Zonnestudio bij N/Z-lijn dicht na verzakking

Een zonnestudio niet ver van de boorput van de Noord/Zuidlijn is vandaag gesloten na een verzakking. De verzakking op het Damrak heeft echter niets te maken met de nieuwe metrolijn die op een steenworp afstand wordt aangelegd, zo bezweert het projectbureau van de Noord/Zuidlijn.

Volgens een woordvoerder kwam de verzakking van het pand aan het licht dankzij de scherpe controles die rondom het project worden uitgevoerd. Een onafhankelijk bureau zou daarnaast hebben vastgesteld dat het probleem wordt veroorzaakt door de slechte fundering van het pand. "Er is geen sprake van een verband met de Noord/Zuidlijn."

De eigenaar van het pand, waarvan de benedenverdieping wordt gehuurd door een zonnestudio, kan wel gebruikmaken van een tegemoetkoming van de gemeente om de fundering snel te versterken. De zonnestudio wordt gecompenseerd voor onder meer omzetverlies, zegt de woordvoerder.

Eerder werd al een soortgelijke regeling getroffen vanwege panden in de Vijzelgracht die bleken te kampen met een slechte fundering. Na eerdere verzakkingen in die straat vreesden bedrijven in die panden dat de problemen door de Noord/Zuidlijn werden veroorzaakt. Ook toen wees de gemeente echter naar de slechte staat van de fundering van veel Amsterdamse panden.