een paar functies van het spel en een aantal nieuwe Mega-evoluties.

Er zijn in ieder geval Mega-evoluties toegevoegd voor Sceptile (Grass/Dragon), Swampert (Water/Ground) en Diancie (Rock/Fairy). Ook de legandarische Pokémon Groudon en Kyogre krijgen een soort Mega-evolutie. Hun evolutie heet 'Ancient devolution' en ze krijgen niet 'Mega' voor hun naam, maar 'Prehistoric'. 

Ook is bekend dat de Mach- en Acro bikes terugkeren en dat Team Aqua en Team Magma opnieuw vorm zijn gegeven. Het is nog altijd zo dat de organisatie waar je mee te maken krijgt afhangt van de versie die je aanschaft.

Pokémon Omga Ruby en Pokémon Alpha Sapphire verschijnen wereldwijd in november.

Pokémon remake nieuwe info

Verboden festival op boot in Rotterdam

Het dancefestival The Waterline dat van de gemeente De Bilt en de rechter niet door mocht gaan, is op een boot in Rotterdam gehouden. Dat heeft organisator Full Moon bekendgemaakt. Het evenement vond zaterdag van 15.00 tot 03.00 uur plaats op een 'exclusief partyschip'.

Het feest was door de gemeente op straffe van een dwangsom van honderdduizend euro verboden, omdat de organisatie geen vergunning had aangevraagd. De rechtbank in Utrecht stelde de gemeente daarin vrijdag in het gelijk.

De Bilt hoorde pas dinsdag van het festival terwijl voor dergelijke evenementen een halfjaar van tevoren een vergunning moet worden aangevraagd. Full Moon stelde dat een vergunning niet nodig was, omdat het ging om een besloten feest.

De organisatie besloot de uitspraak echter te respecteren en het feest te verplaatsen naar een andere locatie. De 1500 bezoekers die werden verwacht hadden de mogelijkheid om naar Rotterdam te komen, hun kaartje in te wisselen voor een ander festival van Full Moon of hun geld terug te krijgen.

Gravity Crash Ultra komt in juli

Gravity Crash Ultra komt in juli naar PlayStation Vita. Dit heeft ontwikkelaar Just Add Water bekend gemaakt. De aankondiging gaat gepaard met een nieuwe trailer voor de game.

Gravity Crash Ultra is een remake van de in 2009 verschenen PlayStation 3-titel Gravity Crash. De remake voegt veel nieuwe functies en verbeteringen toe:

• 60 FPS, native resolution gameplay
• New improved graphics renderer
• Particles “turned up to 11”, meaning bigger guns, bigger explosions
• Improved weapons VFX
• Improved landscape and lighting effects
• Better visual effects
• Improved radar
• New logo to reflect the new title
• New GUI graphics
• New “anti-grav” space ship
• Three ships used to give difficulty levels
• Mission notification system improved
• Better audio throughout the game
• Remixed soundtrack by CoLDSToRAGE
• New pickup voice-over
• Create & share levels with the PS3 version

Gravity Crash Ultra zal alleen via de PlayStation Store worden aangeboden.


Capitool ontruimd wegens vliegtuigje

Het Capitool en omringende gebouwen in Washington zijn zaterdag tijdelijk ontruimd wegens een vliegtuigje dat zich bevond in een voor luchtverkeer verboden gebied. Het lukte niet om contact te krijgen met de piloot. Daarop escorteerden twee straaljagers de vliegmachine het gebied uit.

Het vliegtuigje landde even later in Mount Airy in North Carolina. Agenten van de geheime dienst hebben daar de piloot ondervraagd. Hij bleek verward te zijn. De man was opgestegen in Westfield in de staat Massachusetts.

De evacuatie van het Capitool vond rond 13.30 uur lokale tijd plaats. Ook het Federaal Hooggerechtshof en de nationale bibliotheek werden ontruimd. Evacuatie van het Witte Huis was niet aan de orde volgens de politie.

Aantal gewonden Waardenburg loopt op tot twintig

Het aantal mensen dat zaterdagavond gewond raakte toen de platte kar waarop ze stonden kantelde, is opgelopen tot twintig. Dat meldt de politie zondagochtend. Het incident vond plaats in het Gelderse Waardenburg.

De slachtoffers hebben volgens een woordvoerder voornamelijk snij- en schaafwonden opgelopen. "Ook is er iemand met diverse botbreuken. Er is geen sprake van zwaargewonden of levensgevaar."

