Grote onrust bij militairen over bezuinigingen

Bij militairen heerst grote onrust over de komende bezuinigingen. Dat betoogde de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandagochtend tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Het is nu zaak zo snel mogelijk duidelijkheid voor het personeel te bieden."

Door de bezuinigingen bij Defensie komen twaalfduizend arbeidsplaatsen te vervallen. Zesduizend medewerkers worden overtollig. De reorganisatie begint in augustus, maar mensen krijgen pas volgend jaar te horen of ze moeten vertrekken, schreef minister van Defensie Hans Hillen (CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.

De minister beloofde eerder zijn best te doen de zesduizend mensen die moeten vertrekken aan een andere baan te helpen. Veel militairen wachten hier niet op en kijken uit naar een betrekking buiten het leger. Van Uhm stelde dat militairen en burgers die geen uitdaging meer zien in het werk bij Defensie, op zoek moeten gaan naar een andere baan.

Maandag komen zo'n dertig mensen aan het woord tijdens de bijeenkomst van de vaste Kamercommissie Defensie over de bezuinigingen, die ongeveer 1 miljard euro bedragen. Van Uhm en de drie commandanten van de land-, lucht en zeestrijdkrachten stelden allen dat de bezuiniging hard is aangekomen. "Het zal een uitdaging worden het personeel te behouden, vooral het kader", aldus commandant zeestrijdkrachten Matthieu Borsboom. "De loyaliteit is er nog, maar de zorg is groot." Hij zei dat er in 2014 een moderne marine staat, 'die in balans is'.

De Leopard-gevechtstanks gaven onlangs hun laatste schot, maar de cavalerie is wat commandant landstrijdkrachten Rob Bertholee betreft nog niet ter ziele. "De kennis over de tanks moeten we zien te behouden. Dat betekent dat we internationaal moeten kijken of we kunnen meedoen aan oefeningen met tanks."