Britse topbassist Mick Karn (52) overleden

De Britse muzikant Mick Karn is dinsdagmiddag op 52-jarige leeftijd overleden. De voormalig bassist van de band Japan stierf aan de gevolgen van kanker. Karn blies zijn laatste adem rond 16.30 uur uit in Londen, staat op zijn website.

Karn stierf thuis in het bijzijn van zijn vrienden en familie. De 52-jarige bassist ontdekte vorig jaar dat hij kanker had, de ziekte bleek toen al ongeneeslijk. Via zijn site vroeg Karn meerdere malen om donaties voor zijn behandeling.

Karn richtte begin jaren tachtig de Britse new wave band Japan op. De band scoorde hits als Adolescent Sex en Ghosts. Karn was als bassist bepalend voor het geluid van Japan en wordt geroemd als een van de meest invloedrijke bassisten van zijn tijd. "Hij was een van de grote visuele en muzikale stylisten van de jaren zeventig en tachtig", herinnert DuranDuran-bassist John Taylor zijn collega.

De bassist werkte samen met new wave muzikanten als Kate Bush en Gary Numan. In de jaren negentig was Karn een van de oprichters van het platenlabel Medium. Na zijn vertrek bij Japan vormde Karn in 1984 samen met Peter Murphy de band Dali's Car. Murphy twitterde in augustus dat hij en Karn de studio in zouden duiken voor een tweede album van de band. Dat plan werd gedwarsboomd door Karns overlijden.

Andonis Michaelides, beter bekend als Mick Karn, kwam in juni 1958 ter wereld op Cyprus. Als klein kind verhuisde Karn naar Groot-Brittannië. De muzikant laat een vrouw en zoon na.