Ed Nijpels voorzitter fusieomroep AvroTros

Ed Nijpels wordt voorzitter van de raad van toezicht van de nieuwe omroep AvroTros. Daarmee hebben de verenigingsraad van de AVRO en de ledenraad van de TROS zaterdag ingestemd. De verenigingsorganen stemden ook in met een reeks andere benoemingen, waarmee de fusie van de twee omroepen definitief is goedgekeurd.

Volgens oud-VVD-politicus Nijpels is de nieuwe fusieomroep AvroTros klaar voor de toekomst. Hij roemde de AVRO en de TROS als 'twee omroepen van historische betekenis' en memoreerde dat ze samen de best bekeken en meest gewaardeerde omroep in het publieke bestel zijn.

Directeur van de nieuwe omroeporganisatie wordt de 52-jarige Eric van Stade. TROS-directeur Peter Kuipers en zijn AVRO-collega Willemijn Maas vertrekken.

Behalve de directie en de leden van de raad van toezicht werden zaterdag ook de leden van de nieuwe verenigingsraad gekozen. De AvroTros is de enige fusieomroep waarbij ook de verenigingen fuseren. Het samengaan van BNN en de VARA, en de KRO en de NCRV gaat minder ver.

De fusies zijn nodig doordat het kabinet wil dat de publieke omroep vanaf 2016 nog maar uit acht omroeporganisaties bestaat. Nu zijn dat er nog 21. Achtergrond van de fusiedwang is een miljoenenbezuiniging op de omroepen.