Gewelddreiger Zuidplein aangehouden

De man die enkele dagen geleden dreigde een bloedbad aan te richten in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam is vrijdag aan het eind van de middag aangehouden. Dat laat de politie weten. De man uit de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet was per fiets onderweg van Barendrecht naar Rotterdam en was ongewapend.

De 30-jarige man zou zelf geen dreigementen hebben geuit op sociale media. De politie zoekt uit hoe de berichten vrijdag toch terechtkwamen op Facebook en Twitter. Ze veroorzaakten in ieder geval veel onrust. De hashtag #Zuidplein werd in enkele uren bijna zeshonderdduizend keer geteld. Enkele winkeliers sloten uit voorzorg hun deuren.

De man werd enkele dagen geleden zijn woning uitgezet. Daarbij uitte hij dreigementen naar bekenden, aldus de politie. In het verleden zou hij volgens hen ook gedreigd hebben 'iets' aan te richten in het winkelcentrum. Zij besloten om die reden de politie in te lichten, die daarop een zoektocht instelde.

Er was volgens de politie geen reden om aan te nemen dat de man op korte termijn iets van plan was. Wel was zij uit voorzorg, zowel herkenbaar als onherkenbaar, aanwezig in de omgeving van het Zuidplein.

Hoewel de man een bekende is van de politie, heeft hij geen geweldsdelicten op zijn naam staan. De man wordt momenteel verhoord.