Spanning Catshuis naar hoogtepunt

Na 7 weken onderhandelen in het Catshuis zal de spanning vrijdag rond de gesprekken tussen VVD, CDA en PVV hoog oplopen. Op tafel liggen vrijdagmiddag de door het Centraal Planbureau (CPB) uitgerekende effecten van de gekozen miljardenbezuinigingen en hervormingen.

Dan wordt voor de onderhandelaars pas echt duidelijk hoe ingrijpend hun plannen zijn voor burgers en hun koopkracht. Ook moet dan blijken hoe ver het begrotingstekort met de maatregelen wordt teruggebracht. De Europese Commissie eist dat het tekort volgend jaar niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product bedraagt.

Het kan vanaf vrijdagmiddag dan ook alle kanten op. De onderhandelaars kunnen dezelfde dag of wellicht begin volgende week definitief overeenstemming bereiken, waarna de plannen voorgelegd worden aan de fracties van VVD, CDA en PVV. Maar het kan ook zijn dat een of meerdere onderhandelaars de CPB-resultaten echt niet voor hun rekening kunnen nemen, wat tot een breuk in de onderhandelingen zou leiden. Vervroegde verkiezingen lijken dan onvermijdelijk.

Spanning rond Catshuis naar hoogtepunt
Spanning rond Catshuis naar hoogtepunt (Foto: ANP)