De slachtoffers zijn mensen van de plaatselijke voetbalclub, die eerder op de dag kampioen waren geworden. Het ongeluk gebeurde even na 20.30 uur op de Industrieweg. Twee traumahelikopters en diverse ambulances rukten uit om hulp te verlenen.

De politie doet onderzoek naar het incident. Zo wordt onder meer bekeken of de voetbalclub een vergunning had voor de rondrit op de platte kar.

Jimmy Fallon test Project Morpheus

Jimmy Fallon test in zijn programma regelmatig de nieuwste games of gadgets uit in zijn show. Op deze zondagmorgen kunnen jullie genieten van zijn, op geheel eigen wijze, test van Project Morpheus. De test doet hij met Channing Tatum.

Project Morpheus is het antwoord van Sony in de strijd op het gebied van virtual reality. De bril moet ondersteuning bieden voor de PlayStation 4, maar een release voor het grote publiek is nog niet bekend.

FBI onderzoekt bedreigingen familie Bergdahl

De FBI doet onderzoek naar bedreigingen aan het adres van Bob en Jani Bergdahl, de ouders van de Amerikaanse militair Bowe Bergdahl die door de Taliban is vrijgelaten. Een woordvoerder van de veiligheidsdienst laat in een verklaring weten dat de FBI 'de situatie in Hailey blijft monitoren'.

De ouders van Bowe wonen in Hailey in de staat Idaho. De FBI laat verder weten 'iedere dreiging serieus te nemen'. Over de aard van de dreigementen is niets bekendgemaakt.

Een groot welkomstfeest voor Bowe werd woensdag abrupt afgeblazen wegens veiligheidsoverwegingen. Het achtduizend inwoners tellende Hailey werd overvallen met haatmails en boze telefoontjes.

Bowe is omstreden sinds de Amerikaanse regering hem ruilde tegen vijf Afghaanse gevangenen die vastzaten in Guantanamo Bay. De militair liep in 2009 in Afghanistan ongewapend weg bij zijn eenheid in en werd gevangengenomen door de Taliban. Pas vijf jaar later kwam hij weer vrij.

Critici hebben weinig begrip voor de ruil omdat ze vinden dat met terroristen nooit onderhandeld moet worden. Bovendien zou de deal in strijd zijn met de wet omdat er niet over is gesproken met het Congres. Sommigen vinden zelfs dat Bergdahl voor de rechter gesleept moet worden voor desertie.

[WK] Voorbeschouwing Groep D

Op donderdag 12 juni begint in Brazilië het wereldkampioenschap voetbal. Elke dag blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag bekijken we de landen in Groep D, de groep met onder meer Uruguay en Engeland.

Uruguay

Uruguay is ook dit jaar weer van de partij tijdens het WK voetbal. De kwalificatie voor het land verliep echter moeizaam. In de continentale competitie van de CONMEBOL had het land een play-off tegen Jordanië nodig om kwalificatie definitief af te dwingen. De eerste wedstrijd werd een klinkende 5-0 overwinning, waarna de return een formaliteit was: 0-0. De bekendste Uruguayaan is zonder twijfel voormalig Ajacied Luis Suárez. Van hem wordt in Rio de Janeiro veel verwacht.

Een blik op de geschiedenis leert ons dat Uruguay een rijke WK-geschiedenis heeft. In 1930 en 1950 was het land de beste. Toch staan daar ook een aantal gemiste WK's tegenover. Vier jaar geleden eindigde het land in Zuid-Afrika als vierde. Nederland won de halve finale namelijk met 3-2 en verloor later met 1-0 van Spanje.


Luis Suárez in actie tegen Oostenrijk (PRO SHOTS / GEPA)

Costa Rica

Costa Rica begon de kwalificatie voor het WK voetbal in de derde ronde van de CONCACAF. Het land kwam terecht in een groep met Mexico, El Salvador en Guyana. Dit leverde het land uiteindelijk een tweede plaats op dankzij drie zeges, één gelijkspel en twee nederlagen. De Costa Ricanen boekten hun grootste zege op 13 juni 2012. Toen werd Guyana met 4-0 verslagen door drie goals van Alvaro Saborio. Bryan Ruiz en Celso Borges zijn één van de sterren van het land.

