Joesjtsjenko winnaar Oekraïense verkiezingen

Viktor Joesjtsjenko is officieel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen die op Tweede Kerstdag plaatsvonden in de Oekraïne. De oppositiekandidaat behaalde 51,99 procent van de stemmen, tegenover 44,19 procent voor Viktor Janoekovitsj. Het opkomstpercentage was ongeveer 77 procent.

De verkiezingen werden uitgeschreven nadat de vorige verkiezingen van 21 november frauduleus verliepen. Het gevolg was dat duizenden aanhangers van de pro-westerse Joesjtsjenko dagenlang op het onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev protesteerden tegen de 'gestolen' overwinning van Janoekovitsj. Hierop werden de verkiezingen ongeldig verklaard.

Verliezer Janoekovitsj heeft al laten weten bezwaar te maken tegen de uitslag. Volgens hem zijn er inbreuken gepleegd op de grondwet. Hij heeft tot dinsdag middernacht de tijd om bij het Hooggerechtshof een klacht in te dienen. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn echter van mening dat de verkiezingen relatief netjes verliepen.