Opname broertjes in overleg met familie gewist

De geluidsopname van een van de omgekomen broertjes Ruben (9) en Julian (7) is in overleg met de familie gewist. Dat zegt een woordvoerder van de Inspectie Jeugdzorg zaterdag in reactie op een bericht van NRC Handelsblad.

De familie van de broertjes had de inspectie een usb-stick met een kopie van de opname gestuurd. De opname ging vergezeld met een uitleg wat er op te horen was. Daaruit bleek dat Ruben te horen zou zijn terwijl hij over de moeilijke situatie tussen zijn ouders praat.

De inspectie onderzocht op dat moment of de hulpverlening aan het gezin voldoende was gericht op een veilige en gezonde ontwikkeling van de twee broers. "We begrepen uit de uitleg dat er hulpverleners op de opname te horen zouden zijn. Als wij de opname terug zouden luisteren, zouden wij hun privacy kunnen schaden."

De inspectie had na kunnen gaan welke hulpverleners te horen zouden zijn en hun om toestemming kunnen vragen, maar dat was volgens de woordvoerder niet nodig. "Toen we de opnamen in handen kregen, hadden we al een volledig beeld."

De inspectie besloot daarom geen gebruik te maken van de opname. "Wij hebben de familie toen gevraagd of zij de usb-stick terug wilden. Daar was geen behoefte aan en dus is die in goed overleg vernietigd."

De broertjes werden vorig jaar na een intensieve zoektocht dood gevonden. De zoektocht werd opgezet nadat hun vader dood was gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd. Daarvoor heeft hij de jongens zo goed als zeker vermoord en verstopt.