De geschiedenis van Costa Rica op het WK voetbal is vrij summier. Het land plaatste zich in het verleden drie keer eerder voor het eindtoernooi. Het beste resultaat werd in 1990 in Italië behaald. Toen haalde het land uit Centraal-Amerika de tweede ronde. De twee overige deelnames eindigden al na één speelronde. In 2010 was Costa Rica er overigens niet bij.

Engeland

De Engelse nationale ploeg is er in Brazilië ook weer bij. Engeland werd in groep H van de kwalificatie groepswinnaar in een groep met Oekraïne, Montenegro, Polen, Moldavië en San Marino. Het land wist zes van de tien wedstrijden te winnen. De overige vier duels eindigden in een gelijkspel. De grootste zege boekten de Engelsen op San Marino. Tegen deze voetbaldwerg werd het maar liefst 8-0 voor de selectie van bondscoach Roy Hodgson. De grootste namen binnen de ploeg zijn toch wel die van Wayne Rooney, Steven Gerrard en Frank Lampard, die al jaren meedraaien.

Engeland deed in 1950 voor het eerst mee aan het WK voetbal en strandde direct in de eerste ronde. In de jaren erna ging het steeds wat beter, tot in 1966 de wereldtitel werd binnengehaald. Ook vier jaar geleden presteerde het land goed door in Zuid-Afrika de achtste finales te behalen. Toen werd met 4-1 van aartsrivaal Duitsland verloren.


Alberto Aquilani aan de bal tijdens interland tegen Armenië (PRO SHOTS / Insidefoto)

Italië

Tot slot speelt ook Italië in deze groep en kende net als Engeland een prima kwalificatie. De Italianen werden vooraf ingedeeld in een groep met Denemarken, Tsjechië, Bulgarije, Armenië en Malta. La Squaddra Azzura won zes wedstrijden en zag er vier in een gelijkspel eindigen. Aansprekende resultaten boekte het land echter niet. Tegen een voetbaldwerg als Malta werd maar met 2-0 gewonnen en de Tsjechen wisten de voormalig wereldkampioen zelfs op een gelijkspel te houden. De sterren van de Italiaanse ploeg zijn toch wel Andrea Pirlo en doelman Gianluigi Buffon.

Italië legde in het verleden vier keer beslag op de wereldtitel. De laatste keer gebeurde dit tijdens het WK van 2006. Na 120 minuten voetbal stond er tegen Frankrijk 1-1 op het scorebord, waarna de Italianen de strafschoppen beter namen. David Trezeguet miste destijds voor de Fransen terwijl de Italianen alle penalty's scoorden. Ook dit jaar wordt er weer veel van dit land verwacht.

Wedstrijdschema

14/06 16.00 Uruguay - Costa Rica
14/06 18.00 Engeland - Italië

19/06 16.00 Uruguay - Engeland
20/06 13.00 Italië - Costa Rica

24/06 13.00 Italië - Uruguay
24/06 13.00 Costa Rica - Engeland

Infobestitas

Zoals junkfood nauwelijks waardevolle voedingsstoffen bevat, bevatten oppervlakkige berichten nauwelijks 'voeding' voor de geest. Zo ook met oppervlakkige contacten. Het is niet meer dan afleiding en tijdverdrijf. Vragen die soms pijnlijk kunnen zijn, als: Wat is de zin van het leven en wat kom ik hier doen?, kunnen zo omzeild worden.
Zijn mensen bang voor de kracht van liefde, of voor diepgaande vriendschappen? Velen ruilen goede relaties en hun verstandelijke vermogens in voor vermaak. Anderen missen gewoon het inzicht om tot de essentie door te dringen.

Mortal Kombat X bloed vloeit in 1080P/60 fps

Een paar dagen geleden kwamen de eerste beelden uit van Mortal Kombat X. Ed Boon kon niet wachten tot de E3 en heeft al antwoord gegeven op één van de belangrijkste vragen bij gamers tegenwoordig. Het spel zal lopen op 1080p en 60fps.

De vraag van een Twitteraar was namelijk: "Op welke engine draait deze game?". Ed Boon gaf aan dat Mortal Kombat X loopt op een aangepaste versie van de Unreal Engine 3. De engine heeft aardig wat kracht achter de hand, Batman Arkham Knight draait namelijk ook op de Unreal Engine 3. Of de gameplaybeelden net zo indrukwekkend worden als de trailer is nog afwachten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.