Samsom verdedigt sociaal beleid

De verkorting van de WW-duur is noodzakelijk omdat er de komende jaren bezuinigd moet worden. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag gezegd op een partijcongres in Den Bosch in antwoord op kritiek van de vakcentrale FNV.

Samsom benadrukte dat het nieuwe kabinet graag met vakbonden en werkgevers wil werken aan een 'sociale agenda', maar zei er meteen bij dat er wel bezuinigd moet worden. "Dat is de realiteit van vandaag de dag. We geven achttien miljard meer uit dan we binnenkrijgen. Daar is niets links aan."

Samsom zei verder dat de ontslagtoets terugkomt, nadat die in het Kunduz-akkoord was afgeschaft. Verder gaan de uitkeringen niet omlaag en verdwijnt de huishoudinkomenstoets, waarbij bijvoorbeeld een moeder haar uitkering verloor als haar inwonende zoon ging werken. Ook gaat er meer geld naar armoedebeleid.

FNV-voorzitter Ton Heerts zei zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed dat de verkorting van de WW-duur 'de PvdA onwaardig' is. "Dit is het verkeerde plan op het verkeerde moment. Werk, werkgelegenheid en een goed vangnet voor als je even zonder werk zit, dat is waar het om draait in een sociale samenleving. Wij wijzen deze voorstellen dan ook ronduit af."

Op het PvdA-congres uitten partijleden ook kritiek op tal van andere punten uit het regeerakkoord, waaronder de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking en harde integratiemaatregelen zoals de strafbaarstelling van illegaliteit. Eén partijlid verklaarde onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen de VVD, omdat die partij de afgelopen jaren heeft 'geheuld met de PVV'.

Samsom antwoordde dat de bezuiniging op ontwikkelingshulp pijnlijk is, maar dat de PvdA er voor de komende kabinetsperiode voor heeft getekend. In een volgende kabinetsperiode wil de PvdA het budget weer verhogen. Samsom erkende verder dat de toon rondom integratie in het regeerakkoord 'niet al te ruimhartig' is. Daar kan hij echter mee leven, omdat er wel een kinderpardon is binnengehaald.

Op het PvdA-congres kunnen partijleden zich uitspreken over het regeerakkoord. De leden kunnen ja of nee zeggen tegen het akkoord. Wijzigingen aanbrengen kan niet. Wel mogen er moties worden ingediend waarin de PvdA-fractie wordt opgeroepen de komende tijd bepaalde zaken te regelen.