Ophef over Roemeense corruptiewet

Het Roemeense parlement heeft een wet aangenomen die politici en advocaten vrijwaart van vervolging wegens corruptie. De Roemeense president weigert te tekenen, en de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn bezorgd.

Door de nieuwe wet kunnen politici en bestuurders niet langer worden vervolgd voor belangenverstrengeling of misbruik van hun ambt, zoals het bevoordelen van familieleden. De wet werd vorige week onverwacht door het parlement gejaagd. 'Zwarte dinsdag', kopten de Roemeense media. Honderden mensen gingen de straat op om te protesteren.

De Amerikaanse ambassade sprak in een reactie van 'een stap achteruit' voor Roemenië, melden Roemeense media. "Dit betekent dat we tien jaar teruggaan in de tijd", reageerde president Traian Basescu. Hij weigert de wet te tekenen, maar heeft niet de macht de wet definitief tegen te houden.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil de kwestie volgende maand aan de orde stellen in de Raad van Europa. "Roemenië schendt met deze wet meerdere afspraken, zowel in de Raad van Europa als bij de Europese Unie. Voor een land dat niet goed staat op de corruptielijsten is dit een bijzonder slecht teken."

De wet houdt onder meer in dat de juridische definitie van belangenverstrengeling wordt aangepast. Officiële papieren vallen er niet langer onder. Ook gelden parlementsleden, burgemeesters en ministers niet langer als publieke ambtsdragers.

Onder de verdachte of veroordeelde politici die van de wet profiteren zijn oud-premier Adrian Nastase en zakenman Gigi Becali, tevens eigenaar van de voetbalclub Steaua. Ook veel zittende parlementariërs hebben er baat bij: 28 leden van het Roemeense parlement zijn veroordeeld voor corruptie of worden ervan verdacht.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei in reactie dat de gelijkheid van alle burgers voor de EU 'heel belangrijk' is. Hij verwees verder naar volgende maand. Dan publiceert de Europese Commissie de halfjaarlijkse rapportage over de voortgang van Roemenië in de strijd tegen corruptie. Het land is EU-lid sinds 2007.