Rutte wil wereld beetje veiliger maken

Premier Mark Rutte (VVD) hoopt dat de nucleaire top die maandag en dinsdag plaatsvindt in Den Haag ertoe bijdraagt dat de wereld 'een beetje veiliger' wordt. Dat heeft hij zondag gezegd op een persconferentie in de aanloop naar de Nuclear Security Summit (NSS).

Zo'n zestig wereldleiders komen in Den Haag bijeen om afspraken te maken over nucleaire veiligheid. "We zullen proberen de kans te verkleinen dat nucleair materiaal in de verkeerde handen valt, de hoeveelheid gevaarlijk materiaal te verminderen en het materiaal dat al bestaat, beter te beveiligen", zei Rutte.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is de top 'een groot succes' als de kans wordt verkleind dat nucleair materiaal in verkeerde handen valt. "Niet alleen voor onszelf of voor Nederland, maar voor de mensheid als geheel."

Zowel Rutte als Timmermans refereerden aan de crisis rond Oekraïne, die in de marge van de top volop wordt besproken. Zo vergaderen maandagmiddag de G7, de zeven grootste industrielanden, in het Catshuis over de kwestie. "Een conferentie als deze is vaak een goede gelegenheid om lopende zaken te bespreken. Oekraïne is nu een van deze kwesties", zei Rutte.

Ook Timmermans zei dat nucleaire veiligheid niet het enige onderwerp is dat wordt besproken. "Als gastheren is het ons doel om ervoor te zorgen dat alle deelnemers de mogelijkheid hebben te bespreken wat zij willen, met wie zij willen."