Lampen werpen nieuw licht op Nachtwacht

Figuren op de Nachtwacht die eerst nauwelijks zichtbaar waren, zijn met een woensdag gepresenteerde belichting opeens duidelijk en in levendige kleuren te zien. Door de belichting lijkt het donkere doek de compagnie van Frans Banning Cocq en Willem van Ruytenburch overdag af te beelden.

De bijnaam Nachtwacht die het beroemde doek van Rembrandt in de loop ter tijden gekregen heeft deed juist vermoeden dat het om een nachtscène gaat. "Maar dat is niet zeker", zegt directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes. "Er wordt gezegd dat sommige figuren meteen al zeiden dat ze meer licht op zich hadden willen hebben gehad."

Nieuwe ledlampen proberen het daglicht zo dicht mogelijk te benaderen. Het gebruiken van echt daglicht in plaats van kunstverlichting bleek vanwege het vaak donkere Nederlandse weer niet mogelijk. Bovendien is direct zonlicht schadelijk voor het doek.

De halogeenverlichting waarmee het doek tot nu toe werd beschenen was eveneens niet goed voor het schilderij. Door de warmte die ze afgeven was de temperatuur van het doek aan het eind van elke dag een graad hoger dan aan het begin. De nieuwe lampen geven veel minder warmte af.

Het schilderij uit 1642 trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers. Het hangt sinds 2003 in een aparte vleugel van het Rijksmuseum met een beperkt aantal topstukken. De rest van het museum is gesloten voor een grootscheepse verbouwing. Het museum moet halverwege 2013 zijn deuren weer openen. Dat is jaren later dan oorspronkelijk gepland.