Duizenden handtekeningen voor petitie natuurbehoud

Een petitie van Natuurmonumenten voor natuurbehoud is binnen 24 uur door meer dan twintigduizend mensen via internet of sms ondertekend. Dat heeft de natuurorganisatie dinsdag bekendgemaakt.

Natuurmonumenten roept het kabinet-Rutte en de Tweede Kamer op niet af te zien van eerdere plannen om belangrijke natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden. "Nu stoppen met investeren zorgt ervoor dat diersoorten uitsterven", zegt directeur Jan Jaap de Graeff.

In het regeerakkoord worden belangrijke natuurmaatregelen geschrapt, zoals het onderling verbinden van natuurgebieden. Vorige kabinetten hebben juist geïnvesteerd in het tot stand brengen van een groen netwerk. "Zo'n netwerk is absoluut nodig voor het herstel van de natuur in ons land, die zwaar onder druk staat", aldus De Graeff.

Natuurmonumenten zegt 'ongelooflijk blij' te zijn met de handtekeningen. "Binnen 24 uur ruim twintigduizend handtekeningen is een krachtig signaal vanuit de samenleving." De organisatie zegt begrip te hebben voor noodzakelijke bezuinigingen, maar roept het kabinet met de actie Als je van natuur houdt, kom je nu in actie op om de handen niet af te trekken van de natuur.

Het nieuwe kabinet wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het natuurbudget. Natuurmonumenten noemt de korting van veertig procent van het totale budget 'onverantwoord'.


Duizenden handtekeningen voor natuurbehoud (Foto: Novum)