Alle vijf fracties stemmen in met woonakkoord

Alle vijf fracties die betrokken zijn bij het woonakkoord, hebben woensdagochtend ingestemd met het resultaat van de onderhandelingen over de woningmarkt. D66, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD hebben woensdagochtend ingestemd. Minister Stef Blok (Wonen) zal de plannen later op de ochtend presenteren.

In het dinsdagavond gesloten akkoord wordt een aantal kabinetsplannen voor de huurmarkt verzacht. Ook komt er geld om de bouwsector te stimuleren en worden hypotheekregels versoepeld. De onderhandelingen met D66, ChristenUnie en SGP waren nodig geworden omdat een eerdere poging om het met het CDA eens te worden, maandag was gestrand.

Het kabinet heeft voor de woningmarktplannen steun van oppositiepartijen nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Met D66, ChristenUnie en de SGP erbij is die er wel, zij het nipt: 38 zetels.

Maatregelen
Mensen die hun huis willen verbouwen, zijn de komende tijd goedkoper uit. De btw op renovatie gaat een jaar lang van 21 naar 6 procent. Ook de hypotheekregels worden minder streng dan coalitiepartijen VVD en PvdA aanvankelijk in het regeerakkoord hadden afgesproken. Zo gaat de aflossingstermijn voor nieuwe hypotheken van 30 naar 35 jaar. Kopers van huizen krijgen de mogelijkheid maar de helft van hun hypotheek af te lossen. Daardoor moet het voor starters op de woningmarkt makkelijker worden een huis te kopen. Dat leidt er wel toe dat er minder hypotheekrente kan worden afgetrokken.

Ook huurders profiteren van het akkoord. Zo stijgen de huren niet 9 procent, maar maximaal 6,5 procent. Huurders die er in inkomen op achteruit gaan, krijgen onder bepaalde omstandigheden huurverlaging.

Volgens Vereniging Eigen Huis was het nodig dat er iets veranderde aan het beleid voor de woningmarkt. De organisatie verwacht dat bedrijven extra lucht krijgen door de afspraken.

Aedes, branchevereniging van woningcorporaties, reageerde kritisch. "Het akkoord helpt woningcorporaties niet. De investeringscapaciteit van woningcorporaties gaat er waarschijnlijk op achteruit. De verhuurdersheffing wordt weliswaar verlaagd, maar door het akkoord zullen corporaties ook fors minder aan huurinkomsten binnenkrijgen. Daardoor kunnen wij minder investeren, in bijvoorbeeld nieuwbouw.'' Aedes ziet ook geen structurele aanpak van de problemen op de woningmarkt.

Alle vijf fracties stemmen in met woonakkoord
Alle vijf fracties stemmen in met woonakkoord (Foto: ANP)