Dekker wil omroepdiscussie over inhoud

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) vindt dat de discussie over het omroepbestel 'vaak over vorm en bestel' gaat. "Het gaat vaak over systeem en niet over de programma's", zei Dekker donderdag bij de presentatie van het advies over de omroepen van de Raad voor Cultuur.

Dekker memoreerde de discussie over 'televisie voor de grachtengordel' en 'breed amusement voor iedereen'. "Dat zijn karikaturen."

Volgens Dekker is het publiek veelal tevreden met de programma's van de publieke omroep, maar zijn kijkers ook het gesteggel in Hilversum beu. "Mensen ergeren zich soms aan het bestuurlijke gedoe en eigenlijk is dat zonde", aldus de staatssecretaris. "Het werkt verlammend, juist in de tijd dat we krachten zouden moeten bundelen."

Dekker vroeg de Raad voor Cultuur vorig jaar om het advies, waarin nu wordt gepleit voor meer openheid van de publieke omroep door externe partijen ook de mogelijkheid te geven programma's te maken. De staatssecretaris liet weten tevreden te zijn met het 'mooie en goede' rapport.

Inhoudelijk wilde de staatssecretaris nog niet diep ingaan op het advies. "Een goed rapport vraagt om zorgvuldige lezing", laat hij weten. Hij gaat met verschillende partijen praten over het rapport en komt voor de zomer met een kabinetsreactie.

Dekker liet wel doorschemeren heftige reacties te verwachten vanuit Hilversum. "Ik heb pleisters in de auto liggen voor de twittervingers van Jan Slagter", grapte hij over de baas van Omroep MAX. "Dank voor het aanbod, maar ik heb ze niet nodig", reageerde die na afloop van de speech van Dekker.