ING ontwijkt miljoenen euro's btw-afdracht

ING Bank ontwijkt al jaren tientallen miljoenen euro's aan Nederlandse btw door diensten in te kopen via zijn Zwitserse vestiging, schrijft het Financieele Dagblad vandaag op basis van stukken en verklaringen in het bezit van de krant.

Jaarlijks koopt ING voor honderden miljoenen euro's in bij onder meer IT-leveranciers als Microsoft en Oracle en bij uitzendbureau Randstad. Omdat de contracten en facturen via een Zwitserse ING-vestiging lopen, wordt een btw-afdracht van 19% in Nederland uitgespaard. Hierdoor loopt de Belastingdienst jaarlijks tientallen miljoenen euro's aan belastinginkomsten mis, schrijft de krant.

Volgens het FD wringt deze praktijk met de miljardensteun die de Nederlandse overheid de bank heeft verstrekt om de financiele crisis te overleven. Al enige tijd oefent de overheid druk uit op Nederlandse banken die steun ontvangen, om omstreden activiteiten af te stoten of te beëindigen. Zo verkochten Fortis en ING vorig jaar onderdelen die particulieren en bedrijven hielpen bij het ontwijken of ontduiken van belasting.

Volgens een anonieme bankmedewerker maakt ING al sinds 2004 gebruik van de Zwitserlandroute die bekend staat onder de naam 'the Swiss procurement hub'. 'Zes jaar geleden moesten opeens grote contracten worden overgezet naar een Zwitserse ING-vestiging. Het is geen ethisch gedrag. De bank is de bedrijfskleur oranje met deze werkwijze eigenlijk niet waard,' aldus de bankmedewerker in het artikel.

ING laat het Financieele Dagblad weten dat het Global Vendor Management Centre in Zwitserland sinds augustus 2007 opereert met instemming van de Zwitserse belastingdienst. De belangrijkste reden voor het opzetten van de vestiging is een commerciele. Centralisering en professionalisering drukken de kosten. Daarnaast spelen besparingen op de btw inderdaad een rol, erkent ING in een verklaring tegenover de krant.