Timmermans: meer sancties tegen Rusland in zicht

De Europese Unie zal economische sancties tegen Rusland instellen als Rusland op de huidige weg doorgaat in Oost-Oekraïne. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

"Als Rusland zo doorgaat staat ons geen enkele andere benadering meer open dan deze", zei Timmermans. Hij noemde de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne 'doodeng'. Mocht het komen tot een invasie, dan zal dat niet leiden tot militair ingrijpen van het Westen, maar wel tot 'verdergaande economische sancties'.

De Europese Commissie is bezig in kaart te brengen welke maatregelen genomen zouden kunnen worden, zei Timmermans. Het gaat dan om maatregelen 'op energiegebied, financieel gebied en commercieel gebied'. "Rusland wordt daar het grootste slachtoffer van, maar we gaan het allemaal merken", zei Timmermans.

Naar aanleiding van de annexatie van de Krim door Rusland hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten inreisverboden afgekondigd tegen Russische politici en militairen en hun tegoeden bevroren.