Defensie kritischer op bijbaantjes militairen

Militairen die van het Ministerie van Defensie betaalde werkzaamheden buiten het leger mogen verrichten, raken die toestemming mogelijk kwijt. Het ministerie gaat kijken of de besluiten de toets der kritiek ook bij nader inzien kunnen doorstaan. Zo nodig worden aanpassingen gedaan.

De organisatie moet onmiddellijk en structureel alerter worden, schrijft minster van Defensie Hans Hillen (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hillen reageert hiermee op een artikel in de Volkskrant van 16 april. Daarin werd onthuld dat een hoofd opleidingen van de marine vijftien jaar naast zijn baan een bedrijf runde dat marinetrainingen gaf. Dat is eigenlijk niet toegestaan, maar werd door de vingers gezien.

De man had onder voorwaarden toestemming gekregen voor zijn nevenactiviteiten, maar pas na jaren bleek dat er geen toezicht was op het naleven van de voorwaarden. Het kabinet vond dat verkeerd. De commissie die onderzoek doet naar integriteit bij Defensie, neemt ook die affaire onder de loep, werd al snel besloten.

De Commandant Zeestrijdkrachten heeft de opdracht gekregen leidinggevenden er nadrukkelijk op te wijzen dat in gevallen waarin aan de uitvoering van nevenwerkzaamheden voorwaarden zijn verbonden, zij verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de naleving. Nevenactiviteiten komen ook aan de orde tijdens functioneringsgesprekken. Dit gebeurt ook bij de andere defensieonderdelen, schrijft Hillen.