Vogelgriep nu heel dichtbij Nederland

Icoon EpidemieHet voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 is vastgesteld in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Een gans die afgelopen zondag dood werd aangetroffen, bleek het virus onder de leden te hebben.

Het is voor het eerst dat de vogelgriep wordt aangetroffen in een aan Nederland grenzende Duitse deelstaat. In totaal zijn nu zes deelstaten door vogelgriep getroffen. Behalve in Duitsland, is in onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Frankrijk pluimvee overleden aan de vogelgriep.

Nedersaksen heeft 72 miljoen kalkoenen, kippen, ganzen en eenden en herbergt 60 procent van de totale pluimveestapel in het land, aldus het Duitse ministerie van Landbouw. De autoriteiten hebben gemeld dat zich rond de vindplaats van de besmette gans geen pluimveeboerderijen bevinden.

Varkenspest
In Duitsland is tevens varkenspest geconstateerd, en ook hier gaat het om een plek die niet ver van de Nederlandse grens afligt. De varkenspest werd geconstateerd op een boerderij in Haltern in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Haltern ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van Winterswijk.