'Twee derde personeel Defensie wil van Hillen af'

Twee op de drie personeelsleden van Defensie hebben de buik vol van Defensieminister Hans Hillen (CDA). Oorzaak voor de vertrouwenscrisis zijn de recente bezuinigingsplannen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van een onderzoek onder 614 leden van de grootste militaire vakbond AFMP/FNV.

Naast de 67 procent van de ondervraagden die geen vertrouwen meer heeft in minister Hillen, ziet nog eens 52 procent het niet meer zitten met de militaire top van Defensie. "Als zulke loyale werknemers geen vertrouwen meer hebben in de minister of in de militaire leiding, dan is er echt een vertrouwenscrisis", zegt AFMP-voorzitter Wim van den Burg.

Hillen erkent in een reactie tegenover RTL Nieuws dat er een vertrouwenscrisis is, maar hij benadrukt dat bezuinigingen nodig zijn. "Natuurlijk is het een probleem, maar een nog groter probleem is de budgettaire noodzaak waar we voor staan, dit is noodzakelijk voor Nederland."

Door de voorgenomen bezuinigingen verdwijnen ruim twaalfduizend banen bij Defensie, waarvan ongeveer de helft gedwongen. Ook wordt veel materieel afgestoten, zoals alle Leopard-tanks en Cougars-helikopters.

Uit het onderzoek blijkt dat 85 procent van de ondervraagden vreest dat door de bezuinigingen de nationale veiligheid gevaar loopt. Bijna de helft (46 procent) vreest voor zijn baan. De actiebereidheid is groot: 64 procent wil actie voeren tegen de bezuinigingen, 70 procent steunt acties tegen de gedwongen ontslagen.

Op 26 mei staat de eerste landelijke actiedag van Defensie gepland.