'Belangrijk moment' in kabinetsformatie

Dinsdag is een 'belangrijk moment' in de onderhandelingen over de vorming van een paars-pluscoalitie. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold dinsdagochtend gezegd, voor aanvang van de gesprekken.

"Dit is wel een belangrijk moment, ja", zei Pechtold op de vraag of het dinsdag 'erop of eronder' is voor paars-plus. "We hebben lang gepraat, nu moet blijken of het lukt", zei Pechtold verder.

De andere fractieleiders hielden zich meer op de vlakte. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema zei dat 'elke dag spannend is'.

VVD-leider Mark Rutte wilde niets zeggen. Hij wees erop dat de onderhandelaars al bij de start van de gesprekken over paars-plus, ruim twee weken geleden, hebben afgesproken geen tussentijdse mededelingen te doen.

"Ik begrijp dat iedereen graag wil dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet komt, maar daar doen we in Nederland nu eenmaal lang over", zei PvdA-leider Job Cohen. Hij wees er nogmaals op dat de standpunten van de vier partijen ver uit elkaar liggen.

Een van de grootste geschilpunten, naast de hypotheekrenteaftrek, is het bedrag dat de komende kabinetsperiode moet worden bezuinigd. Mogelijk is dat dinsdag opnieuw onderwerp van gesprek: de partijleiders laten zich bijstaan door de financieel specialisten uit hun fracties: Stef Blok (VVD), Ronald Plasterk (PvdA), Wouter Koolmees (D66) en Jolande Sap (GroenLinks).

'Belangrijk moment' in kabinetsformatie
'Belangrijk moment' in kabinetsformatie