'Deal in woekerpolisaffaire maakt weinig uit'

De deal die is gesloten tussen verzekeraars en gedupeerden van de zogenoemde woekerpolissen valt te veel in het voordeel van de verzekeraars uit. Dat stelt het televisieprogramma Radar vandaag.

Het programma rekende door hoe de deals in verschillende situaties uitpakken. Gemiddeld zouden houders van beleggingsverzekeringen nog steeds minstens veertig procent van hun inleg kwijt zijn.

Over de woekerpolissen ontstond in 2006 ophef na een onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten. Er bleken verborgen kosten bij de polissen te zitten. Een groot deel van de inleg werd niet gebruikt om te beleggen, maar om zogenaamde onkosten die de verzekeraars maakten te vergoeden.

Met een leidraad van de Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke sloten Delta Lloyd en de stichtingen Woekerpolisclaim en Verliespolis een deal. Daardoor leek het dat gedupeerde klanten er op vooruitgingen, maar volgens Radar valt dat wel mee. Via een omweg zouden de gedupeerden alsnog veel inleg kwijtraken.

Verliespolis en Woekerpolisclaim wezen er in de uitzending op dat de scherpe kantjes er wel zijn afgehaald. Mensen die eerst veel meer dan veertig procent kwijt zouden raken, zouden er flink op vooruit zijn gegaan. In sommige gevallen zou de deal inderdaad niet veel uitmaken.

Wabeke wees er in Radar op dat consumenten altijd nog naar de rechter kunnen stappen als ze het niet met de deal eens zijn. Er was volgens hem niets aan te doen dat ze dan langer in onzekerheid zitten. Ook wees de ombudsman er op dat de achterban van de stichtingen die in onderhandeling gingen met de verzekeraars zelf heeft ingestemd met de afspraken.

Submitter:  Bron: Novum