Koeweit sluit kantoren Al-Jazeera

De autoriteiten in Koeweit hebben maandag de kantoren gesloten van de Arabischtalige nieuwszender Al-Jazeera en zijn accreditatie ingetrokken, omdat de zender berichtte over het gewelddadig beëindigen door de politie van een vergadering van parlementariërs uit de oppositie.

Al-Jazeera ontkende dat het zich mengt in de interne aangelegenheden van Koeweit en zei ondanks het persverbod over de olierijke Golfstaat te blijven berichten.

De wijze waarop Koeweit met de kwestie omgaat, toont aan dat er nog een breed spanningsveld is tussen de conservatieve machten in het land en relatieve vrijheid en democratische rechten die de bevolking geniet. Koeweit heeft het oudste gekozen parlement in de Golfregio, waarin ook vrouwen zitting nemen. De uiteindelijke macht ligt echter bij de koninklijke familie en kritiek op hoge figuren in de regering of de koninklijke familie ligt zeer gevoelig.

Het in Qatar gevestigde Al-Jazeera toonde vorige week beelden waarop agenten met wapenstok inslaan op oppositionele parlementariërs en hun aanhangers, die bijeen waren gekomen om hun ongenoegen te uiten over het, in hun ogen, inkrimpen van de vrijheden in de Golfstaat.