Rosenthal: volk heeft Gadhafi op de knieën gekregen

De roep om vrijheid en democratie van de bevolking zelf en het geduld en de volharding van de Libiërs hebben het regime van Moammar Gadhafi op de knieën gekregen. 'Zijn tijd is voorbij', laat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) maandag weten in een verklaring.

Om verder bloedvergieten te voorkomen moet Gadhafi de strijd staken, stelt Rosenthal. "Het is nu zaak de democratische transitie zorgvuldig vorm te geven."

De rebellen trokken Tripoli zondag al binnen. De hoofdstad is voor een groot deel door de rebellen veroverd. Twee zoons van Gadhafi zijn in handen van de rebellen gevallen. Het gaat om Seif al-Islam en Mohammed.

Het lijkt erop dat Gadhafi niet lang meer aan de macht blijft. Bij zijn compound in de hoofdstad Tripoli wordt maandag hevig gevochten. Opstandelingen probeerden maandagochtend het complex binnen te dringen. Tanks kwamen het complex uit rijden en begonnen te schieten. In de buurt zijn al enige tijd geweerschoten en luide explosies te horen.

"Leden van het Gadhafi-regime die verantwoordelijk zijn voor misdaden tegen de menselijkheid moeten zich verantwoorden voor het Internationale Strafhof." De minister verwelkomt daarom de arrestatie van Seif al-Islam. "Het arrestatiebevel van het Internationale Strafhof wordt hiermee ingevuld. Het recht moet nu zijn loop krijgen."

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft laten weten maandag om uitlevering van Seif al-Islam te vragen. Hij en zijn vader worden verdacht van het plannen en deelnemen aan aanvallen tegen burgers toen de protesten tegen het regime net begonnen waren.

Nederland heeft de nationale overgangsraad van de rebellen in Libië in tegenstelling tot onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië niet erkend. Eerder zei een woordvoerder van Rosenthal dat Nederland geen regeringen, maar slechts staten erkent. Wel beschouwt Nederland samen met België en Luxemburg de overgangsraad als de 'legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk'.