Eenzaamheid is 'dodelijk'

Slecht nieuws voor FOK!kers, een gebrek aan een sociaal leven kan je levensverwachting doen dalen. Sterker nog, onderzoek wijst uit dat mensen zonder sociale contacten vijftig procent meer kans hebben op een vroege dood dan mensen met veel vrienden.

Mensen die regelmatig omgaan met familie en vrienden leven gemiddeld 3,7 jaar langer dan de eenzamen onder ons. Zij met weinig sociale steun hebben een sterftecijfer net zo hoog als dat van alcholisten, terwijl het hebben van een sociaal leven hetzelfde effect heeft als het stoppen met roken.

De resulaten zijn gebaseerd op op een analyse van 148 studies, verspreid over drie decennia. Meer dan 300.000 mensen werden onderzocht. "Vrienden en mensen die je steunen maken het alledaagse leven een stuk draaglijker," aldus Burt Uchino, de professor die het onderzoek aan de universiteiten van Utah en Noord-Carolina leidde.

"Vrienden lenen je geld, of passen op de kinderen. Ze kunnen je stimuleren te gaan sporten of een dokter te bezoeken. Indirect kunnen ze je zelfs het gevoel geven dat je ergens voor leeft." De resultaten gelden voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. "Door een geborgen relatie en het gevoel te worden gewaardeerd leven mensen een stuk veiliger, rustiger leven."