Jaaroverzicht 2009: Schaatsen

Het sportjaar 2010 is een paar dagen oud. Daarom geeft FOK!sport een terugblik op de gebeurtenissen van 2009. Wie presteerden er goed en wie vielen er tegen? Iedere dag tot en met 5 januari 2010 zal er een sport behandeld worden . Vandaag is het de beurt aan het langebaanschaatsen.

Europees kampioenschap allround

Begin januari was het EK in Heerenveen. Bij de mannen ging de titel naar Sven Kramer. Hij won drie van de vier afstanden, alleen de 500 meter werd gewonnen door de Rus Jevgeny Lalenkov. Bij de vrouwen was er wel een verrassende winnares: Claudia Pechstein. De basis daarvoor legde zij op de 3.000 meter die ze won. Pechstein was met het behalen van de Europese titel de oudste Europese kampioene ooit. 
 
Wereldkampioenschap sprint

De titels bij de WK sprint gingen naar Beixing Wang en Shani Davis. Ondanks dat Jenny Wolf beide 500 meters won, was Beixing Wang beter op de kilometer waardoor de Chinese met de titel aan de haal ging. Er was ook nog Nederlands succes omdat Margot Boer de eerste 1.000 meter won in een nieuw baanrecord met 1.16,29. Bij de mannen pakte Davis de wereldtitel en dat had hij mede te danken aan de twee 1.000 meters die hij won. Simon Kuipers pakte het brons.

Wereldkampioenschap allround

Begin februari was het wereldkampioenschap allround en wederom was Sven Kramer bij de mannen de te kloppen man. En hij slaagde erin de titel te pakken, wat voor de derde maal op rij was. Martina Sábliková won bij de vrouwen en ze was daarmee de eerste Tsjechische wereldkampioene. Sábliková had de winst te danken aan haar overwinningen op de 3.000 en 5.000 meter. Ireen Wüst eindigde in het  eindklassement als derde.

Wereldbeker


Bij de vrouwen ging de wereldbeker op de 500 meter, net als het seizoen ervoor, naar de Duitse Jenny Wolf. De eindzege op de 500 meter bij de mannen ging naar de Chinees Fengtong Yu. Christine Nesbitt won de wereldbeker op de 1.000 meter bij de vrouwen. Op de schaatsmijl bij de vrouwen won Kristina Groves drie wedstrijden en prolongeerde daarmee de winst van het seizoen 2007/2008. Shani Davis won de wereldbeker op zowel de 1.000 als de 1.500 meter. Davis verbeterde bovendien bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City het wereldrecord op beide afstanden. Op de gecombineerde wereldbeker 3.000/5.000 meter ging de winst net als het jaar ervoor, naar Martina Sáblíková. De gecombineerde wereldbeker op de 5.000/10.000 meter bij de mannen ging naar Sven Kramer die vijf van de zes wedstrijden won. De wereldbeker bij de ploegenachtervolging voor vrouwen ging naar de Tsjechische vrouwen en bij de mannen pakte Canada de wereldbeker.

Wereldkampioenschap afstanden

In maart werd, als afsluiting van het seizoen, de wereldkampioenschappen afstanden verreden in Vancouver. Er waren voor Nederland vier gouden, twee zilveren en twee bronzen plakken. Bij de mannen pakte Sven Kramer de wereldtitels op 5.000 en de 10.000 meter. Bovendien werd hij samen met Wouter Olde Heuvel en Carl Verheijen wereldkampioen op de achtervolging. Bij de vrouwen verrast Renate Groenewold door de wereldtitel op de 3.000 meter voor zich op te eisen. Zij bleef de grote favoriet Martina Sáblíková net voor.

Diversen

Marianne Timmer kwam tijdens de werelbekerwedstrijden in Heerenveen begin november zwaar ten val op de 500 meter. De blessure bleek aanvankelijk niet al te erg te zijn, maar twee dagen na de valpartij was het seizoen voor Timmer toch voorbij. Haar revalidatie bleek echter sneller te gaan dan verwacht, waardoor ze nu, begin 2010, alsnog een kleine kans heeft om zich te plaatsen voor de Spelen in Vancouver.